2024. május 27., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
szeptember (6)
augusztus
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

A kereszténységet támadták az iszlám terroristák Srí Lankán

Főoldal>Közérdekű>A kereszténységet támadták az iszlám terroristák Srí Lankán
 
Írta: Szerk.
2019. április 23. 17:08
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Legalább 300 halálos áldozatot és több mint 500 ember megsérülését követelte a Srí Lankán húsvétvasárnap elkövetett merényletsorozat, amely keretében kilenc robbantást hajtottak végre keresztény templomok, és szállodák ellen. Az elkövetők iszlám szélsőségesek voltak, a terrortámadást pedig az Iszlám Állam vállalta magára.

Helyi iszlamisták követtek el öngyilkos- és robbantásos merényleteket április 21-én, húsvétvasárnap Srí Lankán, a halálos áldozatok száma meghaladja a 321-et, akik közül legalább 45 gyermek, a sérültek száma az 500-at, az áldozatok között számos külföldi is van. A templomokat és szállodákat ért kilenc robbantásos támadás elsődleges célpontjai a helyi keresztény közösségek voltak.

 

Eközben kiderült, hogy az szélsőséges iszlám fundamentalisták, akik a merényleteket elkövették, több nemzetközi terrorszervezettel is kapcsolatban álltak. A támadást pedig az Iszlám Állam nevű, Szíriában és Irakban létrejövő, de ott a területeit elvesztő terrorszervezet vállalta magára, egyes hírek szerint azért, hogy bosszút álljon az új-zélandi christchurchi mecsetben elkövetett március 15-i tömegmészárlásért. A híradások szerint az Iszlám Állam a támadás tervezését és szervezését végezte el, míg a végrehajtást egy helyi iszlamista szélsőséges csoport.

 

A hatóságok eddig mintegy 40 gyanúsítottat vettek őrizetbe. A nyomozás során bizonyítékok kerültek elő a külföldi szálakkal kapcsolatban is.

 

Miután több szélsőséges azóta is szökésben van, a Srí Lankai kormányfő szerint újabb merényletek lehetségesek.

 

A történteket követően Maitripala Sziriszena elnök hétfőn este szükségállapotot rendelt el, és több ezer katonát mozgósítottak az országban. Ez idő alatt a rendőrség és a katonaság előzetes bírósági felhatalmazás nélkül is őrizetbe vehet embereket és házkutatásokat is tarthatnak.

 

04. 24. - Tovább emelkedett az áldozatok száma

359-re emelkedett a húsvétvasárnapi Srí Lanka-i keresztény templomok és szállodák elleni robbantásos merényletek halálos áldozatainak száma - közölte a helyi rendőrség szóvivője szerda reggel.

 

Ruvan Gunasekera szerint szerdára virradóra újabb 18 gyanúsítottat fogtak el, így már 58-an vannak őrizetben a merényletek miatt.

 

04. 25. - Újabb robbantás történt Srí Lankán

Csütörtökön újabb robbanás történt Pugodában, Srí Lanka fővárosától, Colombótól 40 kilométerre, de nem voltak áldozatok - közölte a helyi rendőrség.

 

Eközben a Srí Lanka-i katolikus egyház közölte, hogy biztonsági okokból zárva tartanak a katolikus templomok, és egyelőre a misék is elmaradnak.

 

A hatóságok pedig bejelentették, hogy a helyzetre való tekintettel betiltják az országban a drónokat és a pilóta nélküli repülőgépeket, mert a fegyveresek sok esetben ilyen eszközökkel szállítanak robbanószereket. Irakban az Iszlám Állam fegyveresei már alkalmazták ezt a módszert.

 

 

Keresztényellenes terrortámadások

2000. július 14. INDIA: Bihár államban meggyilkoltak egy katolikus papot. 

 

2000. október 1. TÁDZSIKISZTÁN: Egy keresztény imaházban pokolgépes robbanás történt, amelyben öt ember meghalt, tízen pedig megsebesültek.

 

2000. december 24. INDONÉZIA: Szumátra szigetén fanatikusok bombákat robbantottak fel keresztény templomok előtt a karácsonyi misére gyülekező emberek között. Tizenhárom ember életét vesztette, és százan megsebesültek.

 

2001. december 19. INDONÉZIA: Ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak egy keresztényeket szállító hajóra a Fűszer-szigetek (Maluku-szigetek) körzetében. A mészárlás során 10 ember vesztette életét.

 

2002. augusztus 5. PAKISZTÁN: Öten életüket vesztették, legalább ketten megsebesültek a pakisztáni Murri keresztény iskolája ellen elkövetett fegyveres terrortámadásban. 

 

2002. december 25. PAKISZTÁN: Daszka városban kézigránátot dobtak egy protestáns templomba a karácsonyi szertartás alatt. Három ember életét vesztette, legkevesebb tíz ember pedig megsebesült. 

2005. december 12. – LIBANON: Bejrútban pokolgépes merényletet áldozata lett Dzsebran Tueni keresztény képviselő, újságíró. 

