2024. május 27., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
szeptember (6)
augusztus
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Baloldali kampányakció volt a tanársztrájk

Főoldal>Közérdekű>Baloldali kampányakció volt a tanársztrájk
 
Írta: Szerk.
2022. február 01. 10:58
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Hiába nyomult a baloldal az iskolákban, a tanárok döntő többsége távol maradt a hétfőre szervezett sztrájktól. Sajnálatos módon a pedagógusokat többek közt éppen az a Hiller István hergeli, akinek a minisztersége idején megalázóan alacsony fizetésért dolgoztak a tanárok, rengeteg iskola, óvoda bezárt, és pedagógusok ezrei kerültek utcára.

A kerületi ügyekben mindig hallgatag Hiller István témát talált: megüzente a kormánynak, hogy ne csodálkozzon a pedagógusok sztrájkján. Az MSZP oktatáspolitikusa szerint ugyanis a Fidesz-kormány cserben hagyta a tanárokat.

 

Abból a szempontból sajnos tényleg nincs min csodálkozni a hétfői eseményeken, hogy a baloldal hónapok óta nyíltan uszít a kormány ellen az iskolákban. Mindezt ráadásul meg sem próbálják leplezni: a szakszervezeti sztrájkbizottság előbb Dobrev Klárával egyeztetett, majd arra kérte a sztrájkoló tanárokat, hogy viseljenek kék szalagot, ami köztudottan Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt ötlete és viselete. A pedagógusok döntő többsége viszont átlátott a szitán és nem lépett sztrájkba.

 

– A baloldal megpróbál úgy tenni, mintha a pedagógusok érdekeiben lépne fel, de eközben erőszakos módon benyomul az iskolai közegbe, és törvénytelen sztrájkba kergeti a dolgozókat – nyilatkozta lapunknak Földesi Gyula, a választókerület fideszes elnöke, utalva arra, hogy jogszabály szerint csak jogerős bírósági döntés birtokában lehet sztrájkot szervezni.

Jelen esetben viszont ezt nem várták meg az érintettek, pedig a szakminisztérium is kérte az akció elhalasztását. Annál is inkább, mert törvénytelen sztrájk esetén a hiányzást a pedagógusoknak és a diákoknak is be kell pótolniuk, ezzel pedig nehéz helyzetbe kerülnek a szülők is, akiknek a pandémia idején éppen elég szabadságuk ment rá az otthoni tanulásra.

 

–  Nem kérdés, hogy a tanárok tiltakozása a baloldal kampányakciója volt, nem is próbálták leplezni az akció politikai töltetét. Az pedig különösen felháborító, hogy a választás közeledtével már megint az a baloldal használja ki és hergeli a pedagógusokat, amelyik korábban tönkretette az oktatást – fogalmazott Földesi Gyula, aki szerint álságos, hogy Hiller István most félti a tanárokat, hiszen Hiller István oktatási minisztersége százával zártak be iskolák, óvodák és megalázóan alacsony bérért dolgoztak a tanárok, már akinek volt állása, miután a baloldal 15 ezer pedagógust tett utcára.

 

A baloldali kormányok idején nem volt tanári életpályamodell, sem teljesítményalapú szakmai értékelés. A baloldal tandíjat vezetett be, elvette a diákok utazási kedvezményét, fizetőssé tette a bölcsődei-, óvodai étkeztetést. Akkoriban szó sem lehetett ingyenes tankönyvekről, szakképzési ösztöndíjakról vagy ingyenes nyelvvizsgáról. Ezzel szemben az Orbán-kormány által 2013-ban életre hívott életpályamodell több lépcsőben 50 százalékkal emelte a pedagógusok fizetését. A pedagógushallgatók számára külön ösztöndíjrendszert alakítottak ki.

 

2020-ban a köznevelésben újabb 10 százalékos, a szakképzésben pedig 30 százalékos emelés következett, sőt az igazgatók jelentős pótlékemelést kaptak. Az idei év újabb 10 százalékos fizetésemeléssel indult a köznevelésben dolgozók számára, és a kormány ígéretet tett arra is, hogy 2023-ban nagyobb volumenű bérrendezés következik. Mindezek fényében teljesen érthető, hogy az iskolai dogozók zöme nem érezte szükségét a munkabeszüntetésnek – magyarázta Földesi Gyula.

 

Nyitókép: MTI

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.