2024. március 03., vasárnap, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

február
január (2)
· 2023
december (14)
november (7)
október (7)
szeptember (6)
augusztus
július
június
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Gyanús csend a Közparknál

Főoldal>Közélet>Gyanús csend a Közparknál
 
Írta: Szerk.
2019. december 04. 16:37
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Október óta nem válaszolt a Közpark Kft. ügyvezetője az önkormányzati cégnél 43,5 millió forintos sikkasztás gyanúja miatt indított nyomozással kapcsolatban feltett kérdéseinkre. Bán Zoltán vezetése alatt egyébként korábban fiktív számlázás és uzsorakamat botránya is felmerült a cégnél, sőt, a mostani teljesítés nélküli esethez hasonló is már megtörtént, csak akkor nem építőanyaggal, hanem síkosságmentesítő sóval. Egyébként Lackner Csaba, aki a Közpark Kft. felügyelő bizottságának elnöke, korábban nem mondott igazat lapunknak, azt állította ugyanis, hogy a számlákat ritkán, konkrét gyanú esetén vizsgálják meg, ám a botrányos kiszivárgott hangfelvételeken azt mondta, minden hónapban megnézte a cég utalásra összeállított számláit, amelyeket jóváhagyott.

Hónapok óta, többszöri megkeresésünk ellenére sem válaszolt lapzártánkig kérdéseinkre Bán Zoltán, a Kispest köztisztaságáért és parkfenntartásért felelős Közpark Kft. ügyvezetője a cégnél jelenleg is zajló sikkasztás gyanúja miatt indult nyomozással kapcsolatban. Mint arról lapunk is beszámolt, a cég egyik alkalmazottja a gyanú szerint 66 darab valótlan tartalmú számla alapján utalt el összesen 43,5 millió forintot a cég számlájáról, amiért maga Bán Zoltán tett feljelentést. Szerinte ugyanis a számlákon szereplő építőanyagot nem szállították be a céghez. Szerettük volna megtudni, hogy mit tud arról, hogy tanúként hallgatták ki a cég könyvelőjét, illetve tud-e más kihallgatásról is. Kértük, hogy indokolja meg, miért a követelések között szerepel a cég mérlegében a gyanú szerint elsikkasztott 43,5 millió forint, és lát-e esélyt rá, hogy ezt a több tízmilliós közpénzt visszakaphassa a cég. Sem ezekre, sem arra a kérdésünkre nem kaptunk választ lapzártánkig, hogy miért nem tájékoztatta a cég éves beszámolójában a képviselő-testületet a nyomozás tényéről, vagy mi alapján írta a cég beszámolójában, hogy „a támogatásként kapott összeget a képviselő- testület által kijelölt célokra használta fel, és azok felhasználása, bizonylatolása szakszerűen történt”, miközben már zajlott a nyomozás.

 

 

Gajda hívta vissza Bánt

A Bán Zoltán vezette Közpark Kft. egyébként 2011 márciusában azért került a figyelem középpontjába, mert 16 raklapnyi síkosságmentesítőt vásárolt a cég, amellyel három kispestnyi területet is fel lehetett volna szabadítani a jégpáncél alól, és amelyet sokáig nem találták meg. Majd a só tavasszal előkerült, és így a rendőrség lezárta a nyomozást. Lázár Tamás akkori jobbikos képviselő, aki az ügyben feljelentést tett, kezdeményezte Bán Zoltán leváltását, amelyet el is fogadott a képviselő- testület, így Bánt felmentették, helyére Hunya Richárd került. Gajda Péter (MSZP) 2014-es újraválasztása után – noha meg volt elégedve Hunya Richárd ügyvezetői tevékenységével – , azzal az indokkal menesztette Hunyát és hívta vissza Bánt, hogy az újonnan felállt városvezetésnek joga van eldönteni, hogy kikkel, hogyan szeretne dolgozni.

 

Uzsorakamat

Nem sokkal később, 2015-ben újabb nyomozás kezdődött a közparknál. A gyanú szerint uzsorakamatra adtak hitelt a közpark közmunkásainak, emiatt a rendőri tettenérés alkalmával hat embert előállítottak a Közpark Kft. épületéből. Bán Zoltán elmondta, a cég egyik vezető embere sem érintett az ügyben, egy közmunkást előállítottak. Egy neve elhallgatását kérő informátor korábban egyébként azt mondta, hogy a cég egyik dolgozóját is előállították a kockás füzetével együtt, amelybe a busás kamatokat könyvelgette.

 

OLVASTA MÁR?

Nyomozások egész sora a kispesti önkormányzat körül

 

Az ÁSZ is kifogásolt

Szintén Bán Zoltán volt a Közpark Kft. vezetője, amikor 2017-ben az Állami Számvevőszék vizsgálatában megállapította, hogy a cég vagyongazdálkodási szabályszerűsége, annak elszámoltathatósága, valamint a közzététel hiányosságai miatt az átláthatóság nem volt biztosított, noha a fizetőképesség stabil volt. Az ÁSZ vizsgálata azt is megállapította, hogy a tulajdonosi jogokat szabályszerűen gyakorló képviselő-testület nem alkotta meg a javadalmazási szabályzatot, valamint az önkormányzat nem támogatta a cég szabályszerű működésének kontrollját. A társaság 2012 és 2014 között nem rendelkezett számviteli szabályzatokkal, és a 2015-ben elkészített szabályzatok tartalma sem felelt meg maradéktalanul az előírásoknak. A társaság, a jogszabályi előírásokat megsértve, nem készített számlarendet. A vagyongazdálkodás az ellenőrzött időszakban nem volt szabályszerű, mivel az egyszerűsített éves beszámolók mérlegadatait nem támasztották alá leltárral – állt a jelentésben.

 

Lackner Csaba hazudott a Közpark Kft. ügyében

Az önkormányzati választás előtt kábítószerbotrányba és korrupciógyanúba keveredő Lackner Csaba (ex-MSZP), aki a cég felügyelő bizottságának elnöke, korábban azt mondta lapunknak, hogy a bizottság „évente egyszer, szükséges esetben többször ülésezik” és a „szerződéseket, számlákat és teljesítési igazolásokat ritkább esetekben, konkrét gyanú vagy bejelentés alapján vizsgál”. Ehhez képest az egyik kiszivárgott felvételen hallható, hogy Lackner Csaba azt meséli, hogy ő minden hónapban ellenőrizte a cég kifizetéseit. – „Én csak úgy hagytam jóvá, hogy én minden hónapban megnézem a közparknak az utalásait, csinálok egy felügyelőbizottsági jegyzőkönyvet, hogy láttam. Én ott felügyelőbizottsági elnök vagyok” – mesélte Lackner.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.