2021. október 22., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (18)
augusztus (12)
július (18)
június (20)
május (26)
április (19)
március (9)
február (11)
január (11)
· 2020
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Ismét módosul a Munka Törvénykönyve

Főoldal>Közérdekű>Ismét módosul a Munka Törvénykönyve
 
Írta: Szerk.
2017. december 27. 17:13
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Néhány ponton változik 2018-tól a munka törvénykönyve. Egyebek mellett változik a pótnapokra való jogosultság, illetve a munkavállaló egészségi állapotában beállt változások utáni foglalkoztatása is.

A módosításokra egyrészt Európai Uniós irányelvek, másrészt pontosítások miatt került sor. Azok a szakszervezeti követelések valósulnak most meg, amelyeket az érdekképviseletek már 2012 - az új munkatörvénykönyv elfogadása - óta kifogásolnak, mivel azok hátrányosabban érintették a munkavállalókat.

Januártól a munkáltató a munkavállaló egészségi állapotának változására tekintettel köteles a munkafeltételeket és a munkaidő-beosztást módosítani. A vonatkozó rendelkezés szerint a munkavállalót csak olyan munkára lehet alkalmazni, amely testi alkatára vagy fejlettségére tekintettel nem járhat hátrányos következményekkel. Amennyiben a munkafeltételek nem módosíthatóak, abban az esetben lehet csak felmenteni a dolgozót a munkavégzés alól.

Ha a rehabilitációs szakértői szerv legalább ötven százalékos egészségkárosodást állapított meg, és fogyatékossági támogatásra vagy vakok személyi járadékára jogosult a munkavállaló, úgy számára évenként öt munkanapnyi pótszabadság jár.

Jövőre a pótnapokra akkor lesz jogosult egy dolgozó, ha legalább 40 százalékos az egészségkárosodása, vagy a munkaképesség csökkenése 50–100 százalékos.

Jövőre nehezebb lesz eltávolítani a szakszervezeti tisztségviselőket, mivel visszakerülnek a munkavállalókat képviselők körébe. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy jövőre a jogellenes munkaviszony-megszüntetés esetén kérheti a tisztségviselő, hogy eredeti munkakörébe helyezzék vissza. Jelenleg ugyanis a szakszervezeti tisztségviselő munkaviszonyát nem kötelesek minden esetben helyreállítani, ami a foglalkoztatóknál visszaélésre adhatott okot. A módosítás így erősíti a tisztségviselők védettségét, akik ezáltal erősebb pozícióból képviselhetik a munkavállalókat

Forrás: magyaridok.hu

Fotó: Piaxabay.com

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.