2019. január 18., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

 Friss kommentekTwitter
2018. március 07. 19:13
Zsoka Nagyon köszönöm jól jött.
Újabb rezsitámogatás!
2018. március 05. 20:41
János Egy irás egy kicsit más szemszögből: Néhány napja még Dódity Gabriella, az önkormányzat Fidesz frakciójának vezetője, a város fejl ...
Bútorokkal segítették új lakásában a szívbeteg fiút
2017. július 22. 14:46
Vilmos Örülök a külső medencének. Gajda elvtárs akkor még csattogó lepkét kergetett , mikor már tégla jegyet kellett befizetni , mikor épült ...
Megújultak a fővárosi strandfürdők
2017. január 19. 17:17
János Ez a történet nem csak a mostani várásvezetés sara. Akkor kezdődött amikor Tímár Béla ( fidesz ) eladta a mozit. Ezzel kapcsolatban ...
Új tulajdonosa van az Ady Mozinak
2016. június 20. 21:55
Gabi Sajnálattal olvastuk az óvodákkal kapcsolatos hírt, döntéseket... ma történt épp egy óvodai baleset a Bóbita óvodában... pedig tavaly ...
Piacfejlesztés és lakáskoncepció volt a téma a testületi ülésen
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Gajda saját pártjának álláspontját tartja gyűlöletkeltőnek?

Főoldal>Közélet>Gajda saját pártjának álláspontját tartja gyűlöletkeltőnek?
 
Írta: Szerk.
2018. március 09. 16:01
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Nem olyan rég Gajda Péter és a baloldali képviselők nem szavazták meg, hogy Kispest elutasítja a Soros-tervet, most pedig a Fidesz „Együtt bontanák le a kerítést" plakátjait is a pártállami időket idéző módszerrel leragaszttatta az MSZP-s polgármester. Szerinte az gyűlöletkeltő, mások szerint azonban a leragasztással saját pártja, az MSZP álláspontját akarta elfedni, hiszen ők tették le voksukat amellett nem egyszer, hogy lebontanák a kerítést.

A tartalom gyűlöletkeltésre alkalmas, ezzel ragasztotta felül Gajda Péter MSZP-s polgármester, egyesek szerint pártutasításra a Fidesz plakátjait, amelyen a kormányzó párt arra hívja fel a figyelmet: az ellenzék lebontaná a hazánkat a migránsáradattól megvédő határkerítést. Nem tetszett ez Gajda Péternek, és egy rendeletre hivatkozva úgy döntött, eltávolíttatja azokat a közterületekről.

A rendelet, amelyet decemberben egyhangúan fogadtak el a kispesti képviselők, úgy fogalmaz:

„A közterületen csak olyan tartalommal helyezhető el plakát, amely nem tartalmaz semmilyen hátrányos megkülönböztetést, különösen népek, nemzetiségek, etnikumok, nemek, korosztályok közötti, illetve szexuális hovatartozás, vallási kötődés, vagy fogyatékossággal élőkkel kapcsolatos diszkriminációt, illetve nem támogathat ilyen nézeteket. Nem lehet alkalmas gyűlöletkeltésre, illetve nem buzdíthat olyan magatartásra, amely magánszemélyekkel szembeni különbségtételre irányul.”

Nincs is ezzel semmi baj, azzal azonban már igen, ahogyan a gyűlöletkeltésre alkalmas tényt Gajda Péter egyszemélyben megállapította. A rendelet értelmében ugyanis egy munkacsoport javaslata alapján a polgármester dönt arról, valami gyűlöletkeltésre alkalmas, vagy sem. Egyesek szerint Gajda Péter tévedett.

 

A plakát nem gyűlöletkeltő

A dolog pikantériája, hogy a plakáton azon a tényállításon kívül, miszerint az ellenzék képviselői közösen bontanák le a határkerítést, más állítás nem szerepel. Lapunk megkérdezett egy jogászt, választási szakértőt, aki úgy vélekedett, ez az egyszerű tényközlés gyűlöletkeltésre nem alkalmas. Ha ez az állítás megállja a helyét, akkor bizony Gajda Péter, aki a kispesti MSZP elnökségi tagja is egyben, jogszabályellenesen ragasztatta le a Fidesz plakátjait.

 

Fotó: Facebook

 

Jogellenesen a plakátszedés a TASZ szerint is

Az ellentmondás másoknak is feltűnt. A Társaság a Szabadságjogokért emberi jogi jogvédő civil szervezet szerint a szóban forgó plakátok kívül esnek a gyűlöletkeltés büntetőjogi fogalmán, így erre hivatkozva nem is tilthatnánk meg önkormányzatok azoknak a kihelyezését. Vagyis álláspontjuk szerint Gajda Péter úgy kezdte el leszedni és letakarni az „Együtt bontanák le a határzárat” feliratú plakátokat, hogy azok nem gyűlöletkeltőek.

A TASZ weboldalán azt írja, hogy a Gajda Péter (MSZP) polgármester által kezdeményezett módosítás, amely megtiltja, hogy gyűlöletkeltő plakátok legyenek Kispest utcáin, több okból is jogellenes. Mint írják, a jogszabály szövege elnagyolt, ami jogbizonytalanságot teremt. Megfogalmazása alapján a plakát tartalma nem irányulhat “magánszemélyekkel szembeni különbségtételre”, ami alapján a nyíltan rasszista tartalmaktól kezdve a kifejezetten érzékeny bőrűeknek kínált testápolóig bármit a korlátozás hatálya alá vonhatnak. Gajda – nem először – ismét mellényúlt?

 

A határzár lebontása gyűlöltkeltő?

A Facebook-posztokban Gajda úgy akarja védeni magát és egyben támadni a Fidesz-KDNP frakciót, hogy azt állítja: ők is megszavazták a rendeletet. Dódity Gabriella, a Fidesz-KDNP frakció vezetője lapunknak megerősítette, valóban megszavazták a rendeletet, hiszen ők sem szeretnék, ha gyűlöletkeltésre, vagy bárkinek a hátrányos megkülönböztetésére vonatkozó tartalmak jelennének meg Kispesten, amelyeket amúgy más jogszabály is tilt. Ezek a plakátok azokban, ahogyan azt a TASZ is leírta, álláspontja szerint nem alkalmasak gyűlöletkeltésre.

- Gajda Péter el akarja fedni az igazságot. A baloldal több ízben kimondta, hogy le akarják bontani a hazánk határát védő kerítést, és Magyarországnak be kell engednie a bevándorlókat. Ezek a plakátok szembesítik őket a saját szavaikkal. Gajda Péter saját pártjának álláspontjára ragasztotta rá, hogy gyűlöletkeltő, ezzel tulajdonképpen saját pártjáról alkotott véleményt. Gajda Péter, ahogyan Burány Sándor és Hiller István országgyűlési képviselőjelöltek is kerítésbontó pártjuk oldalán állnak, és nem lehet számítani rájuk a haza megvédésében a Soros-tervvel szemben – mondta a Fidesz helyi elnöke, frakcióvezető. 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.