2019. október 15., kedd, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (23)
augusztus (14)
július (30)
június (33)
május (33)
április (25)
március (34)
február (33)
január (42)
· 2018
 Friss kommentekTwitter
2019. október 03. 15:41
István Na erre mondják, hogy kormányközeli mutyi! Kispest költségvetésének jelentős része került, DK-MSzP-Együtt-Párbeszéd-Momentum nevű ...
Jól járnak az MSZP-közeli cégek Kispesten
2019. október 01. 22:42
István Kezdenek kihullani a csontvázak a szekrényből. Kíváncsi lennék az aszfoltozási ügyben ki kinek mennyiért, és hogyan......?
Több millió forint tűnt el az Almavirág tér felújítása során?
2019. október 01. 22:28
István Érdeklődve olvasom Gajda Péter nyilatkozatait, hogy a Kossuth téri piac azért van ilyen állapotban, mert az ott működő vállalkozók ...
Kampány van: terveket ígérnek Gajdáék a Kossuth téri piacra
2019. május 03. 15:34
István Az alábbi levelet küldtem e- mailen Gajda Péternek Gajda Péter Kispest Polgármestere Tisztelt Polgármester Úr! 2019 április ...
A kereskedők nem hagyják annyiban, hogy nem nyithattak ki nagypénteken
2018. március 07. 19:13
Zsoka Nagyon köszönöm jól jött.
Újabb rezsitámogatás!
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

A családtámogatás és nem a migráció a demográfiai problémák megoldása

Főoldal>Közérdekű>A családtámogatás és nem a migráció a demográfiai problémák megoldása
 
Írta: Szerk.
2019. május 22. 10:00
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
A kereszténydemokrata erők – amilyen a kormányzó Fidesz-KDNP pártszövetség is – a családok támogatásában, a gyermekvállalás ösztönzésében látják a megoldást az Európára és Magyarországra nehezedő demográfiai nyomással szemben, nem pedig a balliberálisok által nyíltan támogatott korlátlan bevándorlásban. Éppen ezért a családok megerősítése szempontjából is kulcsfontosságú az előttünk álló EP-választás.
A mostani európai parlamenti választásnak igazán komoly tétje és jelentősége van, amely a korábbiakra nem volt jellemző: a május 26-án meghozott döntésünknek kihatása lesz az európai, azon belül a magyar emberek mindennapi életére, amely hosszú időtávban határozhatja meg a jövőnket. Hiszen egy ma 20 éves fiatal akár a 2080-at, egy mostanában született gyermek akár a XXII. századot is megélheti, de egy ma középkorú ember is élhet akár 2050-ben. Tehát a most meghozott döntésnek nagyon hosszú kihatása lesz.
A választás fő kérdése a migrációde ez magában hordoz további fontos kérdéseket is, mint a biztonságpolitika, az eddigi fejlesztések folytatása, vagy a demográfiai kihívások. Európa és benne Magyarország napjainkban egyszerre néz szembe a rá nehezedő migrációs és demográfiai nyomással: kontinensünk szinte valamennyi országára jellemző az őslakos népesség fogyása. A nyugat-európai sokkoló állapotokat az Osztrák Tudományos Akadémia 2018-ban készült tanulmánya ábrázolja: eszerint az európai népességnövekedést szinte kizárólag a migráció okozza. A tanulmány rámutat, hogy az egyébként bevándorláspártiak által vezetett Franciaországot nem sokára „bekebelezik” a muszlimok, de veszélyes helyzettel néz szembe Németország, Norvégia, Svájc, Svédország és Spanyolország is.
 
Magyarország a családtámogatásban látja a megoldást
Szemben a nyugat-európai, bevándorláspárti állásponttal, amely a korlátlan migrációval „orvosolná” a demográfiai problémákat, Orbán Viktor kormánya megfogalmazta a magyarok válaszát, amely nem más, mint a családtámogatás és a gyermekvállalás ösztönzése, amely szinte évről-évre új elemmel bővül, de a meglévő támogatások is egyre szélesednek. Idei évértékelő beszédében – a múlt évi családvédelmi konzultációra alapozva – nagyszabású, hétpontos családvédelmi akciótervet jelentett be a miniszterelnök, amely hatalmas mértékben bővíti a már meglévő családtámogatási intézkedéseket, és amelyeket a magyar társadalom döntő része helyesnek tart. Az akcióterv bevezeti a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását, kibővíti a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) felhasználhatóságát és a hozzá tartozó kamattámogatott kölcsönt. Szélesebb réteg számára válik elérhetővé a jelzáloghitelek mérséklése. Jövőre azok a nők, akik legalább
négy gyermeket szültek, életük végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó kötezettsége alól. Elindul a nagycsaládosok autóvásárlási programja is, bevezetik a nagyszülői gyedet, valamint 2022-re megcélozzák a teljes bölcsődei ellátást is, azaz a következő három évben 21 ezer új bölcsődei férőhelyet létesítenek.
 
 
Évek óta tartó, következetesen családtámogató magyar politika
Az Orbán-kormány 2010-es megalakulása óta következetesen építi a családbarát Magyarországot: ennek érdekében bevezették, és folyamatosan bővítették a családi adókedvezményt, vagy a csokot, amely 2015-ös bevezetése óta mintegy 95 ezer család otthonteremtését segítette. Visszaállították a gyedet 3 évre, bevezették a gyed extrát, a nevelőszülői és a diplomás gyed-et is. 2019-ben elmondhatjuk, hogy a kormány már kétszer
annyi forrást tud családtámogatásra biztosítani, mint amennyit 2010-ben. 
 
Már látható a munka eredménye
Az utóbbi években – köszönhetően a kormány családbarát politikájának is – folyamatosan növekszik a gyermekvállalási kedv Magyarországon. Emellett csökkent az abortuszok és a válások száma, míg a házasságok stabilitása növekedett. Ahhoz, hogy egy ország népessége önmagát legalább középtávon fenn tudja tartani legalább 2,1-nek, vagy magasabbnak kell lennie a termékenységi rátának. Ez Magyarországon a 2002-2010 közötti balliberális kormányzás idején az eleve kritikusnak mondható 1,3-ról 1,25-re esett vissza. 2010 óta viszont folyamatosan emelkedik, 2017-re már 1,5-re nőtt, ami 20 százalékos emelkedést jelent. Látható tehát, hogy a munkának eredménye van. A magyar kormány pedig ebben, a családok és a gyermekvállalás támogatásában, és nem a korlátlan bevándorlásban látja a demográfiai nehézségek megoldását.
 
Fotó: Pixabay.com
0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.