2024. március 03., vasárnap, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

február
január (2)
· 2023
december (14)
november (7)
október (7)
szeptember (6)
augusztus
július
június
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Józseftől rettegtek a bűnözők

Főoldal>Közérdekű>Józseftől rettegtek a bűnözők
 
Írta: Szerk.
2017. szeptember 08. 09:25
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Két éve vonult nyugdíjba József, a kábítószer kereső yorkshire terrier. A kistermetű munkakutyus immár kilenc éves és mindennapjait már pihenéssel és rendezvényeken való részvétellel tölti. Jocika - ahogy gazdái becézik - arcát adta egy mesekönyv sorozathoz is, amelynek főhőse Nózi, a rendőrkutya. Az V. Örökbefogadott Állatok Napi rendezvényre József és gazdája, Kántor Kata is ellátogatott, akik közösen adtak interjút lapunknak.

Gondolta volna, hogy ettől a kedves és barátságos kistermetű kutyustól megrettentek a bűnözők? Pedig igen! Való igaz, hogy József első ránézésre átlagos házi kedvenc, ám hét évig a rendőrség kötelékében szimatolta ki, hogy hová dugtak el kábítószert.  A népszerű yorkshire terrier a Facebookon nagy rajontáborral rendelkezik, ugyanis nyugdíjazása után arcát adta egy mesehős nyomozókutyának, Nózinak. Kántor Kata, a kutyus gazdája is rendőr és saját tapasztalataiból szedett össze történeteket, amelyeket papírra vetett szabadidejében. Ahogy mondja, sokat utazott és a repülőtéren várakozás közben jött az ihlet.

 

Az V. Örökbefogadott Állatok Napjára József is meghívást kapott, ahol gazdájával beszélgettünk. Kata elmondta, hogy ahogy Jocira rákerül a munkahám, ugyanazokat a „tüneteket produkálja”, mint aktív korábban.

 

 

- Ma is, ahogy ráadtam a hámot tudta, hogy valami történni fog, amiben ő szerepet vállal. Most már a mindennapjai nem munkával telnek, hanem pihenéssel. Próbáljuk azért az energiáit lekötni. Nagyon sok programra visszük, de igazából mostanra igazi családi kutyává vált. Hét évig volt kábítószer-kereső kutya, először Győr-Moson Sopron megyében dolgozott a volt férjemmel, ahol mindennaposak voltak az elfogások, később Dunakeszin folytatta a munkát, ott már az oktatásban és kiképzésben segédkezett. A lányommal együtt nőttek fel, József nyolc hetesen került hozzánk, nagyon játékos volt. Mikor a lányom eldugott egy tárgyat, a kutya motiváltan elkezdett keresni, kapart, ugatott. Felmerült az ötlet, hogy a férjem a másik munkakutya mellé kontroll kutyának kiképzi. Így lett Józsefből is rendőrkutya – mondta el lapunknak Kántor Kata, aki ugyan rendőr, de nem szakterülete a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények.

 

- Kevésbé látom rajta azokat a jeleket, hogy mikor érez rá egy szagra, mert a volt férjem dolgozott vele. De előfordult olyan, hogy én is éreztem egy marihuánás cigaretta jellegzetes szagát és Jocika élénkebbé, cselekvőbbé vált – magyarázta a gazdi. József nyugdíjazása után lett igazán az internet kedvence, amikor egy blogban megírták a kiképzésének a történetét.

 

- Amikor nyugdíjba vonult Jocika, úgy gondoltam, hogy megörökítem a valódi történeteit, és elkezdtem egy blogot írni a kiképzéséről, hogyan került a rendőrséghez és milyen elfogásai voltak. A blog mellett gyerektörténetek is összeálltak a fejemben egy nyomozókutyáról, akit róla formáztam meg. Ezzel a mesesorozattal neveztem be a Könyvmoly Kiadó irodalmi tehetségkutató pályázatára 2014-ben, amit meg is nyertem. Az első része tavaly jelent meg, a második pedig októberben kerül a könyvesboltok polcaira – magyarázta a szerző, aki a Nózi fantázianevet adta a főhősnek. A rendőrkutya hamar a közösségi oldal kedvencévé vált, akit József személyesít meg vicces fotóival.

 

 

- Nagyon sok ötletet a 15 éves lányom ad, aki otthon van a mai világban. Ezzel párhuzamosan persze átalakult az én szemléletem is, egyre inkább meglátom azokat a helyzeteket, amelyben viccesen meg lehet őt jeleníteni.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.