2024. július 21., vasárnap, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június
május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Hiába a tiltakozás, marad a kerékpársáv

Főoldal>Közérdekű>Hiába a tiltakozás, marad a kerékpársáv
 
Írta: Szerk.
2024. május 30. 23:22
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Bár a Hunyadi utcai lakók lassan egy éve tiltakoznak a kerékpársáv kialakítása ellen, az tavaly nyár végére elkészült, és, mint a legutóbbi, május 8-ára összehívott lakossági fórumon kiderült, legalább négy és fél évig meg is marad. A közlekedés és a parkolás teljes megváltoztatását okozó, ezzel az ott élők mindennapjait megkeserítő kerékpárutat Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje is megtekintette május 18-ai kispesti látogatásakor. Beszélt az ott élőkkel a kialakult helyzetről, ígéretet az ügy felülvizsgálatára, és azt mondta, ha az ennyire gondot okoz az itt élőknek, megoldást fog találni.

Amikor a lakók nélkül döntenek

Le kell szögeznünk: a kerékpáros közlekedéssel semmi baj, azzal azonban sokkal inkább, hogy a lakókat meg sem kérdezték, és nem is tájékoztatták őket arról, hogy mi fog következni, milyen mértékben változik meg egyik napról a másikra az életük a kerékpársáv kialakítása után.

A Fidesz-KDNP frakció hiába fejezte ki korábban többször is tiltakozását a kerékpárút megépítése ellen a képviselő-testületi üléseken, mint ahogy Dódity Gabriella fővárosi képviselő is hiába tiltakozott a Fővárosi Közgyűlésben. A főváros vezetése csupán annyit reagált, hogy nem szeretnék elveszíteni az uniós forrást, Gajda Péter polgármester pedig egyszerűen 2022 decembere óta válaszra sem méltatta az itt élőket, pedig egy 145 aláírással ellátott levelet is eljuttattak neki a Fidesz-KDNP frakció közreműködésével a Hunyadi utcai lakók. – Ilyen az, amikor a városvezetésnek vannak lakói, és nem a lakóknak van velük törődő városvezetése – nyilatkozta lapunknak Dódity Gabriella.

 

Lakossági fórumok

 

Május 8-ára lakossági fórumot szerveztek a Hunyadi térre, amelyre Gajda Péter polgármestert várták a lakók, de helyette Varga Attila alpolgármester érkezett. Tőle megtudták, hogy a Hunyadi utcai kerékpársáv, amely ellen tiltakoznak, mert alapjaiban nehezítette meg az életüket, így marad. Csak 4 és fél év múlva lehetséges – ha lesz egyáltalán – bármi változás.

Azonban nem ez az első lakossági fórum, amelyen a lakók tiltakozásukat fejezték ki a sárga felfestések ellen. A kerékpársáv kialakítása után, tavaly kora ősszel is az utcára vonultak a lakók, és hangos, rögtönzött lakossági fórumon adtak hangot nemtetszésüknek. Ezután az önkormányzat elfogadott egy határozatot, amely úgy szólt, hogy megvizsgálják egy alternatív kerékpársáv kialakításának és a Hunyadi utca eredeti forgalmi rendje visszaállításának lehetőségét.

– Ez az ígéret annak ismeretében különösen felháborító, hogy az önkormányzat már tavaly november óta tudja, legalább 4 és fél évig nem lehet semmit tenni a kialakult helyzettel, ennek ellenére hoztak egy határozatot, és folyamatosan hitegették a lakókat – mondta Dódity Gabriella.

 

 

Ki-be tolatgatás

 

A kialakított kerékpársáv nemcsak az ott élők parkolását lehetetlenítette el, hanem a keresztutcákba való be- és kihajtást is jócskán megnehezítette. A kerékpársáv felfestése miatt a Hunyadi utcában tilos lett a parkolás, így az onnan kiszorulók a keresztutcákban kénytelenek maguknak helyet keresni, kialakítva balesetveszélyes helyzeteket.

A keresztutcák ugyanis annyira keskenyek, hogy abban az esetben, amikor valaki ráfordul a mellékutcára, de szembe is jönnek, nem tud lehúzódni, az egyetlen megoldás számára a forgalmas

Hunyadi utcára való visszatolatás, ami elég veszélyes manővert jelent.

 

Sérült közművezetékek

 

Érdemes elgondolkodni azon is, vajon mi az oka annak, hogy tavaly szeptember óta feltűnően elszaporodtak a közművezetékek meghibásodásai: négy vízcsőtörés történt az utcában, gázszivárgás pedig eddig háromszor fordult elő, amelyeket vélhetően a nyomvonal megváltozása okozott. A magyarázat logikus volna, hiszen az út két szélén kialakított kerékpárút miatt az autók, a nagy súlyú buszok és teherautók az útfelületen a korábbihoz képest jól másfél méterrel beljebb kénytelenek közlekedni, vélhetően az út alatt húzódó közművezetékek fölött.

A Fidesz-KDNP frakció emiatt a május 8-ai lakossági fórumon kérte a városvezetést egy terheléses vizsgálat elvégeztetésére, amelyből kiderülne, valóban ez okozza-e a közművezetékek gyakori sérülését.

 

 

Száguldás

 

És bár a két szélén felfestett sáv miatt az útpálya szűkebbé vált, ez nem zavarja egyes autósokat, akik úgy közlekednek a Hunyadi utcán, mintha a sztrádán lennének. A lakók elmondása szerint korábban, amikor a parkolás csak az egyik oldalon volt engedélyezett, arra késztette az elhaladó autósokat, hogy körültekintőbben közlekedjenek, hiszen mégiscsak parkoló autók mellett haladtak el, amelyekből bármikor ki- vagy beszállhatott valaki. Ez a parkolás megtiltásával és a kerékpársávok felfestésével megszűnt.

Dódity Gabriella fővárosi képviselő a Hunyadi utca 108. szám lakóitól kapott egy fotót arról, hogy a házban leszakadt plafont, ami simán bekövetkezhetett az eszetlen száguldástól.

– Bár több hónap hitegetés és ígérgetés után végül május elején a lakókkal is kénytelen volt közölni az önkormányzat azt, amit ők már fél éve tudnak, hogy hiába tiltakoznak a kerékpársáv miatt, azt legalább 4 és fél évig nem lehet megszüntetni, legalább a kialakult helyzet által okozott új problémákra kellene megoldást találnia a városvezetésnek, mégpedig mihamarabb – nyilatkozta lapunknak Dódity Gabriella.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.