2024. július 21., vasárnap, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június
május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Jelentősen javul a kispestiek egészségügyi ellátása is

Főoldal>Közérdekű>Jelentősen javul a kispestiek egészségügyi ellátása is
 
Írta: Szerk.
2017. november 22. 11:38
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Még idén megkezdik a budapesti és pest megyei kórházak felújítását, köztük a kispestieket is ellátó Bajcsy-Zsilinszky Kórházat, a Dél-pesti Jahn Ferenc kórházat, valamint az Egyesített Szent István és Szent László Kórház és Rendelőintézetet (ESZSZK), ez utóbbinak centrumkórházi szerepet szánnak. Minden idők legnagyobb egészségügyi fejlesztése, az Egészséges Budapest Program keretén belül 700 milliárd forintot fordítanak budapesti és pest megyei intézményekre. Emellett ismét átvállalja a kórházak adósságát az állam.

2010 után – a rendszerváltozás óta – a legnagyobb, több mint 500 milliárd forintos fejlesztést hajtott végre az Orbán-kormány az egészségügyben, a vidéki nagyvárosokban és településeken. Ennek köszönhetően országszerte épültek, illetve újultak meg a kórházak és a szakorvosi rendelők. Az elmúlt évek vidéki fejlesztései után idén megkezdik a budapesti és pest megyei intézmények felújítását is, amely az eszközállományt és az infrastruktúrát is érinti.

_____________________________________________________________________________________________

 

Centrumkórházak a gyorsabb ellátásért

 

A centrumkórházak a nap 24 órájában, a hét 7 napján, minden szakterületen képesek lesznek ellátást nyújtani. Az Észak-pesti Centrum 1040, a Dél-pesti 1300, a Dél-Budai pedgi 1500 ágyas intézmény lesz.

Dél-buda: egy zöldmezős beruházásban megvalósuló fejlesztés, hét év alatt 140 ezer négyzetméter épül a legmodernebb egészségügyi és technológiai elvárásoknak megfelelően.

Észak-pest: a volt MÁV Kórház 600 aktív ágyának, a Honvédkórház Róbert Károly körúti, központi telephelyének 110 ezer négyzetméteren történő elhelyezését teszi lehetővé.

Dél-pest: a Nagyvárad tér közelében 190 ezer négyzetméteres egészségügyi csúcsellátást biztosító intézmény jön létre: szívsebészetet, idegsebészetet, traumatológiát koncentrálja tömbkórházi környezetben.

_____________________________________________________________________________________________

 

Centrumkórház a Szent Istvánból

 

Dr. György István, Budapest kormánymegbízottja, Kőbánya és Kispest választókerületi elnöke lapunknak elmondta: 2010 előtt 600 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből a baloldali kormányzás idején. Ezzel szemben az elmúlt években nagy volumenű vidéki kórház-és egészségügyi fejlesztés zajlott, örömteli, hogy ez most Budapesttel és Pest megyével folytatódhat.

 

– Több tervezett felújítás is a Dél-pesti – köztük a kispesti – lakosok javára válik majd. Az egyik, a Szent István, a másik pedig a Bajcsy-Zsilinszky Kórház fejlesztése lesz – tette hozzá dr. György István, aki leszögezte: a mostani fejlesztés a magyar egészségügyet XXI. századi színvonalra emeli, úgy eszközparkjában, mint az épületekben és a kiszolgálásban. Eközben a kormány az egészségügyi szakápolók, az ellátásban dolgozók és a mentősök bérének emeléséről is gondoskodott.

 

 

Földesi Gyula, Kispest és Pesterzsébet fideszes választókerületi elnöke szerint egy ember életében a család és az egészség a legfontosabb, az utóbbiért nagy lépést tett a kormány az Egészséges Budapest Programmal.

 

– Az egyesített Szent István és Szent László Kórházban véghezvitt eddigi fejlesztések is a Dél-pesti lakosok életkörülményein javított. Az új kórházak megépülésével további jelentős minőségi változás megy végbe, ami a betegek és a dolgozók számára is jó lesz. Természetesen annak is nagyon örülnénk, ha emellett a prevenciós törekvéseinknek köszönhetően kevesebb időt töltenének itt az emberek – mondta Földesi Gyula.

 

 

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, Csepel országgyűlési képviselője kiemelte, hogy az Egyesített Szent István és Szent László Kórház 190 ezer négyzetméteres területen, 188 milliárd forintból újul meg. A beruházásoknak 2025-ig kell befejeződniük.

