2022. május 22., vasárnap, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április (19)
március (27)
február (54)
január (52)
· 2021
december (23)
november (24)
október (13)
szeptember (18)
augusztus (12)
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Tarjányi András, a kispestiek cipésze

Főoldal>Közülünk>Tarjányi András, a kispestiek cipésze
 
Írta: Szerk.
2018. október 11. 08:32
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Bizonyára nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy Tarjányi András cipészt nem csupán Wekerlén, de egész Kispesten ismerik. Ő ugyanis tősgyökeres wekerlei, ráadásul 1992 óta javítja a kerületiek cipőit, táskáit és ápolja a lelküket. Véleménye szerint ugyanis egy jó cipész egy kicsit pszichológus is. Erről mi is megbizonyosodtunk, amikor nála jártunk…

A kispestiek Bandija, azaz Tarjányi András cipész drága kincs, nehéz ugyanis manapság jó szakembert találni, pláne cipészt. Kis üzlete Wekerletelep szívében található, az Álmos utca 55. szám alatt, azon a környéken, ahol egyébként felnőtt. A cipők javítását ebben a házban, egy kis sufniban kezdte, 2002-ben költözött az utcafronti üzletbe, ahol halmozódnak a cipők. De ez már a rend – ahogyan ő fogalmazott, egy évvel ezelőttig ugyanis hatalmas kupacokban tornyosultak a javításra váró lábbelik.

- Az az igazság, hogy besokalltam. Reggeltől estig a műhelyben voltam és dolgoztam, egyre hosszabb időre tudtam vállalni a javításokat, és ez nem tetszett annyira a vásárolóknak. Én ezt megértem. Közben pedig nyomasztott, hogy nem tudok időre teljesíteni – mesélte ottjártunkkor Bandi, akihez éppen egy idős néni lépett be, és hozta az átmeneti cipőjét, mert kilyukadt a talpa. Közben pedig arra panaszkodott, ha nem abban a cipőben jár, fáj a térde. Bandi megnyugtatta, hogy napokon belül kész lesz. – Sokat elmondják a problémájukat, már megszoktam. Egy jó cipész egy kicsit pszichológus is – tette hozzá mosolyogva Bandi, akit végül egy látó győzött meg arról, hogy folytatnia kell a munkát, csak meg kell találni a megfelelő egyensúlyt. Most kevesebb munkát vállal és kevesebb időt tölt az üzletben.
Egyébként megtudtuk, hogy volt egy időszak, a ’80-as években, amikor nem volt akkora kereslet a cipészekre, mert az emberek megvették a cipőket, és kidobták, amikor tönkrement. Aztán jött a kínai dömping, akkor nagyon sok cipész tönkrement. – Tíz év leforgása alatt 1/3-ra csökkent a suszterek száma. Van olyan kerület, ahol nincs is – tette hozzá. S hogy miért ezt a szakmát választotta?

- Én eredetileg vezeték nélküli távközlés szerelő szerettem volna lenni, mert imádtam az elektronikát. Édesanyám cipőfelsőrész készítő, és anno nagyon sokan jártam vele a gyárba, megtetszett ez is. Akkoriban kellett a második szakmát is beírni a felvételi lapra, én pedig úgy döntöttem, hogy legyen akkor a cipész. Édesanyám értetlenkedett, hogy miért pont azt – mosolygott Bandi, akiről végül kiderült, hogy színtévesztő, az árnyalatokat nem mindig tudja megkülönböztetni. - Végül azért lettem cipész, mert, ha itt összetévesztem a színeket, abba nem hal bele senki.

Bár cipőt már nem igazán készít, inkább csak javításokkal foglalkozik. Régebben az édesanyjával közösen készültek az új lábbelik, de ő már nem bírja annyira. Bandinak pedig nincs annyi ideje, hogy a felsőrészt kiszabja és megvarrja.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.