2021. január 19., kedd, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

 Friss kommentekTwitter
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
2019. október 03. 15:41
István Na erre mondják, hogy kormányközeli mutyi! Kispest költségvetésének jelentős része került, DK-MSzP-Együtt-Párbeszéd-Momentum nevű ...
Jól járnak az MSZP-közeli cégek Kispesten
2019. október 01. 22:42
István Kezdenek kihullani a csontvázak a szekrényből. Kíváncsi lennék az aszfoltozási ügyben ki kinek mennyiért, és hogyan......?
Több millió forint tűnt el az Almavirág tér felújítása során?
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

A kereskedők nem hagyják annyiban, hogy nem nyithattak ki nagypénteken

Főoldal>Közérdekű>A kereskedők nem hagyják annyiban, hogy nem nyithattak ki nagypénteken
 
Írta: Szerk.
2019. április 30. 10:53
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Óriási a felháborodás a Kossuth téri piacon, mivel idén sem nyithattak ki a húsvét előtti nagypénteken a boltok, mert az önkormányzat a kérés ellenére nem engedélyezte az árusítást a munkaszüneti napra, miközben a környező kerületekben nyitva voltak a piacok. Lazányi Ferenc (Fidesz-KDNP) a legutóbbi képviselő-testületi ülésen megkérdezte, hogy ezt Kispesten miért nem engedélyezték, de Kránitz Krisztián, az önkormányzat vagyonkezelőjének szocialista vezetője olyan jogszabályra hivatkozott, ami nem a nyitvatartást tiltja.

Jogi következményeket helyeztek kilátásba a Kossuth téri piac kereskedői, amiért a tavalyi évhez hasonlóan idén sem engedte meg az önkormányzat, hogy kinyissanak a húsvét előtti nagypénteken.

„A kereskedők egy része aláírásával kérte a nyitási lehetőséget, melyet el is juttattak a Hivatalhoz. A válasz a jegyzőre való hivatkozással az volt, hogy az aláírók száma nem érte el az itt működő kereskedők 67%-át, ezért nem engedélyezi a nyitvatartást. Az igaz, hogy vannak több üzlettel rendelkező vállalkozások, ahol alkalmazottak dolgoznak, és az üzletvezető nem írta alá a kérelmet, de a törvény kimondja, hogy ahol ilyen esetekben a tulajdonos ki akar nyitni, azt megteheti. Eddig nem volt szó 2/3-os többségi részvételről. A kerület jegyzője ez által a tiltással az aláírók vállalkozáshoz való jogait korlátozta. Ez immár második alkalommal fordul elő, melynek jogi következményeket kell maga után vonni.” – áll a kereskedők közleményében, amelyet a zöldséges kereskedők egyik képviselője, Fehér István saját közösségi oldalán is megosztott. Ebben egyebek mellett arról is ír, hogy péntek reggel sok kerületi lakos jelent meg autókkal, gyalogosan, bevásárló kocsikkal, főleg idős vásárlók, akik csalódottan vették tudomásul, hogy a piac zárva van. Fehér István arról is írt, hogy tájékoztatást kértek a jegyzőtől a hivatal egyik képviselőjén keresztül, de posztja megjelenéséig nem kaptak válaszokat. Ahogyan az áprilisi képviselő-testületi ülésen Lazányi Ferenc és Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) képviselők sem, akik szerették volna megtudni, hogy miért nem kaptak engedélyt a Kossuth téri kereskedők, és miért ítélte jobbnak a baloldali városvezetés, ha a kispestiek a környező kerületek piacaira mennek vásárolni, hiszen azok nyitva lehettek.

A VAMÜSZ vezetője, az MSZP-s képviselő, Kránitz Krisztián válaszában jogszabályokra hivatkozott, mondván, csak az nyithat ki, aki saját maga árul, és nem alkalmazottat dolgoztat, ez azonban nem befolyásolta volna a nyitvatartást, hiszen a kereskedők maguk álltak volna be a pult mögé. Az igazgató azt is elmondta, hogy az ünnep ellenére a vagyonkezelő dolgozója vállalta volna, hogy bemegy dolgozni, így ez sem jelenthetett akadályt. Ezt követően Kránitz már arra hivatkozott, hogy nem érte el a 2/3-ot, vagyis a 67 százalékot azon kereskedők száma, akik ki akartak nyitni aznap. Utóbb kiderült, hogy ez a szám vélhetően a saját maguk által meghatározott 67 százalék, mivel jogszabályban ilyen jellegű meghatározást nem találtunk, és ők sem idézték a hivatkozott jogszabályt. Kránitz úgy fogalmazott: végül azok a kereskedők sem támogatták aláírásukkal, hogy nyisson ki a piac, akik korábban a leghangosabban érveltek emellett.
Fehér István lapunknak elmondta, hogy levélben fogják felszólítani a polgármestert, vizsgálja ki, hogy mi alapján döntött így a jegyző, hogyan fordulhatott elő másodszor is, hogy nem engedélyezték a nyitvatartást.

Ha viccelődni volna kedvünk, akkor Szathury Kolos (Fidesz-KDNP) képviselő szavait idézhetnénk, aki látva a tragikomikus helyzetet kínjában azt mondta, hogy Gajdáék vélhetően azért igyekeznek minél kevesebbet kinyitni a piacot, mert annál később dől össze, amilyen siralmas állapotban van. 

1 Hozzászólás
1.István2019. május 03., péntek 15:34:51
Az alábbi levelet küldtem e- mailen Gajda PéternekGajda Péter

Kispest Polgármestere

Tisztelt Polgármester Úr!

2019 április 19-én nagypéntek napján több kereskedő társammal
szándékunkban állt a Kossuth téri Piacon a lakosság érdekében az
üzleteinket kinyitni. Ezt a szándékunkat jeleztük a Piacfelügyelőség
felé, akiknek az volt a kérésük, hogy aláírásukkal jelezzék azok a
kereskedők a szándékukat, akik ki akartak nyitni. Aláíráskor többen
legyintettek, hogy már tavaly sem engedélyezte a polgármesteri
hivatal. Akkor szóban jeleztük a szándékunkat, amire elutasító választ
kaptunk. Most írásban tettük ugyan ezt, amire szóban elutasítást
kaptunk.

Polgármester Úr!

Kérem a felelős/felelősök jogi úton való felelősségre vonását, mivel
több kereskedőt Alkotmányos jogában korlátoztak.

Az Országgyűlés 2011. április 18-i ülésnapján elfogadott „Magyarország
Alaptörvénye (2011. április 25.)” új koordinátarendszerbe helyezte a
vállalkozáshoz való jog és a munkával kapcsolatos jog alkotmányos
tartalmát. A vállalkozás joga tehát részben alapjog, részben
alkotmányban biztosított jog.

Ennek a jognak a gyakorlásában akadályozta a hivatal a kereskedőket.
Az nem lehet indok, hogy a kérelmezők 67%-a nem írta alá, ugyanis ha
csak egy ember akart volna kinyitni, azt sem lehetett volna
megakadályozni.

Jeleztük a vevők felé a szándékunkat Nagypéntek kapcsán, akik közül
többen meg is jelentek, majd csalódottan távoztak. Kérem Önt az ügy
kivizsgálására, annak megnyugtató rendezésére, ellenkező esetben
Panaszommal a Budapest Főváros Főjegyzőjéhez fordulok.

Budapest, 2019 május 1.

Fehér István

Vállalkozó
1193 Budapest Wesselényi u.65.

Oldal 1 / 1
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.