2022. május 23., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április (19)
március (27)
február (54)
január (52)
· 2021
december (23)
november (24)
október (13)
szeptember (18)
augusztus (12)
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Egyedülálló gyógyfürdő Kispest szomszédságában

Főoldal>Közérdekű>Egyedülálló gyógyfürdő Kispest szomszédságában
 
Írta: Szerk.
2019. július 10. 16:01
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Megnyílt a budapesti viszonylatban is egyedülálló Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógy- és Strandfürdő, amely különleges gyógyvize számos jótékony egészségügyi hatással bír. A Fővárosi Önkormányzat és a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. közös, összesen közel 3,8 milliárd forintos beruházásában megújították a strand 800 négyzetméteres főépületét és építettek egy 4200 négyzetméteres új létesítményt is, amelyek együtt 13 medencével, többféle szaunával várják a pihenni, gyógyulni vágyókat.

Ismét közeli strandolási lehetőséghez jutottak a kispestiek, hiszen átadták a Budapesten is egyedülálló vízzel rendelkező, felújított és kibővített Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógy- és Strandfürdőt, amelyet a 2010 előtti baloldali kormányok idején kellett bezárni veszteséges működés miatt. Mivel Kispest 1994-ben strand nélkül maradt – ugyanis akkor adták el az 1925-ben alapított Hattyú strandot, amely területén azóta lakópark épült –, így, ha nem is a kerületben, de a szomszédos Pesterzsébeten találhatnak hűsölési lehetőséget a strandszezonban a kispestiek is.

 

 

A Fővárosi Önkormányzat és a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. közös, mintegy 3,8 milliárd forintos beruházásában megújult a fürdő „áltörök” kupolát is magába foglaló 800 négyzetméteres, helyi védettség alatt álló főépülete, és egy 4300 négyzetméteres új létesítménnyel is bővült.

 

 

– A felújítás része a Fővárosi Önkormányzat fürdőfejlesztési programjának, amelynek eredményeképpen megújult és bővült 2010 óta a Palatinus fürdő, a Lukács Gyógyfürdő és Uszoda, a Paskál Gyógy- és Strandfürdő, vagy a Csillaghegyi Strand – sorolta az eddig megújult és kibővített fővárosi fürdőlétesítményeket köszöntőbeszédében Tarlós István. – Ez a mostani 16 hónapig tartó munka is azt a célunkat segíti, hogy erősödjön a Budapest fürdőváros jellege, egyaránt a helyiek, a budapestiek és a turisták örömére is – tette hozzá a főpolgármester.

 

 

A fürdő azért is egyedülálló, mert a vize tartalmaz sót, jódot és brómot is, amelyek számos egészségügyi problémára gyakorolnak jótékony hatást. Ez a fajta víz a mozgásszervi és nőgyógyászati panaszok kezelésére alkalmas, a jód gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és keringésjavító, a bróm pedig idegnyugtató, stresszoldó hatásairól ismert.

 

 

A 2018 januárjában kezdődő felújítási és bővítési munkálatok során egy modern, de a strand hagyományait is megőrző, egész évben működő komplexumot hoztak létre, amely összesen 13 medencével rendelkezik. A fedett térben 10 medence található: jódos-sós vizű termálmedence, a gyógyvizű oktogon, és egy további gyógymedence, termálmedencék, gyermekmedencék, kiúszós élménymedence, terápiás célokra alkalmas súly- és kádfürdők, hideg és meleg vizű merülőmedencék és Kneipp-medence. A kinti részlegen pedig a felújított hullámmedence mellett egy gyermek- és egy úszómedence is várja a látogatókat. A teljes megnyitás után külön zónaként üzemelő „szaunavilágban” is több szaunát használhatnak majd a vendégek, köztük a 90 fokos finn-, a 45-50 fokos gőz-, valamint a 38-40 fokos kombinált infra és sós szaunát, de a kültéren is létesítettek egy 90 fokos finn szanunát.

 

Az eddigieken felül a Fővárosi Önkormányzat és a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. 170 millió forintos uniós forrásból energetikai fejlesztéseket is végrehajtott a létesítményben, amelyek fenntarthatóvá teszik a fürdő működését és hozzájárulnak az energiaköltségek csökkenéséhez.

 

 

– Szeretnénk, ha most átadott egyedülálló jódos-sós fürdő évszázadok múlva is állna, ezért is használtuk fel a munkálatok során közel 1000 tonna gránitot, amely olyan időtálló anyag, amilyen időtállónak ezt a fürdőlétesítményt szánjuk – mondta Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója.

További fejlesztési lehetőséggel is rendelkezik a strand, amelyről jelenleg egyeztetések folynak, és várhatóan jövő tavasszal, az addigi tapasztalatok és forgalom alapján határoznak majd a további fejlesztés irányáról.

 

 

– Felmerült egy csúszdapark, sportpályák, esetleg egy szálloda építésének lehetősé is – mondta a vezérigazgató. – Öröm, hogy 2013 óta már az ilyen volumenű fejlesztésekben tudunk gondolkodni, hiszen a 2010-ben a cég élére került új menedzsment rendkívül nehéz helyzetben volt – idézte fel a korábbi nehézségeket Szőke László.

Megemlítette, hogy 2010 előtt, a balliberális Demszky Gábor főpolgármestersége idején a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. hosszú éveken keresztül 600-1000 millió forintos veszteséget termelt évente. Ezt a helyzetet a 2010 után a fővárostól kapott egyszeri 900 milliós pénzügyi támogatásnak és kitartó munkának köszönhetően tudták helyrehozni, míg eljutottak oda, hogy a cég tavalyi adózás előtti eredménye 4,3 milliárd forint volt, amelyet vissza tudnak forgatni a budapesti fürdőlétesítmények fejlesztésébe.

 

 

– Az elmúlt években többedmagammal nagyon sokat dolgoztunk azért, hogy ez a nagy horderejű fejlesztés megvalósulhasson, amellyel teljesülhetett a pesterzsébetiek egy régi álma, hogy visszakapják a fürdőt – mondta lapunknak Földesi Gyula, Kispest és Pesterzsébet választókerületi elnöke. – Ez az elvégzett munka sokkal több egy épület felújításánál, hiszen ennek az épületnek komoly történelme van, emberi történetek egész sokasága fűződik hozzá. – Azért, amiért a pesterzsébetiek visszakaphatták a fürdőt, amelyről szerényen, de bátran kijelenthetjük, hogy európai viszonylatban is megállja a helyét, köszönet illeti Tarlós István főpolgármester urat, és Orbán Viktor miniszterelnök urat is, aki 2014-es pesterzsébeti látogatásakor támogatásáról biztosított minket – tette hozzá.

 

A képre kattintva tekintse meg galériánkat.

 

Fotók: Facebook

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.