2022. augusztus 17., szerda, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

július (33)
június (41)
május (41)
április (19)
március (27)
február (54)
január (52)
· 2021
december (23)
november (24)
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Kis pesti gagyi

Főoldal>Közélet>Kis pesti gagyi
 
Írta: Szerk.
2015. március 16. 11:35
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Aki nemes gondolatokkal és ünneplőbe öltözött szívvel érkezett az önkormányzat március 15-ei rendezvényére, hamar úgy érezhette, egy jókora madár nemcsak kabátján, hanem eleink emlékén is veszélyes anyagú pecsétet ejtett. Az első foltok akkor estek az ünnepi emlékezés vásznán, amikor Kispest országgyűlési képviselője nemzeti hőseink 12 pontját politikai acsarkodássá gyalázta. Görcsös erőlködéssel próbált párhuzamot vonni a márciusi ifjak által megfogalmazott követelések és az általa értelmezett politikai valóság között. A sajtószabadságért aggódó Burány azon tépelődött, hogy a köztévében megszűnt a parlamenti közvetítés, így nem követhetjük a megválasztott képviselőnk munkáját; miközben Kispestért szinte egyetlen szót sem ejtett a Parlamentben. Annak már tényleg volt némi diszkrét bája, amikor Burány a közpénzek lenyúlását is belevette a 12 pontba, amelynek sorolása egyébként idejekorán véget ért - így legalább nem kellett végigszenvedni a történelem politikai kifordítását és Petőfiék örökségének végletes meggyalázását. A szürreális szóömlés lezárását vélhetően a nézők közül érkezett Simon Gáboros bekiabálás is siettette valamelyest.

 

Ezt követően két „vízfejű maszkförmedvény” jelent meg a színen. Az egyik nagyagyú próbálta elmagyarázni a másiknak a márciusi ifjak érdemeit, de amaz a Burger Kingbe ment volna inkább. Majd amikor okosabb nagyfejű elmagyarázta társának azt is, hogy jó volna már nem politizálni, akkor nagyagyú kontrázott: a híradó után a szülei is mindig elvitatkoznak azon, vajon melyik politikus a nagyobb hülye. Többen talán annál a pontnál dobhatták be a törölközőt, amikor okosabb vízfej feltette a kérdést a kőbutának, vajon tudja-e, miért mentek haza a márciusi ifjak délben. A válasz megsemmisítő: talán meccs volt?

 

 

A forgatókönyvírók egyébként tutira mentek. A politikai gyűlöletbeszédet követően a két vízfejű maszkförmedvény legalább négyszer emlegette Burányt, a „töri”tanárt. Így szőhették bele ugyanis a nemzeti színű koszorúk előtt feszengve álldogáló történelemtanár Hillert is a gagyi, „történelmet nem ismerő, nemzeti tudatot nem tisztelő a menő” értékrend közvetítésébe. Csak a táncosok adtak némi átmeneti felüdülést.

 

 

A felemelő ünnep végén az már csak a véletlenek összjátékaként történhetett, hogy mind Budapest kormánymegbízottját, mind a Kispesti Fidesz szervezetét, mind a Fidelitast elfelejtették szólítani az ABC-rendben történő koszorúzáskor. Mindez a szervezőket minősíti. Még szerencse, hogy Kispesten minden Kispestért, pártérdekektől mentesen történik.

 

Fájdalmas jövőkép, hogy Petőfi, Jókai, Vasvári és a többiek neve szinte még csak el sem hangzott az ünnepélyen, a lobogó nemzetiszínű helyett fekete volt és fehér, arról pedig halovány utalás sem esett, mit taníthatnak nekünk őseink.

 

 

A fentiek fényében talán érthető, hogy az önkormányzati ünnepélyen inkább nem is tette tiszteletét Kispest polgármestere, Gajda Péter.

 

Ha a Kossuth szobor lábai nem volnának ólomnehezek, elsétált volna egy szebb reményű kerületbe. Petőfi azt írta a naplójában: „Ez volt március 15-e. Eredményei olyanok, amelyek e napot örökre nevezetessé teszik a magyar történelemben." Ha írnánk kispesti naplót, azt írnánk bele: a mai napon díszsorfalat álltunk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc méltóságának megtépázásánál.

 

Tiszteletet a bátraknak! Mást nem tudunk hozzátenni…

 

 

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.