2020. október 01., csütörtök, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (8)
augusztus (8)
július (13)
június (18)
május (17)
április (10)
március (31)
február (8)
január (6)
· 2019
 Friss kommentekTwitter
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
2019. október 03. 15:41
István Na erre mondják, hogy kormányközeli mutyi! Kispest költségvetésének jelentős része került, DK-MSzP-Együtt-Párbeszéd-Momentum nevű ...
Jól járnak az MSZP-közeli cégek Kispesten
2019. október 01. 22:42
István Kezdenek kihullani a csontvázak a szekrényből. Kíváncsi lennék az aszfoltozási ügyben ki kinek mennyiért, és hogyan......?
Több millió forint tűnt el az Almavirág tér felújítása során?
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Március végén házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszer indul Budapesten

Főoldal>Közélet>Március végén házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszer indul Budapesten
 
Írta: Pászti András
2013. március 06. 16:38
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Március végén indul Budapesten az úgynevezett házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer, ami idővel a mostani szigeteket váltja fel. A projekt mintegy 5,1 milliárd forintból, 85%-ban európai uniós támogatással valósul meg.

 

Az elkövetkező két év legátfogóbb lakossági szelektív hulladékgyűjtési projektje keretében Budapest Főváros Önkormányzata és az FKF Zrt. olyan integrált hulladékgazdálkodási rendszert épít ki Budapesten, amely hozzájárul a fenntartható hulladékgazdálkodás megvalósításához. A projekt során több mint négyszázezer szelektív hulladékgyűjtő kukát kapnak a fővárosi háztartások. A lakosság által gyűjtött szelektív hulladékot hatvan új, környezetbarát, alternatív üzemű kukásautóval szállítják el.

 

Jelenleg 16 hulladékudvar és 903 szelektív sziget működik a fővárosban, utóbbiak tisztántartása azonban napi probléma – mondta György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes szerdai sajtótájékoztatóján. Az ezt felváltó rendszer lényege, hogy a lakóházakon belül helyezik el a szelektív kukákat.

 

Március végén a főváros teljes területén megkezdik az új hulladékgyűjtő edények kiszállítását, a sárga fedelűekbe műanyagot és fémet, a kék fedelűekben papírt kell gyűjteni. Az üveget ezután is a hulladékgyűjtő szigeteken lehet lerakni, azok helyét azonban felülvizsgálják. A lakótelepi, belvárosi, illetve egyéb társasházas övezetekben összesen 83 000 db 240 literes kukát helyeznek ki az FKF Zrt. közreműködésével, míg a kertvárosi övezetekben 320 000 db 120 literes kukát adnak át. Minden új kuka esetében az edénytest sötétkék, a tető színe - utalva az edényben elhelyezhető hulladékfajtára is - az egybegyűjtött műanyag és fém hulladék esetében sárga, papír hulladék esetében kék. A kukák javítását vagy cseréjét bejelentés alapján az FKF Zrt. végzi. A főváros levegőminősége és a környezet védelme érdekében jelentős újítás, hogy a hulladékot a fővárosban elsőként alternatív gázüzemű járművekkel gyűjtik be.

 

A fém és a műanyag hulladékot a sárga, a papírt a kék fedelű tárolóban gyűjtjük majd.

 

A kukák kihelyezését követően a kertes házas övezetekben havonta, a társasházakban és egyéb területeken heti rendszerességgel azonnal megkezdődik a hulladék elszállítása, így egyes háztartások már tavasztól szelektíven gyűjthetik a papírt, a műanyagot illetve a fémet. Az új kukák a márciusi első kihelyezési ütemben több mint 2500 ingatlanban jelennek meg. A kukák elhelyezéséhez és tárolásához szükséges helyről a lakóknak, illetve a közös képviselőknek kell gondoskodniuk, ezzel kapcsolatban az FKF Zrt. folyamatosan tájékoztatja az érintett lakókat és társasházi képviselőket.

 

Az uniós előírások és hazai jogszabályok a lerakásra kerülő hulladék mennyiségének csökkentését írják elő. A fővárosi háztartásokban jelenleg évente mintegy 406 ezer tonna csomagolási hulladék keletkezik, amelynek 55 %-át, évi 223 ezer tonnát hasznosítani kell. A jelenleg működő gyűjtőszigetes rendszer a fővárosi lakosság 65-70 %-át elérve, éves szinten 18 ezer tonnát gyűjt be. Ezt a rendszert teszi teljessé a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, amelynek segítségével a teljes fővárosi lakosság bevonható a fenntartható hulladékkezelésbe, és éves szinten az új rendszer 49-50 ezer tonnával növelheti a szelektíven gyűjtött hulladék mennyiségét. A házhoz menő gyűjtési rendszer fajlagos költsége a gyűjtőszigetes rendszerhez viszonyítva lényegesen alacsonyabb, hatékonysága pedig lényegesen magasabb. A hulladék elszállítása a lakosságnak nem jár plusz költséggel. A teljes rendszer kialakítása összességében másfél-két évig tart.

György István kiemelte a lakossági együttműködés szükségességét. Példaként említette, hogy Bécsben tíz lakosból nyolc elkötelezett a szelektív gyűjtés mellett, heten így is tesznek, míg Budapesten tízből heten elkötelezettnek vallják magukat, de csak hárman gyűjtik külön a hulladéktípusokat. A főpolgármester-helyettes úgy vélte, nagyobb környezettudatosságra van szükség a kérdésben.

 

A házhoz menő rendszerhez kapcsolódva 60 új kukásautót is beszereznek, és mintegy kétszázzal bővítik a munkahelyek számát. A főpolgármester-helyettes arról is beszámolt, hogy új hulladékfeldolgozó üzemet is kialakítanának, a tervezett beruházás 11 milliárd forint lesz. A városvezető tájékoztatása szerint a rendszer kialakítása 5,1 milliárd forintba kerül, amelynek 85 százalékát uniós pályázaton nyerte a főváros és a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. Jelezte: az új rendszer bevezetése 2015-től uniós kötelezettség.

 

A projekt az Új Széchényi Terv keretein belül, európai uniós és állami támogatással valósul meg. A projekt kedvezményezettje Budapest Főváros Önkormányzata. A szelektív hulladékgyűjtésre vonatkozó közszolgáltatás ellátása, a projekt során létrejövő hulladékgazdálkodási eszközök jelenlegi rendszerbe történő integrálása és üzemeltetése az FKF Zrt. feladata.

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.