2024. június 24., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
szeptember (6)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
  Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.f24225db48c3.jpg]

Újabb lépés a családbarát Magyarországhoz

Főoldal>Közérdekű>Újabb lépés a családbarát Magyarországhoz
 
Írta: Szerk.
2019. március 14. 10:44
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
A babaváró támogatás, a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezménye, a tovább bővített csok, valamint az ingatlanfedezetű jelzáloghitelek mérséklése is már idén július 1-től életbe lép, de a kormány gőzerővel dolgozik a hétpontos családvédelmi akcióterv maradék három pontjának megvalósításán is.

Négy családtámogatási intézkedés már idén július 1-jén hatályba lép az Orbán Viktor miniszterelnök évértékelőjén bemutatott hétpontos családvédelmi akciótervből, amely újabb jelentős lépést jelent a családbarát Magyarország felé vezető úton.

 

Ezek a babaváró támogatás, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, a családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódó hitelek kibővítése és ingatlanfedezetű jelzáloghitelek mérséklése. Emellett néhány adminisztratív könnyítés is életbe lép, amire példa, ha valaki már igénybe vette a csokot, de olyan élethelyzetbe került, hogy vissza kellett fizetnie a támogatást, és ezt meg is tette, akkor még egyszer felveheti azt úgy, mintha korábban még nem tette volna meg.

 

A kormány emellett megkezdte az akcióterv további három pontjának (bölcsődei férőhelyek bővítése, nagyszülői gyed, valamint a négygyermekes anyák szja mentessége) előkészítését is:

  • A bölcsődei férőhelyeket 2022-ig plusz 20 ezerrel 70 ezerre bővítik, amely mellett gondoskodnak a megfelelő szakemberek biztosításáról a bölcsődékben, továbbá áttekintik a bölcsődék finanszírozási rendszerét is, és megemelik a magán- és a családi bölcsődék finanszírozását.
  • A legalább négy gyereket szülő, illetve örökbefogadó és felnevelő nők élethosszig tartó, a munkával megszerzett jövedelemre vonatkozó szja-mentességét – ami mellett megmarad a családi adókedvezmény rendszere is – törvényben kell majd szabályozni, amire az őszi ülésszakban kerülhet sor.
  • A nagyszülői gyednek köszönhetően a dolgozó szülők átadhatják majd a gyed jogosultságukat valamelyik nagyszülőnek. Ebben az esetben a nagyszülő korábbi jövedelme lesz az irányadó a gyed összegének kiszámításánál, viszont a szülőnek kell jogosultnak lennie a gyed-re. Fontos kitétel, hogy egy nagyszülő több gyerekének több unokája után többszörösen is igénybe veheti a gyedet, ugyanakkor nem lehet párhuzamosan otthon a nagymama és a nagypapa is két különböző unokával.

 

Népszerű az akcióterv

Csaknem hétmillióan hallottak és hárommillióan beszéltek a magyar kormányfő által februárban bejelentett családvédelmi akciótervről - derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából, amely szerint 10-ből 8-an továbbra is egyetértenek a családtámogatások középpontba állításával. A Jobbik támogatóinak 67 százaléka, az MSZP és DK szimpatizánsainak 60, az LMP-hez húzók 61 százaléka is egyetért azzal, hogy a kormány jól döntött akkor, amikor az állami támogatáspolitika középpontjába a családokat helyezte. A Fidesz-KDNP szimpatizánsai között ez az arány 97 százalék.

 

A kormány a családbarát Magyarországot építi

A polgári kormány 2010-es megalakulása óta következetes családtámogatási politikát folytat, amelyről elmondható, hogy szinte minden évben bővült valamilyen formában, legyen szó a családtámogatásokra felhasználható forrásokról, vagy a konkrét intézkedésekről.

 

A családi otthonteremtési kedvezmény, amelyet már használt lakásra is igénybe lehet venni, bevezetése óta már százezreknek nyújtott segítséget. Emellett a köznevelésen keresztül is igyekeznek csökkenteni a családok kiadásait, hiszen 2020-ra minden alap- és középfokú képzésben résztvevő, valamint az első szakképesítését megszerző tanuló ingyenesen juthat hozzá a tankönyvekhez. Ugyancsak 2020-tól új támogatási formaként vezeti be a kormány a nevelőszülői gyed-et, amelynek összege 2022-re eléri a minimálbér akkori szintjét. Szintén új elemként jelent meg 2019-től - az ápolási díj 15%-os emelével együtt életbe léptetett - gyermekek otthonápolási díja (gyod), amelyet az önmagukat ellátni nem tudó, súlyosan fogyatékos és tartósan beteg gyermekükről gondoskodó szülők vehetnek igénybe.

 

Forrás: MTI

Főkép: Facebook (illusztráció)

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.