2024. június 22., szombat, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
szeptember (6)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

A Százszorszép ovitól az önkormányzati lakásokig

Főoldal>Közérdekű>A Százszorszép ovitól az önkormányzati lakásokig
 
Írta: Szerk.
2024. április 30. 17:10
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
A kispesti korrupciógyanús felvételeken elhangzottak alól sosem tisztázta magát a kispesti városvezetés,
mégis, többen joggal gondolhatták azt, a botrány elég lehet arra, hogy kéziféket húzzon a rendszer.
Sajnos a jelek nem erre utalnak, hiába az új vezetés a vagyonkezelés területén.

Emlékezetes, a kiszivárgott kispesti hangfelvételeken arról mesélt a beszélő, hogy a korábbi VAMÜSZ vagyonkezelő

igazgatójáról mindenki tudta, mennyit tett zsebre, és csak Mr. Negyven Százaléknak hívták a háta mögött. Ezek persze lehetnek aljas rágalmak is, igaz, a hangfelvételen hallhattuk azt is, hogy majd megduplázzák a fizetését, és rágalmak ide vagy oda, ez így is lett; ez akkor történt, amikor a feladataival átköltöztették őt a Gazdasági Ellátó Szervezetbe (GESZ), amely vagyongazdálkodással is foglalkozik. Itt azonban úgy fest, nem tudtak szakítani a korábbi zűrös ujjgyakorlattal.

 

Törvényt sértettek?

 

Úgy tűnik ugyanis, a közbeszerzési törvény megkerülésével adtak Mr. Negyven Százalék haveri körének több

tízmillió forint értékben a Gazdasági ellátó Szervezetben megbízást. A feladatok az önkormányzati lakások és helyiségek karbantartására és felújítására vonatkoztak, és az adatokból az sejthető, hogy bár kötelező lett volna, nem írtak ki a feladatra közbeszerzési eljárást. Az ügy Fekete Márk képviselőnek tűnt fel, aki a lakáskoncepció véleményezésénél figyelt fel az elmúlt évek több száz milliós költéseit összefoglaló táblázatra. Képviselői kérdésben érdeklődött a GESZ vezetőjénél, miért nem írták ki a közbeszerzést, de lapzártánkig nem érkezett meg a válasz. Csak annyit mondtak neki, a kérdésre Gajda Péter fog válaszolni. Illetve megküldtek neki egy kimutatást a számlákról is, amelyre ismét felkapta a fejét.

 

Itt minden alig 200 ezer

 

– Az elvégzett munka megnevezését és a hozzájuk tartozó összegeket tartalmazó számlák listáját végigböngészve azt vettem észre, hogy a legtöbb tétel éppen hogy alulról súrolja a 200 000 forintot – nyilatkozta lapunknak Fekete

Márk. Ez még akár véletlen is lehetne, ha nem néznénk végig az érintett számlákon szereplő munkák megnevezését. A listából ugyanis kiderül többek között, hogy a GESZ két darab bojlert szereztetett be, de a megbízott vállalkozó a beszerzésre kiállított nettó 199 500 forintos számla mellett három darab felszereléséért is benyújtott egy 199 800 forintos nettó számlát. Emellett ugyanakkor nekik egy bojler cseréje is nettó 199 500 forintba került, de két bojler beszerzése is, és a Wekerlei Kispiacnál a kaszálás is pontosan nettó 199 500 forintot kóstált.

Úgy tűnik, Kispesten mindegy, hogy hány bojlert vásárol, cserél az ember, azt 199 500 forintért teheti meg, darabszámtól függetlenül. Tovább böngészve a listát: a mosogató sziloplasztozása szintén alulról verdesi a nettó kétszázezret: 198 500 forintba kerül, 1500 négyzetméternyi lapostető takarítása pedig 199 900 forint nettó, pont úgy, mint a gerenda tüskézése galambok ellen.

– Már szinte látom magam előtt, ahogy kifújja magát a 200 000 forintos mosogató sziloplasztozás és az ugyanennyibe kerülő lapostető takarítás után a vállalkozó. A hahotázás után azonban körbekérdeztem itt-ott, és többen egy olyan belső szabályzatról beszéltek, miszerint nettó 200 000 forintos összegig nem kell pályáztatni, a munka megrendelhető. Egyesek ezzel magyarázzák a 200 000 forintos munkákat – mondta a képviselő.

– Ezért mondjuk, hogy rendet kell tenni Kispesten, mert a felelőtlen gazdálkodás felszámolásával sokkal több pénz juthatna a járdák, az utak vagy akár a piac felújítására, illetve közbiztonságra, amelyek mindegyikére nagy szüksége volna a kispestieknek – tette hozzá Fekete Márk. A képviselő azt is elmondta, hogy frakciójuk már 2019-ben, amikor kitört a korrupciógyanús botrány, javasolta, hogy az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek karbantartási és felújítási munkáit a Kispest Kft. végezze el. A baloldali vezetés ekkor félresöpörte a javaslatot, a képviselő testületnek

csak most, négy és fél évvel később sikerült elfogadnia a gyorsszolgálat létrehozását. És hogy, hogy nem, amióta „házon belül” oldják meg ezt a feladatot, a töredékére estek vissza a karbantartási munkák, és természetesen az ezzel együtt járó kiadások is.

 

Fekete Márk azóta is várja a választ, történt-e törvénysértés

 

Sok van a számlájukon

 

Nem ez az első botránya ennek a körnek, amely ezek szerint még mindig kapja az önkormányzati pénzeket. Emlékezetes a Százszorszép Óvoda felújítása, amelyet ugyanezen „cégcsoport” végzett el. De sokaknál kiverte a biztosítékot annak a tanárnőnek az ügye is, aki egy épülő társasház mellett lakott, és valahogyan csatorna nélkül maradt az építkezés miatt. A társasházat építő vállalkozó pedig ahelyett, hogy ígéretéhez hűen segítő kezet nyújtott volna neki, még azt is a fejéhez vágta, hogy vigye innen a sz…s csatornáját. Ez a tárasház a Nótafa mellett épült az Ady Endre úton, szintén egykori önkormányzati telken. Az ingatlant az önkormányzat egy Határ úti villamos- végállomásbeli ingatlanrészért cserélte el, majd pár hónapon belül kétszer gazdát cserélt, és így kötött ki ennél a Mr. Negyven Százalékhoz köthető vállalkozói körnél.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.