2022. május 23., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április (19)
március (27)
február (54)
január (52)
· 2021
december (23)
november (24)
október (13)
szeptember (18)
augusztus (12)
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Az értékmegőrzés a legfontosabb

Főoldal>Közülünk> Az értékmegőrzés a legfontosabb
 
Írta: Bazsó Zoltán
2011. november 12. 12:00
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Ősszel végleg műemléki jelentőségű területté nyilvánította a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma a Wekerletelepet. A 2009-ben kapott ideiglenes státusz véglegessé válásában kiemelt szerepe volt a Wekerlei Társaskör Egyesület építészklubjának. Somlói Judit építésszel az eddigi eredményekről és a jövő terveiről beszélgettünk.

Milyen munkát végez a Társaskörben? Mik a legfontosabb feladatok?

 

SOMLÓI JUDIT: A Wekerlei Társaskör Egyesület (WTE) alelnökeként dolgozom a civil szervezetben és építészként a 13 elnökségi tag közül az épített környezet megőrzéséért vagyok felelős. Amikor 2007-ben a WTE elnökségébe kerültem elsődleges feladatom a helyi építész klub megalakítása, ill. a helyi építészek erre a munkára való megnyerés volt. Wekerletelep rendelkezik egy speciális szabályozási tervvel (SSZT). Ez viszonylag jól szabályozza azt, hogy milyen építészeti értékek védendők, vagy milyen építési szabályok szerint lehet itt a telepen bármilyen építési tevékenységet folytatni. Ezenkívül a Kós Károly tér épületei műemléki, a kertváros egyéb épületei pedig helyi védettség alatt álltak. 2007 végén olyan országos építésügyi törvény lépett életbe, amely a helyi védettség fogalmát bizonyos pontokban felülírta. 2008-ban már lehetett látni ennek a következményeit itt Wekerlén, legfőképpen azt, hogy ez milyen káros eredményeket hozott, ill. hozhat a jövőben. 2008-ban, a telep százéves centenáriumának részeként, Kispesti Önkormányzata és a WTE közösen szervezett egy nemzetközi építészeti konferenciát. A szakmai diskurzus záródokumentuma megfogalmazta, hogy mind az önkormányzat, mind a WTE, mind pedig az itt élők megpróbálnak mindent megtenni annak érdekében, hogy ez az épített környezet egységessége megmaradjon. Akkor elindult egy komoly lobbi tevékenység annak érdekében, hogy a kertváros védettsége „műemléki jelentőségű területté” (MJT) váljon. Úgy véltük, hogy a záródokumentumban megfogalmazott célt leginkább ennek révén lehet elérni, mert akkor teljesen más szabályozás alá kerül a terület. 2008-ban elindult tehát ez a folyamat. A WTE, mint civil szervezet kezdeményezte, és a kerületi polgármesteri hivatal főépítészi irodája eljuttatta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalhoz a beadványt, miszerint a Wekerletelep „műemléki jelentőségű területté” váljon. Tisztában voltunk vele, amennyiben ezt kezdeményezzük, akkor az ideiglenes védettséget két évre mindenképpen megkapjuk. Titokban azonban abban is reménykedtünk, hogy egyszer véglegessé válhat. A véglegesítés idén 2011-ben történt meg.

 

Milyen példákat említene a rossz szabályozás eredményeképp született építészeti megoldásokra?

 

SOMLÓI JUDIT: Például az országos építési szabályzat kivonta az építési terület alól a garázs és a kerítés építésének engedélyeztetési kötelezettségét, magyarul ezekhez nem kellett engedélyt kérni. Ennek eredményeképpen sajnos az utcakép sok helyen előnytelenül megváltozott.

 

Mit jelent a gyakorlatban az itt élők számára, hogy a telep műemléki jelentőségű terület lett?

 

SOMLÓI JUDIT: A közeljövőben igyekszünk bemutatni az itt lakóknak, hogy miért is kapta meg a terület ezt a védettségi besorolást, milyen értékek találhatók itt, és mit jelent egyáltalán az, hogy védendő érték.

