2023. május 29., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április
március (14)
február (26)
január (26)
· 2022
december (16)
november (31)
október (38)
szeptember (50)
augusztus (20)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Csak tavaly 36 millió forint nyereséget termelt a Kossuth téri piac

Főoldal>Közérdekű>Csak tavaly 36 millió forint nyereséget termelt a Kossuth téri piac
 
Írta: Szerk.
2019. április 24. 09:54
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
A törvényességi felügyeletet ellátó fővárosi kormányhivatal ügyintézése után kapta csak meg Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) fejlesztéspolitikai tanácsnok a Kossuth téri piac tavalyi elszámolását a VAMÜSZ-től, holott azt már januárban és márciusban is kérte a képviselő. Nem csoda, ha nehezen akaródzott kiadni az adatokat, hiszen kiderült: mint ahogyan az elmúlt években, most is nyereséget termelt a piac az önkormányzat vagyonkezelőjének, 2010 óta közel 190 millió forintot. Kínos, hiszen Gajda Péter polgármester (MSZP) korábban azt mondta, a piac csak viszi a pénzt.
Minden évben kikéri Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) fejlesztéspolitikai tanácsnok a Kossuth téri piac éves elszámolását, miután Gajda Péter 2017-ben azt mondta a kereskedőknek, hogy a piac nem nyereséges, inkább viszi a pénzt. Emiatt egyébként akkor a kereskedők nyílt levelet írtak a szocialista polgármesternek, hiszen joggal akarták tudni, hogy hová folyik el az általuk befizetett pénz, mivel azt jól láthatóan nem a terület átfogó fejlesztésére költi az önkormányzat vagyonkezelő cége, az MSZP-s képviselő, Kránitz Krisztián által vezetett VAMÜSZ.
 
Csaknem 190 milliót termelt az elmúlt években
Amikor 2017-ben Dódity Gabriella 2010-ig visszamenőleg kikérte a piac pénzügyi mérlegeit, kiderült: nemhogy veszteséges, épp ellenkezőleg, közel 150 millió forint nyereséget termelt Kispest központi piaca az önkormányzat vagyonkezelőjének az elmúlt években, a tavalyi adatok nélkül. A képviselő szerint ebből az összegből már rég képezhettek volna egy pénzalapot a felújításhoz, vagy pályázati önrészhez, de még csak pályázatot sem nyújtottak be erre az elmúlt hat-hét évben. Ráadásul a legutolsó információnk szerint a Kossuth téri piacból befolyó bevételeket, nyereséget nem elkülönítve kezelik, hanem az a VAMÜSZ „nagy közös kalapjában” landol, így pontosan azt sem tudni, hogy mire fordítják ezt az összeget. Idén év elején kikérte Dódity Gabriella a Kossuth téri piac tavalyi egyenlegét. A január 16-i, majd a megismételt március 5-i képviselői kérdésre március 29-ig nem kapott választ, ezért az illetékes fővárosi kormányhivatalhoz fordult segítségért, akik a jegyzőhöz intéztek levelet. Ezután, április 9-én megérkezett a válasz, amelyből kiderült: 36 millió forint nyereséget termelt 2018-ban a piac, vagyis az elmúlt években közel 190 millió forintot.
– Ezek nyilvános adatok, a számokat megismerve sejtem, miért adták ki ilyen nehezen azokat. Ismét bebizonyosodott, amit régóta mondok, hogy a piac igenis évről- évre nyereséges, ezért nem kellene így kinéznie – tette hozzá Dódity Gabriella.
 
Látszatintézkedések régi tervekkel
Megint másra mutogat a baloldali városvezetés. Idén év elején egy újabb látszatintézkedéssel Gajda Péter levélben kért kétmilliárd forintot a borzalmas állapotban lévő piac felújítására Varga Mihály pénzügyminisztertől. Kispest baloldali polgármesterének levele azt sugallja, hogy csak azért nem valósult meg a Kossuth téri piac rendbetétele, mert a kormány két éve nem ad fejlesztési forrást, támogatást Kispestnek. Ezzel szemben több mint egymilliárd forint külső fejlesztési forrás érkezett a kerületbe, és ennél több is lehetett volna, amennyiben pályázott volna a baloldali városvezetés. De ahhoz átfogó, naprakész tervekre lenne szükség, és nem azokra a 2013-as tervekre, amelyeket hirtelen előkaptak Gajdáék, mondván, van koncepció a Kossuth téri piac felújítására. Egyébként ezzel pályáztak 2013-ban a fővárosi önkormányzat TÉR_KÖZ pályázatán, amikor is 246 milliót nyert Kispest, de Gajdáék végül a gimnázium előtti parkolót tették rendbe, nem a piacot. Nem mellékesen azoknak a terveknek a költségszámításai elavultak, ők maguk is bevallották, korszerűsíteni kell, így nem tartozhatott hozzájuk megfelelő költségterv.
 
Fotelben megálmodott közepes tanulmány
Dódity Gabriellára is mutogatni kezdtek, mondván, nem segített a 2013-as fővárosi pályázatnál, azt sugallva, miatta maradt el a fejlesztés. Mert, hogy Dódity akkor a főpolgármester-helyettes főtanácsadója volt, és segíthetett volna Kispestnek, de nem tette. Írják ezt úgy, hogy mindez jól láthatóan nem igaz, hiszen Kispest 246 millió forintot nyert a szóban forgó pályázaton, annak ellenére, hogy azokat a terveket a kereskedők nem támogatták, sőt, álláspontjuk szerint az elképzelés nem valósítható meg azok életszerűtlensége, átgondolatlansága és a környezeti hatástanulmányok hiánya miatt. Dódity Gabriellának – aki kollégájával, Fehér Marcellával kikérte a kereskedők véleményét – azt írták, az embernek az az érzése, hogy egy fotelben álmodtak egy közepes tanulmányt. Dódity Gabriella egyébként évek óta szorgalmazza, hogy mielőbb kezdje meg az önkormányzat a piac rendbetételét. A Fidesz-KDNP frakcióvezetője 2015-ben előterjesztést nyújtott be ennek érdekében, de azt nyolc hónapon át napirendre sem vették; most is csak látszatintézkedések zajlanak, érdemi munka egyelőre nem látszódik. Gajda most is kommunikációs trükkökkel igyekszik elterelni a lényegről a figyelmet.
0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.