2024. június 17., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
szeptember (6)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
  Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.fe0f6fd7e74a.jpg]

Mindenképpen hatályba lép a babaváró támogatás

Főoldal>Közérdekű>Mindenképpen hatályba lép a babaváró támogatás
 
Írta: Szerk.
2019. május 15. 14:19
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
A kormány célja, hogy minél többen értesüljenek a júliustól bevezetésre kerülő új családtámogatási elemekről, ezért ma tájékoztatási kampány indult a családvédelmi akciótervvel kapcsolatban. A részletek, és további családokat érintő információk elérhetők a megújult csalad.hu oldalon. Novák Katalin családügyi államtitkár hangsúlyozta, mindenképpen hatályba lép a brüsszel által megtámadott babaváró támogatás is.

Július elsején hatályba lép az Orbán Viktor februári évértékelőjében bejelentett hétpontos családvédelmi akcióterv négy eleme: a babaváró támogatás, a családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódó kedvezményes hitel bővítése, a jelzáloghitelek egy részének elengedése és a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása.

 

Ezért a mai nappal tájékoztató kampány indul júliusban bevezetendő elemekkel kapcsolatban, mert a kormány célja, hogy minél többen értesülhessenek a kedvezményekről.

 

A támogatások részletei és az igénylés feltételei megtalálhatók a megújult csalad.hu oldalon is, amelyen egyébként további, a családokat érintő információk is elérhetők közérthető formában.

 

Tízmillió forintos támogatás a családalapító fiataloknak

Július 1-től igényelhető – legfeljebb 10 millió forintos – kamatmentes kölcsön, a babaváró támogatás soha nem látott mértékben támogatja és segíti a családalapító fiatalokat. A támogatás feltétele, hogy a feleség 18 és 40 év közötti legyen és első házasságában éljen. A kölcsön az első gyerek születésekor azonnal kamatmentessé válik, és a törlesztést három évre fel is függesztik. A második gyerek születésekor újabb három évre felfüggesztik a törlesztést és a még fennálló tartozás harminc százalékát elengedik, a harmadik gyerek születésekor pedig a maradék tartozást teljes egészében leírják.

 

Használt lakásra is igénybe vehető a csok-hitel

Ugyancsak júliustól már használt ingatlan vásárlásához is felvehető a csokhoz kapcsolódó kamattámogatott kölcsön, ráadásul ugyanakkora összegben, mint az újhoz, azaz két gyerek nevelése vagy vállalása esetén tízmillió, három gyereknél pedig tizenötmillió forint hitel igényelhető

 

Bővül a jelzáloghitelek elengedésének köre

A családok a jelzáloghitelek elengedésének lehetőségével is élhetnek július elsejétől: a második gyerek születése esetén egymillió, a harmadiknál négymillió, minden további gyerek születésekor pedig egy-egymillió forintot írnak jóvá.

 

Jön az autóvásárlási kedvezmény

A már három gyermeket nevelő, vagy a harmadik gyermeket váró családok júliustól jogosultak a nagycsaládosok autóvásárlási támogatására, amely keretében 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak legalább hétszemélyes új gépkocsi vásárlásához.

 

Folyamatban a többi támogatás bevezetése is: a családvédelmi akcióterv három év alatt 21 ezer új bölcsődei férőhely létesítését célozza meg, amelyből az évvégéig 10 ezret, 2020-ban 5, 2021-ben pedig tovább 6 ezret építenek meg. Ez azt jelenti, hogy 2022-re minden szülő, ha akarja, bölcsődébe viheti a gyermekét.

Januárban további két elem, a négygyermekes anyák szja-mentessége és a nagyszülői gyed is életbe lép.

 

Mindenképpen elindul a babaváró támogatás!

Olyan nem fordulhat elő, hogy a brüsszeli kritikák miatt mégsem indul el a babaváró támogatás – hangsúlyozta Novák Katalin. A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár emlékeztetett: előfordult már, hogy Brüsszel kifogásokat emelt a családtámogatások ellen, ezt szeretnék elkerülni, ezért kérik az előzetes támogatást, de egyelőre nem kapták meg. Ha Brüsszel nem adná meg a támogatást, akkor előfordulhat, hogy a "tervezettnél kedvezőtlenebb formában" tudna elindulni a támogatás.

 

Bizonyíték a brüsszeli támadásra

Eközben a kormány nyilvánosságra hozta azokat a jegyzőkönyveket, amelyek bizonyítják, hogy az Európai Bizottság valóban megtámadta a babaváró támogatást.

A dokumentumokból kristálytisztán kiderült, hogy a versenypolitikai főigazgatóság július elseje utáni eljárással fenyegette meg Magyarországot arra az esetre, ha a kormány nem teljesíti az általuk megszabott feltételeket. Sőt, még azt is kilátásba helyezte, hogy a büntetésekkel csődbe taszítja azokat a bankokat, amelyek részt vesznek a programban.

 

A családvédelmi akciótervről szóló cikkeinket az alábbi linkekre kattintva elolvashatja:

Íme a hétpontos családvédelmi akcióterv

Újabb részletek és tudnivalók a családvédelmi akciótervről

Újabb lépés a családbarát Magyarországhoz

Júliusban hatályba lép a családvédelmi akcióterv

 

Forrás: MTI, Origo.hu, Csalad.hu, Kormany.hu

Főkép: Pixabay.com (illusztráció)

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.