2024. február 23., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

január (2)
· 2023
december (14)
november (7)
október (7)
szeptember (6)
augusztus
július
június
május
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Elfogadták az alaptörvény módosítását és a Stop Soros törvénycsomagot

Főoldal>Közérdekű>Elfogadták az alaptörvény módosítását és a Stop Soros törvénycsomagot
 
Írta: Szerk.
2018. június 21. 12:41
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Az Országgyűlés tegnap szavazott a hetedik alaptörvény-módosításról, valamint a kormány Stop Soros törvénycsomag néven ismertté vált indítványáról is. A kormány célja, hogy Magyarország ne válhasson bevándorlóországgá.

A kormány szerint a magyar emberek joggal várják el, hogy minden eszközzel lépjen fel az illegális bevándorlás, és az azt elősegítő tevékenységek ellen. Az alaptörvény-módosítás indoklásában kifejtették, hogy „a magyar emberek az áprilisi 8-i országgyűlési választáson újra egyértelművé tették: nem akarják, hogy Magyarország bevándorlóországgá váljon. A magyarok azt sem fogadják el, hogy mások döntsék el helyettük, hogy kivel éljenek együtt.”

Az Országgyűlés a kormány javaslatára döntött az alaptörvény hetedik módosításáról, amelynek célja, hogy megvédje a nemzeti szuverenitást, és megtiltsa az illegális bevándorlók tömeges Magyarországra telepítését. Szavaztak továbbá a Stop Soros törvénycsomagról, vagyis a jogellenes bevándorlás és az azt szervező tevékenységek elleni intézkedésekkel kapcsolatos törvénymódosításokról is.  

  

Az Alaptörvény 7. módosítása 10 cikkben 5 nagyobb témakört érint:
- Az illegális bevándorlás elleni küzdelmet. Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be, és nem kaphat menedékjogot az, aki olyan országon keresztül érkezik Magyarországra, ahol nem volt kitéve üldöztetésnek

- A gyülekezési jog korlátozását, azzal a kitétellel, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága és a gyülekezési jog gyakorlása nem járhat mások magán-és családi életének, valamint otthonának sérelmével. Az állam jogi védelemben részesíti az otthont, annak nyugalma megóvása érdekében

- A közigazgatási bíróságok létrehozását, amelyek közigazgatási jogvitákban és törvényben meghatározott egyéb ügyekben döntenek majd. Továbbá útmutatást is adnak a bíróságoknak a jogértelmezésre, mely szerint az Alaptörvény és a jogszabályok értelmezésekor azt kell feltételezni, hogy a józan észnek és a közjónak megfelelő, erkölcsös és gazdaságos célt szolgálnak

- A hajléktalanság felszámolása érdekében a módosítás kimondja, hogy tilos az életvitelszerű közterületen tartózkodás, valamint az állam mellett az önkormányzatok is törekednek valamennyi hajlék nélkül élő személy számára szállást biztosítani

- A keresztény kultúra védelmét. Mostantól Magyarország keresztény kultúrájának védelme az állam minden szervének kötelessége

 

Büntethető az illegális bevándorlás szervezése 

A Stop Soros törvénycsomag elfogadásával bűncselekménnyé minősítették az illegális bevándorlás szervezését, így különösen a határmegfigyelés szervezését, az információs anyagok terjesztését, a jogellenesen belépők számára tartózkodási jogcím szerzését, illetve ezeknek a bűncselekményeknek az elkövetéséhez anyagi eszközök szolgáltatását.

Kimondták azt is, ezentúl nem lehet elfogadni annak a menedékkérelmét, aki biztonságos harmadik országon keresztül érkezett, vagyis nem volt kitéve üldözésnek, súlyos sérelem veszélyének, illetve olyan országon keresztül érkezett, ahol kapott volna megfelelő védelmet.

A jogszabálycsomag kiegészítette a rendőrségről szóló törvényt is egyrészt azzal a meghatározással, hogy a rendőrség részt vesz a jogellenes bevándorlás megakadályozásában. Másrészt része lett a törvénynek a határbiztosítási távoltartás intézménye annak érdekében, hogy a schengeni határvonaltól, illetve a határjeltől számított 8 kilométeres sávon belülre ne léphessenek olyanok - illetve a rendőrség eltávolíthassa onnan őket -, akikkel szemben a határzár tiltott átlépése, megrongálása, a határzárral kapcsolatos építési munka akadályozása, embercsempészés, jogellenes tartózkodás elősegítése vagy jogellenes bevándorlás elősegítése, támogatása bűncselekmény miatt büntetőeljárás van folyamatban.

 

Védettebbek vagyunk 

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász szerint az alaptörvény módosításával és a Stop Soros elfogadásával Magyarország függetlensége stabilabb alapot kapott.

A szakértő erről az m1-en beszélt, azzal összefüggésben, hogy az alaptörvény biztosabb védelmet nyújt a Brüsszelből érkező önkényes rendelkezésekkel szemben.

- Az alaptörvény-módosítás szerint, ha Magyarország szuverenitását sértő döntés születik Brüsszelben - például egy felső határ nélküli kvótarendszerről -, Magyarország Alkotmánybírósága vizsgálhatja Brüsszel hatáskörén való túlterjeszkedését - magyarázta ifj. Lomnici Zoltán. Hozzátette, a törvénynél a jogalkotó összegezte a bíróságok gyakorlatát, a nemzeti konzultációkat, továbbá a népszavazás eredményeit is felhasználva hozta létre a tényállást.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy mai sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a most elfogadott jogszabályok gyakorlati alkalmazása kizárja, hogy Magyarország bevándorlóországgá váljon. Egyúttal örömét fejezte ki, hogy az Országgyűlés messze a kormánypártokat meghaladó többséggel fogadta el a törvényjavaslatokat.

- Ugyanakkor ez nem jelenti azt - mondta -, hogy a jogszabályok elnyerték volna az ellenzék többségének támogatását. - Az ellenzék többsége továbbra is bevándorláspárti álláspontot foglalt el - fogalmazott.

Burány Sándor (MSZP-P), Kispest országgyűlési képviselője nemmel szavazott, mind az alaptörvénymódosításra, mind a Stop Soros törvénycsomagra. Dr. Hiller István (MSZP-P), szintén Kispest országgyűlési képviselője nem vett részt a szavazásban.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.