2022. május 27., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április (19)
március (27)
február (54)
január (52)
· 2021
december (23)
november (24)
október (13)
szeptember (18)
augusztus (12)
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Hamarosan elkezdődhet a wekerlei kispiac átépítése

Főoldal>Közérdekű>Hamarosan elkezdődhet a wekerlei kispiac átépítése
 
Írta: Szerk.
2018. április 24. 10:50
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Még idén megnyithatja kapuit a teljesen megújult wekerlei kispiac, amelynek felújítására a Fővárosi Önkormányzattól kapott 110 millió forintot a kerület. A baloldali városvezetés nem is nyújtotta volna be a pályázatot, ha a Fidesz-KDNP frakció nem kardoskodik annak érdekében, hogy legalább próbálják meg…

Három fejlesztésre pályázott Kispest önkormányzata 2016 végén a Fővárosi Önkormányzat akkori Tér_Köz pályázatán. Emlékezetes, hogy Gajda Péter polgármester eredetileg csak két pályázat beadását javasolta: a kertvárosi Temesvár utca 117. szám alatti ingatlan felújítására, illetve az Eötvös utcai volt Kresz park megújítására kértek volna forrást. A kispesti Fidesz-KDNP frakció nyomására azonban benyújtották a harmadik, a wekerlei kispiac megújításáról szóló pályázatot is. Szerencsére, hiszen így Kispest újabb 110 millió forintos fejlesztési forrást nyert, amelyből a Wekerletelep arculatába illeszkedő új piac készülhet el a jelenlegi, elavult épületek helyén.

A Wekerletelepi kispiac vasárnap kivételével minden nap nyitva tart. Az állandó üzletekben vegyes élelmiszert, hús- és hentesárut, vágott baromfit, valamint zöldséget és gyümölcsöt lehet kapni. Népszerűsége töretlen, és nemcsak a kerület lakói között. A jelenlegi állapota azonban igencsak méltatlan ehhez a városrészhez. A több mint 100 évvel ezelőtt népi szecessziós stílusban épült házakból álló telepet ugyanis 2011-ben műemléki jelentőségű területté nyilvánították. Az új projekt pedig egy építészetileg, örökségvédelmileg és kereskedelmileg is helytálló megoldást kínál erre a problémára.

- Nagyon fontosnak tartom, hogy megőrizzük Wekerle egyedi arculatát, ezért örülök, hogy sikerült meggyőznünk a városvezetést, érdemes ezzel is pályázni – mondta el lapunknak Dódity Gabriella, fejlesztéspolitikai tanácsnok, aki hozzátette: örül, hogy nemcsak a kormány, hanem a Fővárosi Önkormányzat is folyamatosan segíti a kispesti fejlesztéseket.

- Régóta szerettük volna megújítani a kispiacot, amelynek terveit még az előző ciklusban készíttettük el. Akkor sajnos nem nyertünk, más projektekre adott 250 millió forint támogatást a főváros, de most végre hamarosan megújul, és méltó helyen vásárolhatnak majd a wekerleiek – mondta lapunknak Ékes Gábor képviselő (Fidesz-KDNP), aki korábban alpolgármesterként sokat dolgozott a kispiac megújításán, most pedig az átépítés alatti időszak zavartalansága érdekében is képviseli a kereskedők érdekeit.

A tervek szerint még idén átadják a megújult wekerlei kispiacot 

 

A várhatóan májusban kezdődő felújításnak köszönhetően egy új piacépületet alakítanak ki. A kétszárnyú épület a Nádasdy utca és a Gutenberg körút oldalán húzódik majd, a terület a Pannónia út felé nyitott, éjszaka kerítéssel és kamerával védett lesz. Az új piacon lesz wifi-hálózat, kerékpártárolók, szelektív hulladékgyűjtők és a megújuló energiaforrások használatára is hangsúlyt fektetnek. Parkolási lehetőség továbbra is a Gutenberg körúton lesz. Az állandó piactér az új épületek, valamint a telekszabályozás miatt a mostaninak a felére csökken, kiegészülve egy fedett, de nyitott térrel. A Pannónia úti szakasz füves terület lesz, az út mentén visszapótolják a korábbi oszlopos fasort, és néhány dézsás növényt is kihelyeznek. A kereskedelmi egységek mellett egy 32 négyzetméteres közösségi helyiség is épül egy 35 négyzetméteres zárt udvarral. A felújítás ideje alatt részlegesen lezárják majd a piacot, a használatbavételi engedélyezés és az utolsó pavilonok lebontása idejére pedig – hozzávetőleg egy hónapra - teljesen be is zár majd.

 

Nem ez az első fővárosi forrás a kerületnek

Kispest ezzel a 110 milliós támogatással együtt az elmúlt négy évben közel fél milliárd forintot nyert a Fővárosi Önkormányzattól városrehabilitációra. 2013-14-ben dr. György István akkori főpolgármester-helyettes és munkatársa, Dódity Gabriella közbenjárásával a fideszes többségű Fővárosi Közgyűlés közel 250 millió forintot szavazott meg a Kossuth téri piac környezetének rendezésére, amelyet a kerület tervei alapján újítottak fel, és nemrég volt az átadója. Emellett 20 millió forintot kapott a kerület a kertvárosi Jézus Szíve Plébánia közösségi tereinek fejlesztésére és a környezetének rendezésére is.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.