2021. október 26., kedd, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (18)
augusztus (12)
július (18)
június (20)
május (26)
április (19)
március (9)
február (11)
január (11)
· 2020
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Állóháború a bódédzsungelben

Főoldal>Közérdekű>Állóháború a bódédzsungelben
 
Írta: Szerk.
2016. november 02. 15:10
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Látszólag leállt az építkezés a Határ úton, a lerongyolódott bódémaradványok miatt az erre járók úgy érzik, mintha egy katasztrófafilmbe csöppentek volna. A beruházó Fővárosi Önkormányzat az évek óta húzódó ügyben ugyan csatákat nyert a bíróságon a pavilonosok ellen, az állóháború azonban még hosszúnak ígérkezik, mivel a bíróság malmai lassan őrölnek. A legbicskanyitogatóbb, hogy az immár több mint két éve engedély nélküli pavilonosok nemcsak akadályozzák a felújítást, hanem van köztük olyan is, aki még mindig vidáman árulja a portékáit.

Három éve érkezett a várva-várt jó hír, hogy a Határ úti buszvégállomást felújítja a Fővárosi Önkormányzat. 2013-ban az akkori főpolgármester-helyettes dr. György István és munkatársa, Dódity Gabriella kezdeményezésére indult meg a munka, el is készültek a látványos tervek, és 2014. november 5-én alá is írta a Budapesti Közlekedési Központ a tér felújítására a szerződést a kivitelezővel. Mióta a kezdeményezők nem dolgoznak a Fővárosi Önkormányzatnál – dr. György István 2014 nyara óta Budapest kormánymegbízottja, Dódity Gabriella pedig 2014 ősze óta kispesti önkormányzati képviselő –, a projekt kevésbé halad olajozottan. A pavilonoknak legkésőbb 2014 nyaráig volt közterület-használati engedélye, utána a vállalkozóknak el kellett volna távolítania azokat a térről. 2015 tavaszán elindult a munka, a pavilonok többségét el is bontották, maradt azonban öt olyan árus, aki makacsul kitartott, és bontás helyett a bírósághoz fordult. Bár teljesen nyilvánvaló volt, hogy nincs engedélyük arra, hogy ott maradjanak, a bírósági cirkusszal elérték, hogy két évig még ott árulhassanak, immár konkurencia nélkül.

 

A Fővárosi Önkormányzat tájékoztatása szerint a felújítást végző KÉSZ Zrt. a pavilonok által nem érintett területeken a kivitelezési munkáit szerződés szerint, határidőre teljesítette. Magyarul körbe térkövezték az engedély nélküli és egyre undorítóbb állapotú bódékat. Mint írják, a hátralévő kivitelezési feladatokat a folyamatban lévő peres eljárások miatt nem tudják elvégezni, és át se tudják adni a teret az önkormányzatnak üzemeltetésre. Amíg nincs átadva, addig a járdák és a zöldfelületek karbantartása és a takarítás is a kivitelező feladata. Közölték, a pavilonok a balesetveszélyes helyzetek elkerülése érdekében körbe vannak kerítve, a kerítések őrzéséről a BKK folyamatosan gondoskodik. A zöldterületek állapotát a BKK ellenőrzi, és azok megfelelő karbantartásával kapcsolatban már többször felszólította a kivitelezőt. A Határ úti csomópont kivitelezésének befejezésére és a terület rendezésére csak a jogerős bírósági ítéletek birtokában, a pavilonok elbontását követően kerülhet sor – válaszolta kérdésünkre a Fővárosi Önkormányzat. Arról is beszámoltak, hogy két megállapítási pert megnyert az önkormányzat, azonban egy kiürítési per esetében október 4-én másodfokú tárgyaláson a törvényszék hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, így a kiürítésre vonatkozó per ismételten első fokon folytatódik majd. Mindez azt sejteti, még legalább hónapokig maradnak az apokaliptikus állapotok a Határ úton.

 

Megkérdeztük dr. György Istvánt és Dódity Gabriellát is, akik érthető módon csalódottak, hogy az általuk indított projekt eredményeit még mindig nem élvezhetik a kispestiek és az erre közlekedők. Elmondták, – bár már két éve nincs hatáskörük a projekt kapcsán –, mégis több egyeztetést hívtak össze annak érdekében, hogy az érintett Fővárosi és IX. kerületi önkormányzatok, a BKK és a hatóságok megtalálják a megoldást. A jogerős bírósági ítéletig azonban úgy néz ki, tehetetlenek a hatóságok.

 

– A téren uralkodó állapotokra, az egyre több szemétre és az elgazosodott zöldterületek miatt is többször felhívtam az érintettek figyelmét, hiszen az erre járókat nem érdekli, hogy mi zajlik a bíróságon, csak az, hogy a lehető legrendezettebb körülmények fogadják őket a végállomáson – hangsúlyozta Dódity Gabriella.

 

A Határ út területileg ugyan a IX. kerülethez tartozik (a közterületek a Ferencvárosi és a Fővárosi önkormányzathoz tartoznak), a ferencvárosiak alig használják, ezzel szemben kispestiek annál inkább. Gajda Péter (MSZP) polgármester 2014 ősze óta a Fővárosi Közgyűlés tagja, mégsem olvastunk tőle olyan híreket, hogy felszólalt volna a Határ úti áldatlan állapotok miatt.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.