 

– A vidéki kórházak – jelentős részben uniós támogatásból – már megújultak. Most a fővárosi és pest megyeiekre kerül sor, amelyet a magyar emberek munkájának köszönhetően teljes egészében hazai költségvetésből állunk – mondta Németh Szilárd, aki emlékeztetett: 2010 előtt a szocialista kormányzás idején több intézményt bezártak csak azért, hogy az ingatlant értékesítsék, példaként hozta fel a Budán található egykori OPNI épületét.

 

Hétmilliárd forintból újul meg a Bajcsy-kórház

 

A tervezett átalakítás jelentősen javítja a kispestiek és kőbányaiak járóbeteg-ellátásának minőségét, segíti a Bajcsy-kórház járóbeteg-szakellátásának lebonyolítását, tehermentesítve, valamint gazdaságosabbá és biztonságosabbá téve a fekvőbeteg részlegeket.

 

– Először, 3,778 milliárd forintból megújul a Kőbányai Egészségház, a Bajcsy kórház 1,474 milliárd forintot kap a kardiológiai intervenciós eszközpark megújítására, orvosi műszerbeszerzésre és informatikai fejlesztésekre. 637 millió forint jut a kórház a komfortosítására, és egy új központi épület építésére, valamint a Paula és Gizella rehabilitációs telephelyek felújítására. Emellett 950 millió forintot költhetnek energiahatékony korszerűsítésre – sorolta a közeljövőben megvalósuló fejlesztéseket dr. György István.

 

 

30 milliárdból építik újjá a Délpesti kórházat

 

Egy új, a sürgősségi ellátást is magába foglaló műtéti, diagnosztikai és járóbeteg- szakrendelői épülettel is bővül a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház. A régió lakosainak egészségügyi ellátását biztosító kórháznak már idén 1,3 milliárd forintot szavazott meg a kormány a diagnosztikai és terápiás orvostechnológiai eszközparkjának, valamint informatikai hátterének fejlesztésére. További 1,6 milliárd forint áll rendelkezésre az új tömbépület építésének, a központi, Köves utcai telephelyén meglévő hotel, funkcióváltó diagnosztikai és pszichiátriai épületeinek, valamint a csepeli Weiss Manfréd telephely épületeinek építészeti- technológiai rekonstrukciójának tervezésére.

 

Egyebek mellett megújul a konyhaépület, egy mosodát, egy óvodát és egy bölcsődét is terveznek a kórházba. A csepeli telephelyen egy mozgásszervi rehabilitációs részleget alakítanak ki, továbbá egy húszágyas hospice ház is szerepel a tervek között. Ezen kívül uniós fejlesztési forrás felhasználásával már 2017-2018-ban sor kerül – a további fejlesztésekkel összhangban – energetikai fejlesztésekre is, további 1,7 milliárd forint értékben. A kórház teljes körű felújításának költsége megközelíti a 30 milliárd forintot.

_____________________________________________________________________________________________

 

Újabb béremelés az egészségügyben

 

Tovább nő novemberben az orvosok, az ápolók és a kórházi gyógyszerészek bére, amelynek köszönhetően az ágazatban dolgozók már decemberben emelt fizetéssel számolhatnak.

 

Bruttó 100 ezer forint alapbéremelésre számíthatnak a szakorvosok és a kórházi szakgyógyszerészek, a teljes munkaidőben foglalkoztatott egészségügyi szakdolgozók pedig 12 százalékkal több fizetést vihetnek haza decembertől a bérmegállapodás szerint. Ezúttal a szakvizsgával nem rendelkező orvosok és kórházi gyógyszerészek fizetése is emelkedik, 50 ezer forinttal. A védőnők pedig havi 33 ezer forintos bérpótlékra számíthatnak novembertől.

 

A KSH adatai szerint 2017 első felében 277 617 forint volt az egészségügyben dolgozók havi bruttó átlagkeresete, ami 32.000 forinttal több a tavalyinál, de a 2015-ös átlagot majdnem 60 ezer forinttal haladja meg. Tavaly szeptemberben a teljes munkaidőben foglalkoztatott szakorvosok és kórházi szakgyógyszerészek bruttó 107 ezer forint béremelésben részesültek.

 

Továbbá két fizetésemelés is lesz jövőre, illetve 2019 novemberében, amikor is a nővérek és ápolók számíthatnak 8-8%-os emelésre.

 

_____________________________________________________________________________________________

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.