Laikusként arra gondolhat az ember, ha felmegy a budai várba sétálni, akkor ismeri a hely történelmi jelentőségét, tudja, hogy egy kis középkori városrészben sétál, van a számára valamilyen kisugárzása a környezetnek. Hasonló rangra szerettük volna emelni Wekerlét is és azok a Hatóságok, akiknek az a dolga, hogy a magyar kultúra értékeit védjék, úgy döntöttek, hogy a Wekerletelep épített környezete is ilyen értéket képvisel. A lakóknak erre büszkének kell lenniük. Nyilvánvaló, hogy ez feladatokat ró a tulajdonosokra, hiszen ezek az ingatlanok magántulajdonban vannak. Azonban máshol is vannak építési szabályok, amiket be kell tartani. Itt viszont műemléki szempontok érvényesülnek. A legfontosabb az, hogy itt a legkisebb építési tevékenységre is építési engedélyt kell kérni.

Ennek az a lényege, hogy a telep épített egységét – amely nagymértékben sérült az elmúlt időben – visszaállítsuk. Természetesen visszamenőleges bontásra nem kötelezhetünk senkit, bár azt reméljük, hogy a munkánk eredményeképpen az értékek pusztítása és a helyreállítási folyamat magától elindul.

Reményeink szerint működni fog egy értékmegőrző alap, amire pályázni lehet majd, amely segíteni fogja, hogy az eredeti szerkezetek felújítása az adott korhoz idomuljon.

 

Mire hívják fel leginkább a lakosság figyelmét?

 

SOMLÓI JUDIT: Számos dolgot mondhatnék. Úgy vélem az utóbbi 5-6 év egyik legnagyobb eredménye a különböző kiadványaink megjelenése.

Legközelebb például a Wekerle újság novemberi számában egy kiadványt is megjelentetünk  "Műemlék az otthonunk" címmel, amelyben pontokba szedve, laikusok számára is érthető módon, képekkel illusztrálva mutatjuk be, mi az amire leginkább oda kell figyelni. A legfontosabb, hogy mindenre építési engedélyt kell kérni, még az ablakkeret újrafestése is bejelentés-köteles.

Az érdeklődők írhatnak is nekünk wekerlei-epiteszklub@googlegroups.com című e-mailcímre.

Azt szeretnénk elfogadtatni az itt élőkkel, hogy a hatóság nem nehézségek szaporítása, hanem azok megoldása miatt dolgozik.

 

Mennyire bízik abban, hogy lesz ebben változás?

 

SOMLÓI JUDIT: Most még nem látszik lényegi változás, de ez a kevés építési tevékenység miatt is lehetséges, hiszen alig van az embereknek pénzük.

Eredetileg is sok építész közös munkájának köszönhetjük kertvárosunkat, hiszen több mint 44 típusépület és sok egyedi épület található a telepen. Akkor azonban a városképi tervezési szempontok nagyon kötöttek voltak, minden tervezőnek be kellett azokat tartani. Az anyaghasználattól a párkány magasságáig minden elő volt írva, amiket szépen be is tartottak. Emiatt minden épület önálló, de egy nagy egység szerves része. Ezért bárki aki most 100 évvel később 2011-ben más szemlélettel újít fel egy házat, akkor az könnyen kieshet ebből az egységből, ami ezáltal sérülhet.

Kiadványainkat azért tartjuk fontosnak, hogy a lakosság szemében rávilágítsunk azokra az épített értékekre, amely miatt – tudat alatt – ő is ideköltözött, melyet a közös jövőnk érdekében meg kell őriznünk.

 

Építészek elismerése

A Műemléki Világnapon, idén április 18-án, a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma Forster Gyula-Emlékérmet adományozott a Wekerlei Társaskör Építészklubjának.

A díjat azzal érdemelte ki az Építészklub, hogy a helyi közösség körében hatásosan népszerűsíti az értékmentő szemléletet és ezáltal példaértékű munkát végez a műemléki jelentőségű területté nyilvánított Wekerletelep értékeinek szakszerű megőrzése érdekében.

A Forster Gyula-díj az épített és régészeti műemlékvédelem területén végzett kimagasló szakmai tevékenység elismerésére adományozható állami kitüntetés. 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.