2018. július 19., csütörtök, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június (44)
május (38)
április (39)
március (45)
február (51)
január (47)
· 2017
december (37)
november (43)
október (38)
 Friss kommentekTwitter
2018. március 07. 19:13
Zsoka Nagyon köszönöm jól jött.
Újabb rezsitámogatás!
2018. március 05. 20:41
János Egy irás egy kicsit más szemszögből: Néhány napja még Dódity Gabriella, az önkormányzat Fidesz frakciójának vezetője, a város fejl ...
Bútorokkal segítették új lakásában a szívbeteg fiút
2017. július 22. 14:46
Vilmos Örülök a külső medencének. Gajda elvtárs akkor még csattogó lepkét kergetett , mikor már tégla jegyet kellett befizetni , mikor épült ...
Megújultak a fővárosi strandfürdők
2017. január 19. 17:17
János Ez a történet nem csak a mostani várásvezetés sara. Akkor kezdődött amikor Tímár Béla ( fidesz ) eladta a mozit. Ezzel kapcsolatban ...
Új tulajdonosa van az Ady Mozinak
2016. június 20. 21:55
Gabi Sajnálattal olvastuk az óvodákkal kapcsolatos hírt, döntéseket... ma történt épp egy óvodai baleset a Bóbita óvodában... pedig tavaly ...
Piacfejlesztés és lakáskoncepció volt a téma a testületi ülésen
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Élettel töltenék meg az Ady mozit a civilek

Főoldal>Közülünk>Élettel töltenék meg az Ady mozit a civilek
 
Írta: Szerk.
2016. május 12. 15:10
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Egyetemisták dolgoznak az évtizedek óta üresen álló egykori Ady Mozi hasznosítási koncepcióján, amellyel a wekerlei civil közösségek munkáját szeretnék segíteni. Az Ady Mozi Baráti Kör a közösségi hasznosításban hisz, de az egykor önkormányzati tulajdonú, majd Havas Henrik cége által félkészen felújított épület megvásárlására és a munkák befejezésére közel 300 millió forint kellene, amiben az önkormányzatra nem számíthatnak, ehelyett a közösség összefogásában hisznek.

A Corvinus Egyetem hallgatói kérik a kispestiek és wekerleiek segítségét, hogy egy kérdőív kitöltésével segítsék az Ady Mozi újjászületésének ügyét. A diákok konzulense fontosnak tartja, hogy olyan diplomamunkák készüljenek, amelyek egy-egy helyi kezdeményezést segítenek, így jelenlegi projektmunkáikkal az Átalakuló Wekerle mozgalmat támogatják nemcsak a Kós Károly téri üres épület, hanem a Zoltán utcai sportpálya és a wekerlei kispiac közösségi

hasznosítása érdekében – avat be a kezdeményezés részleteibe Tracey Wheatley, az Átalakuló Wekerle közösség oszlopos tagja. Mint mondja, az Ady Mozis kérdőívet – papíron és az interneten – már több mint kétszázan kitöltötték, ami igazolja, hogy sokakat foglalkoztat az épület sorsa. A civil önkéntesekből alakult Ady Mozi Baráti Kör két éve dolgozik a hányatott sorsú épület hasznosításának ötletein. Elképzelésből egyébként nincs hiány, kezdő vállalkozásokat segítő inkubátor-házat, közösségi kávézót, vagy éppen olyan szociális funkciókat álmodnak az 1600 négyzetméteres épületbe, mint az idősek, vagy éppen kisgyerekesek számára közösségi programok szervezése. Tracey Wheatley megjegyezte, bevételre is szükség lesz – például az épület egyes részeinek bérbeadásából – annak érdekében, hogy önfenntartó lehessen a ház. Hangsúlyozta, fontos számukra, hogy minél kisebb ökológiai lábnyommal működjön majd az épület, például hasznosítsák az esővizet, vagy napkollektorokkal biztosítsák a fűtést és a meleg vizet. Sajnos mielőtt mindez megvalósulhatna, meg kellene vásárolni az épületet Havas Henrik cégétől, és be kell fejezni a felújítást, előbbi 200 millió forintba, utóbbi a becslések szerint 60 millióba kerülne. Gajda Péter polgármester és a különböző oldali képviselők is egyértelművé tették tavaly, hogy az önkormányzat nem szánhat 2-300 millió forintot az épületre, így a civileknek maguknak kell kitalálniuk, hogyan oldják meg az anyagiakat. Tracey Wheatley elismeri, sokan kételkednek abban, hogy ez sikerülhet, de ő hisz a helyi közösségben rejlő erőforrásokban; valaki üzleti tervet készít, más pályázati lehetőségek után kutat, megint mások majd a felújításban tudnak akár kétkezi munkával segítni. Hozzátette, az egyetemisták nemcsak a kutatást készítik, hanem magyar és külföldi működő modelleket is keresnek arra, hogyan lehetséges egy ilyen közösségi helyet létrehozni és működtetni. Minden ilyen feladatra várják is az önkéntes segítőket.

– Türelmesek vagyunk, de reméljük, nem kell újabb 30 évet várni arra, hogy élettel teljen meg az Ady Mozi épülete – zárta szavait az aktivista.

 

Ady Mozi kronológia

 

1928 – Megkezdi működését a filmszínház

1985 – Bezár az Ady mozi

2001 – A romos, beomlott tetejű műemlék épületet az önkormányzat Timár Béla – (Fidesz-FKGP-MDF-MKDSZ Polgári Kerekasztal) polgármestersége alatt kedvezményes áron (12,5 M Ft) eladta Havas Henrik cégének (Média Menedzser Oktató Kft.), amiért cserébe vállalta, hogy beruházásokat végez, és egy év múlva oktató-nevelő intézményt működtet benne. A szerződésben kikötötték, ha ez nem valósul meg 2002 végéig, az önkormányzat ugyanezen az áron visszavásárolhatja az épületet.

2003 – Bár a szerződésben vállaltak módosított határidőre sem teljesültek, Steinerné dr. Török Katalin (MSZP) polgármestersége és Gajda Péter alpolgármestersége alatt az önkormányzat nem élt visszavásárlási jogával.

2003 után - Havas cége időközben tönkrement, de tény, hogy százmilliós nagyságrendű felújítást végzett az épületen, amely jelenleg szerkezetkész. Havas sem befejezni, sem eladni nem tudta, így továbbra is üresen áll.

 

IDE kattintva mondja el a véleményet a volt Ady Mozi sorsáról Ön is!

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.