2024. április 20., szombat, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

március
február
január (2)
· 2023
december (14)
november (7)
október (7)
szeptember (6)
augusztus
július
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Ahol van gyerek, van jövő

Főoldal>Közérdekű> Ahol van gyerek, van jövő
 
Írta: Szerk.
2022. január 25. 10:26
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
A gyerekek a legfontosabbak. Ha nincs gyerek, nincs jövő – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök egy, a Gyurcsány-korszakban bezárt, ám a Fidesz-kormány által újranyitott óvodában. A baloldali elvonásokkal szemben a kormány sok pénzt fordít az oktatásra: a kispesti iskolák közel félmilliárd forintból, a pesterzsébetiek pedig 132 millióból újultak meg.

Egymást érik az óvoda- és iskolafejlesztések az országban, köztük Kispesten és Pesterzsébeten is. Az elmúlt néhány évben összesen 900 hazai helyszínen indult valamilyen köznevelési intézményt érintő felújítás vagy fejlesztés.

 

A kispesti iskoláknak is egyértelműen a javukra vált, hogy 2017 óta az állam a fenntartójuk. 2020-ban a kormány 477 millió forintot költött a helyi oktatási intézményekre. Tizenhárom helyi iskolában végeztek el karbantartásokat, több helyütt kamerarendszert építettek ki. Tetőt javítottak a Puskás Ferenc Általános Iskolában, az Eötvös József Általános Iskolában, és a Deák Ferenc Gimnáziumban. Az utóbbiban közel 59 millió forintból kazánt is cseréltek. A Kós Károly Általános Iskolában 27 millió forintból uszodára és gépészetre, továbbá nyílászárók cseréjére közel 27 millió forintot költött a tankerület. A Vass Lajos általános Iskolában 34 millió forintból tantermi ajtók, wc kabinok, mosdó ajtók, tornatermi vízelvezetők újultak meg. A Gábor Áron Általános Iskolában felújították az udvart és kazánt telepítettek 43 millió forintból.

 

A Külső-Pesti Tankerületi Központ gondos gazdálkodásának köszönhetően 2021-ben Pesterzsébeten is komoly beruházások indultak: 10 iskolában összesen 132 millió forintot fordítottak felújítására: tantermek újultak meg, nyílászárók cserélődtek, kazánok korszerűsödtek.

 

Az állami feladatátvállalás előtt soha ennyi pénz nem jutott még a környékbeli iskolákra, vagyis a kormány jól döntött, amikor átvette az iskolák fenntartását az önkormányzatoktól – hangsúlyozta lapunknak a választókerület fideszes elnöke, Földesi Gyula.

 

 

Felidézte: a baloldali kormányok alatt, Hiller István minisztersége idején a felújítások helyett az iskolabezárások érték egymást. 2010 előtt csaknem 3000 köznevelési intézményt zártak be, illetve vontak össze.

 

Ezek közül a Fidesz-kormány azóta többet is újranyitott, a napokban Orbán Viktor miniszterelnök is éppen egy olyan óvodából jelentkezett be, amelyet a Gyurcsány-Bajnai érában bezártak, ám 2021-ben a Magyar Falu Programnak köszönhetően sikerült újból megnyitni.

 

A Győr-Moson-Sopron megyei Acsalagon Orbán Viktor arról beszélt, hogy a falu életében óriási jelentősége van az óvoda működésének. – A gyerekek a legfontosabbak. Ha nincs gyerek, nincs jövő, se a családnak, se az országnak – emelte ki a kormányfő.

 

Földesi Gyula választókerületi elnök az oktatási beruházások kapcsán kitért a pedagógusok megbecsülésének fontosságára is. – Ez a különbség: miközben a kormány életpályamodellt és béremelést adott a pedagógusoknak, Hiller István minisztersége idején 15 ezer pedagógust bocsátottak el és több ezer intézmény ajtajára került lakat. A nemzeti kormány ingyenessé tette a tankönyveket, a nyelvvizsgát és a KRESZ-vizsgát, a szakképzésben pedig új ösztöndíjakat vezetett be. A tandíjpárti baloldal ugyanakkor még a diákok utazási kedvezményét is elvette és megszüntette a bölcsődei-, óvodai étkeztetés ingyenességét. Ne legyenek kétségeink, ahogyan az egészségügyben, úgy az oktatásban is újra fizetőssé tennének mindent – jegyezte meg.

 

Fotók: Facebook

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.