2019. november 19., kedd, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

 Friss kommentekTwitter
2019. október 03. 15:41
István Na erre mondják, hogy kormányközeli mutyi! Kispest költségvetésének jelentős része került, DK-MSzP-Együtt-Párbeszéd-Momentum nevű ...
Jól járnak az MSZP-közeli cégek Kispesten
2019. október 01. 22:42
István Kezdenek kihullani a csontvázak a szekrényből. Kíváncsi lennék az aszfoltozási ügyben ki kinek mennyiért, és hogyan......?
Több millió forint tűnt el az Almavirág tér felújítása során?
2019. október 01. 22:28
István Érdeklődve olvasom Gajda Péter nyilatkozatait, hogy a Kossuth téri piac azért van ilyen állapotban, mert az ott működő vállalkozók ...
Kampány van: terveket ígérnek Gajdáék a Kossuth téri piacra
2019. május 03. 15:34
István Az alábbi levelet küldtem e- mailen Gajda Péternek Gajda Péter Kispest Polgármestere Tisztelt Polgármester Úr! 2019 április ...
A kereskedők nem hagyják annyiban, hogy nem nyithattak ki nagypénteken
2018. március 07. 19:13
Zsoka Nagyon köszönöm jól jött.
Újabb rezsitámogatás!
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Egyszerűbb lesz a CSOK ügyintézése

Főoldal>Közérdekű>Egyszerűbb lesz a CSOK ügyintézése
 
Írta: Szerk.
2018. február 02. 09:53
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
A jövőben már nem kell minden dokumentumot benyújtani, elegendő lesz egy nyilatkozati elv is a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) igényléséhez, emellett csökken a banki ügyintézések ideje is.

A gyakorlati tapasztalat az, hogy az emberek sokkal szívesebben vesznek igénybe támogatást, ha kevesebb az adminisztratív teher. Mivel eddig a CSOK igényléséhez is túl sok papírt kellett benyújtani, bevezetik az úgynevezett "nyilatkozati elvet", és ezzel hitelt adnak az igénylők szavainak. Az igénylőknek nem kell majd minden igazolást, dokumentumot papíron benyújtaniuk, hanem elég lesz büntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkozniuk. A NAV természetesen ellenőrizheti a nyilatkozatok valóságtartalmát.

 

Egy másik fontos változtatása külföldről hazaköltöző, a CSOK-ot igénybe venni szándékozó családoknak jelent majd segítséget. A 10 millió forintos CSOK igényléséhez ugyanis jelenleg 180 napos magyarországi társadalombiztosítási jogviszony igazolása szükséges. Február 15-étől erre a családoknak már nem lesz szükségük, csak azt kell vállalniuk, hogy 180 napon belül tb-jogviszonyt létesítenek.

 

Újabb könnyítés, hogy csökken aCSOK-ot érintő banki ügyintézési határidő. A pénzintézetek számára szigorúbb a szabályozás, hogy gyorsabb legyen az elbírálás. Ez azt jelenti, hogy a bankoknak 30 napon belül kell dönteniük a lakásvásárlási ügyekben, az építkezéseknél pedig 60 napon belül. Megkönnyítik az igénylők dolgát is. Míg eddig az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül nyújthattak be a CSOK iránti igényt, ezt február közepétől már 180 napig tehetik meg.

 

 

Változás az is, hogy már a folyamatban lévő lakásbővítésekre is érvényesíthető a CSOK, és a teljes bekerülési költséget lehet a támogatásból fedezni.

 

Persze vannak „akik elvennék" az új lakásokra igénybe vehető CSOK-ot. Az LMP inkább bérlakásokba kényszerítené az embereket. Miniszterelnök-jelöltjük egy szerdai sajtótájékoztatón azt mondta, a CSOK egy részét, a felújításra és bővítésre nyújtott támogatást megtartanák, az új lakások építését azonban nem finanszíroznák ebből. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter viszont erre reagálva azt mondta, Szél Bernadett nyilatkozatát mérhetetlenül károsnak tartja, mert azzal elbizonytalaníthatja a gyermeket vállalni akaró családokat.

 

A CSOK népszerűségét jelzi, hogy eddig 66 ezer család tudta már igénybe venni.

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.