2022. október 02., vasárnap, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (50)
augusztus (20)
július (33)
június (41)
május (41)
április (19)
március (27)
február (54)
január (52)
· 2021
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

„Isten ajándékaként tekintek arra, hogy ezt megértem”

Főoldal>Közülünk>„Isten ajándékaként tekintek arra, hogy ezt megértem”
 
Írta: Szerk.
2022. június 29. 12:48
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Ötven évvel ezelőtt szentelték pappá Szabó Jánost, a kispesti Jézus Szíve Plébánia plébánosát, aki ez alkalomból mutatott be ünnepi aranyimisét, amellyel hálát adott Istennek azért, hogy fél évszázaddal ezelőtt papi szolgálatra hívta őt. Mint azt lapunknak elmondta, a papi hivatás gondolata az általános iskola utolsó évében kezdett érlelődni benne.

Szabó János vallásos családban nőtt fel, így megszokott volt számára, hogy iskolásként idejének jó részét a templomban töltötte, ahol egyszer csak – egy karácsonyi éjféli szentmisén – elkezdett benne érlelődni a gondolat: mi lenne, ha ő maga is a papi hivatást választaná? 14 évesen, a pályaválasztás időszakában el is döntötte, az esztergomi ferences gimnáziumban kívánja folytatni tanulmányait, s bár a jelentkezés időszakából kicsúszott, szülő- és akkori lakhelye, Kemence község káplán atyjának és plébánosának közbenjárásának köszönhetően végül felvették őt.

 

„Az osztályunkban voltunk néhányan, akiket komolyabban foglalkoztatott a papi hivatás gondolata. A hittantanár velünk, kispapjelöltekkel külön alkalmakon is foglalkozott, így egyre erősödött bennünk a hivatástudat. Az érettségit követően nyolcan jelentkeztünk papnak. Ebből a nyolc emberből már csak négyen élünk itt, a földi tereken” – fogalmazott lapunknak Szabó János, akit 1972. június 21-én szenteltek pappá Esztergomban. Ezt követően káplán volt Nógrádmegyeren, majd Budapest-Tisztviselőtelepen, később lelkészként Annavölgyben, plébánosként pedig Dágon, Piszkén és Süttőn szolgált. Ezután – 2010-ben – került Kispestre, a Jézus Szíve Plébániához, amelynek plébánosaként teljesít szolgálatot napjainkban is.

 

„Isten kegyelméből nemcsak azt élhettem meg, hogy pap lettem, hanem azt is, hogy immáron ötven éve szolgálhatom az egyházat” – folytatta Szabó János, aki a templom búcsú ünnepén mutatott be ünnepi aranymisét, amelyen az esperesi kerület tagjaival együtt adott hálát Istennek azért, hogy fél évszázada papi szolgálatra hívta őt.

 

A plébános a szentmisét egy arany miseruhában mutatta be, amelyet az egyközség ajándékaként kapott ebből az alkalomból. Megajándékozták őt továbbá egy lelkigyakorlattal és egy fényképalbummal is, amelyen egy általa választott szöveg áll, amely így szól: Hálát adok Urunknak, Jézusnak Krisztusnak, aki erőt adott nekem, mikor szolgálatára rendelt. „Isten ajándéka az, hogy mindezt megérhettem” – tette hozzá a plébános, akinek vezetésével a plébánia közössége a pandémia óta először tudott újra együtt lenni, így az aranymise és az azt követő ünneplés ebből az alkalomból is különleges volt.

 

Fotók: jezusszivekispest.hu

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.