 

2006. január 29. – IRAK: Összehangolt robbantás sorozatot hajtottak végre keresztény templomok és a vatikáni képviselet közelében Bagdadban és Kirkukban. Legalább hárman meghaltak és további kilencen megsérültek.

 

2007. május 20. – LIBANON: Egy bevásárlóközpontnál nagy erejű robbanás történt Bejrút keresztény negyedében. Egy ember meghalt, többen megsérültek. 

 

2007. szeptember 19. LIBANON: Öt embert ölt meg egy autóba rejtett pokolgép robbanása Bejrút egyik keresztények lakta keleti elővárosában. A robbanás során meghalt továbbá Antoine Ghénem, a jobboldali keresztény Falangista Párt képviselője is, aki Szíria ellenes nézeteiről volt ismert.

 

2010. január 7. – EGYIPTOM: Luxortól mintegy 60 kilométerre fekvő Kena tartományban muzulmán fegyveresek tüzet nyitottak az éjféli karácsonyi miséről távozó kopt keresztény hívőkre. Hét embert megöltek.

 

2010. október 31. – IRAK: A bagdadi Miasszonyunk keresztény templom ellen túszejtő akciót követtek el az al-Kaida hálózat tagjai. A rendőrség túszmentő akciót hajtott vége. 52 hívő halt meg, köztük két pap és a biztonságiak több tagja.

 

2011. január 1. – EGYIPTOM: Alexandiában 21 ember halt egy autóbombás merényletben, amelyet az egyik kopt keresztény templomnál hajtottak végre. A detonáció akkor következett be, amikor a hívők az újévi istentiszteletről távoztak. Január 4-én újabb két ember belehalt sérüléseibe.

 

2011. január 12. – NIGÉRIA: Kuruban, egy zömében keresztények lakta faluban lőfegyverrel és bozótvágó késekkel felfegyverzett támadók 19 embert öltek meg. Az év során még számos keresztényellenes merénylet történt. December 25-én Madala város Szent Teréz templomában 30 embert öltek meg. 

 

2012. április 8. – NIGÉRIA: Kaduna város egyik keresztény templomának közelében pokolgépet robbantottak, a merényletben legalább 38 ember halt meg.

 

2013. július 30. – NIGÉRIA: Kano keresztény negyedében több pokolgép robbant. A merényletsorozatban 12-en meghaltak, több tucatnyian megsebesültek. A merényletet a Boko Haram szekta követte el.

 

2013. szeptember 22. – PAKISZTÁN: Pesavárban egy keresztény templom bejáratánál, amikor a mise végeztével a hívők elhagyták az épületet, két öngyilkos merénylő robbantotta fel magát, legalább 81-en meghaltak, mintegy százan megsebesültek.

 

2014. január 31. – NIGÉRIA: Madagali szövetségi államban keresztény gyülekezetre támadtak fegyveresek, 11 embert agyonlőttek, köztük a lelkipásztort.

 

2015. április 2. – KENYA: Garissa városban az al-Shabaab szomáliai iszlamista milícia támadást hajtott végre a város egyeteme ellen, ahol túszul ejtették a diákokat. A támadók agyonlőtték a keresztény diákokat. A terrorakció 148 halálos áldozatot követelt, 80-an megsebesültek. 

 

2016. december 11. – EGYIPTOM: A kairói kopt keresztény székesegyház közelében autóba rejtett pokolgép robbant. 24-en meghaltak és 49-en megsérültek.

 

2017. április 9. – EGYIPTOM: Alexandriában, a kopt Szent Márk-katedrálisnál egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát. A merényletben legkevesebb 16-an meghaltak és 40-en megsérültek. Az Iszlám Állam vállalta magára.

 

2017. április 9. – EGYIPTOM: Tantában, a kopt Szent György-templomban, a virágvasárnapi mise idején pokolgép robbant. A merényletben 27-an meghaltak és 78-an megsebesültek. A terrorakciót az Iszlám Állam vállalta magára.

 

2018. június 27. – NIGÉRIA: Több mint 200 emberrel végeztek a muszlim vallású, nomád életmódot folytató fulani népcsoport fegyveres tagjai, akik a helyi keresztény földművesek ellen indítottak támadásokat. 

 

2018. november 2. – EGYIPTOM: Kopt keresztény zarándokokat szállító buszra támadtak fegyveresek a Minja tartományban történt a Kairótól 260 kilométerre délre fekvő Hitvalló Szent Sámuel-kolostor közelében. Legalább heten meghaltak, tizenkilencen megsebesültek. 

 

2018. november 17. KÖZÉP-AFRIKAI KÖZTÁRSASÁG: A Seleka lázadószervezet tagjai rátámadtak Alindao városának katedrálisára és egy közeli menekülttáborra. Több mint negyven ember vesztette életét, köztük a helyi plébános és egy másik pap is.

 

2019. január 27.- FÜLÖP-SZIGETEK: Két öngyilkos merényletet követtek el a Fülöp-szigetek déli részén, Jolóban. Az első robbantást egy katolikus katedrálisban követték el a mise alatt, a másodikat a mentés megkezdését követően a templom parkolójában. Huszonheten meghaltak, hetvenheten megsebesültek.

 

Fotó: Hír TV

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.