2021. október 22., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (18)
augusztus (12)
július (18)
június (20)
május (26)
április (19)
március (9)
február (11)
január (11)
· 2020
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Burány és Hiller nem (igazán) képviselte a Határ út ügyét

Főoldal>Közélet>Burány és Hiller nem (igazán) képviselte a Határ út ügyét
 
Írta: Szerk.
2018. április 05. 12:17
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Óriási feneket kerített Burány Sándor és Hiller István (MSZP) Gajda Péterrel karöltve decemberben annak bejelentésére, hogy törvénymódosító javaslatban kezdeményezik, hogy a Határ úti buszvégállomás legyen Kispest része, és majd a kerület rendet tesz a területen. Úgy tűnik, csak a bejelentés volt fontos, a megvalósítás már nem. A baloldali városvezetők ugyanis nem vették a fáradtságot, hogy a kispestiek érdekeit képviseljék: nem mentek el a bizottsági ülésre, ahol a javaslatukat tárgyalták volna. Nem csodálkozunk, hiszen találtunk olyan ígéretet Burány kampányanyagában, amely ugyanaz, mint négy évvel ezelőtt.

Nemrég sajtótájékoztatót tartott Burány Sándor és Hiller István, Kispest baloldali képviselői Gajda Péterrel közösen. Bőrig áztak annak érdekében, hogy lemondják a kispestieknek: megoldják a Határ úti végállomás ügyét. Nem sokkal később került sor az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságának ülésére, amelyen javaslatukat tárgyalták volna. A Budapest főváros közigazgatási területéről és kerületi beosztásáról szóló 1994. évi XLIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat ugyanis az a rendelet, amely a Határ út Kispesthez való csatolását foglalta – volna – magába. Lapunknak Dr. Vas Imre országgyűlési képviselő, az Igazságügyi Bizottság alelnöke elmondta, hogy azért csak volna, mert a benyújtók, vagyis Burány és Hiller meg sem jelentek az ülésen. Vas Imre arról is beszélt, a benyújtott dokumentum voltaképp előkészítetlenül lett beadva, és vélhetően kampánycélokat szolgált. A baloldali képviselők őt ugyanis sem hivatalosan, sem pedig informálisan nem keresték meg a továbbiakról, nem mondták el érveiket, ezért nem került tárgysorozatba sem a módosító indítvány. A helyes út ugyanis az, hogy először a képviselő benyújtja javaslatát, majd a benyújtó érveit mérlegelve dönt a bizottság a tárgysorozatba vételéről, ezután került napirendre az ügy a bizottságban.  

 

Nem voltak érveik?

- Valószínű, hogy vagy nem voltak érveik, vagy nem akarták azokat elmondani a bizottság előtt – mondta lapunknak Vas Imre, aki azt is elárulta, hogy nagyon ritkán fordult elő az elmúlt időszakban, hogy az előterjesztők egyike sem jelent meg a tárgysorozatba vételnél. Ez az ügy azért is különösen furcsa, mert, ha nem is tudtak megjelenni, kérhettek volna halasztást.  Ugyanis, ha a bizottsági ülés kezdetéig jelezik, akkor meghosszabbodik a határidő 30 nappal, így újra foglalkoztak volna a javaslatukkal.    

Ami még nagyon érdekes az ügyben, hogy a módosítással kapcsolatban senki nem egyeztetett a dokumentumokban szereplő másik érintettel, vagyis Bácskai Jánossal, Ferencváros polgármesterével. A terület ugyanis a IX. kerülethez tartozik, másrészt pedig a Fővárosi Önkormányzat kezelésében van.

S hogy mit jelent, hogy végül nem vették napirendre, elvetették a Határ út ügyét? Azt, hogy Burány Sándor és Hiller István éppen annyit tett ezúttal is Kispestért, amennyit az elmúlt években: hangzatos ígéretek után elmaradt megvalósítások. Persze még indítványozhatják, hogy az Országgyűlés döntsön a tárgysorozatba vételről.  De kérdés, hogy azok után, hogy el sem mentek az első bizottsági ülésre, amely foglalkozott az üggyel, tesznek-e bármit, vagy újabb ígéretekkel rukkolnak elő a választásokig.

 

Jogviták miatt nem szépül a Határ úti végállomás

Burányék ismét szép kampánysajtótájékoztatót tartottak, holott mindenki előtt ismert, jogi viták akadályozzák a felújítás befejezését, ebből a szempontból azonban teljesen irreleváns, melyik önkormányzaté a terület. Mint azt már mi is többször megírtuk, dr. György István országgyűlési képviselőjelölt még főpolgármester-helyettesként kezdeményezte. Az ügy rendezése érdekében évekkel ezelőtt kiadta jogi állásfoglalását, amely szerint le kell bontani a jogellenesen ott lévő pavilonokat. Budapest kormánymegbízottjaként jelen pozíciójából ennél többre nincs jogköre, még akkor sem, ha szerinte is szégyen és elfogadhatatlan, ami a Határ úton évek óta tapasztalható. A megoldás kulcsa tehát a Fővárosi Önkormányzat kezében van, amelynek képviselője egyébként kerületünk polgármestere is.

 

 

Nem ez az első betartatlan ígéret

A Kossuth téren álló üres telken volt már halastó, jégpálya és parlagfűtelep is

 

Nem mindegy, hogy néz ki egy telek – mondta Burány Sándor, Kispest országgyűlési képviselője még 2004-ben, a Kossuth téri ma is üresen álló telekre tervezett beruházás alapkőletételén, majd azt is hozzátette: Kispest szívében az emberek naponta találkozhattak az elhanyagolt résszel, amely nem volt méltó a kerülethez. Az alapkőletétel üzenet a jövőnek: két év múlva Kispesthez méltó, szép, új épület áll majd a romok helyén. Olyan jó mélyre sikerült elásni a lakásokat, irodákat, parkolókat, valamint szabadidő- és sportcentrumot  magában foglaló beruházás alapkövét, hogy az azóta sem nőtt ki a földből. A telek a félbehagyott beruházás volt már halastó, jégpálya, parlagfűtelep, és az ijesztő darura is sokan emlékeznek még. Az egyébként magánkézben lévő terület most park, amelyet két ütemben alakított ki több millió forint közpénzből az önkormányzat, természetesen véletlenül a választások előtt. De ha még ez sem lenne elég, Burány Sándor négy éve a kampányban azt ígérte, törvénymódosítást fog benyújtani annak érdekében, hogy az elmaradó beruházások ne  csúfíthassák el a közterületeket. Azt nem tudjuk, Burány mit csinált ezzel az ígéretével az elmúlt négy évben, de biztos, ami biztos, az idei kampányígéreteiben ismét megígérte a kispestieknek ugyanezt. Pedig lett volna mit tennie Buránynak, hiszen Kispest az elhagyatott telkek földje, elég csak a Határ úti, vagy a KÖKI Terminállal szemközti területet említeni.

 

Nyitókép: Facebook

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.