2022. május 23., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április (19)
március (27)
február (54)
január (52)
· 2021
december (23)
november (24)
október (13)
szeptember (18)
augusztus (12)
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Anda László túl van az ezredik modellen!

Főoldal>Közülünk>Anda László túl van az ezredik modellen!
 
Írta: Szerk.
2015. október 14. 18:20
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Közel hét évtized és több mint 1000 hajó és repülő mutatja határtalan szenvedélyét a modellezés iránt kerületünk elismert lakójának, Anda Lászlónak. Laci bácsi súlyos betegsége után se adta föl hobbiját, amelyet a kerület lakói hamarosan egy szezonális kiállításon is megtekinthetnek.

Mikor kezdett el modellezni?

 

1949-ben! Akkor még egész más világ volt. Rengeteg fiatal fiúnak volt ez a hobbija. A későbbi szakmámhoz is szorosan illeszkedik; régen modellesnek mondták, ma mintakészítőnek. Az öntvényhez kellett famodelleket készítenünk. Gőzturbinát, motorokat, lokomotívokat illetve egyéb motoralkatrészeket csináltam a régi LÁNG gyárban.  Visszatérve az első versenyekhez: Akkor még nem voltak ilyen modern lehetőségek, mint manapság, úgyhogy volt, hogy a Dunánál röptettem az egyik repülőmet és sok kilométerrel odább találta meg a földeken egy földműves, aki még a vasvilláját is belevágta. Ezt még akkoriban lehetett sportnak nevezni, hiszen sokat kellett a modellek után szaladnunk. ( nevet)

 

A repülők után viszont jöttek a hajók!

 

1963-ban volt emlékeim szerint.  Sebességi hajókkal indultam, aminek egy bizonyos pályán kellett mennie. Volt egy rövidebb szünet 1975 és 1983 között. Ekkoriban költöztem a családommal a kerületbe, kezdtem el építeni az otthonunkat, közben még egy nyaralót is vásároltunk és azzal is foglalkozni kellett. Utána újra elkezdtem modellezni, de akkor már önjáró hajókkal, 50 méteres pályákon.

 

Több tucat elismerést kapott, többek között a legidősebb aktív versenyző díját is! Miért hagyta abba a versenyzést?

 

2004-ben háromszor kaptam agyérgörcsöt. Ekkor egy picit lassítanom kellett, de a modellezés azóta is a mindennapjaim része.

 

Átlagosan mennyi időt szentel a modelleknek egy napon?

 

Most naponta 5 órát szoktam foglalkozom a hobbimmal így nyugdíjasként.  Előtte, ha időm engedte akár egész nap építettem őket. Nagyon aprólékos és figyelmes munkát igényel.  Nem is tudom pontosan összeszámolni, de szerintem több mint 1000 modellt készítettem már az elmúlt 66 évben.

 

Mi a jó modell ismérve?

 

Ma már rengeteg műanyagmodellt készítenek, ezek nem túlságosan tartósak. Van egy pár, de azokhoz sokszor nem merek hozzányúlni, mert könnyen sérülnek. A legtöbb fából készül, egy-két kiegészítő alkatrész - például a hajóágyúk- valamilyen fémből.  Ha valaki igazán eredményes modellező és versenyző akar lenni, azért rengeteg áldozatot kell hozni, talán az egész életét fel kell adnia, számomra viszont mindig is a család volt az első.  Egy nagyobb hajómodell akár fél-egy évig is készül.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.