2024. július 21., vasárnap, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június
május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
  Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.0377c9168a03.jpg]Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.723e1b0ec0fc.jpg]

Mentésben az élen járnak

Főoldal>Közülünk>Mentésben az élen járnak
 
Írta: Szerk.
2018. december 12. 13:40
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Idén a Kispesti Mentőalapítvány javára gyűjt éves Adventi estjén a Kispesti Társaskör. A civil egyesület elnöke, Dódity Gabriella egy sajnálatos személyes élményt követően döntött amellett, hogy a kispesti mentők mindennapjait támogató alapítványnak ajánlják fel az adományt, hiszen nagy szüksége van rá a legtöbbet úton lévő szolgálatnak. A mindennapok nehézségeiről Major Zoltánnal, a Kispesti Mentőalapítvány vezetőjével, az állomás korábbi vezetőjével beszélgettünk.

Jól tudom, hogy a kispesti mentőállomás az ország legtöbbet riasztott központja? 

Egészen pontosan a legtöbb tengelyen töltött idővel rendelkező állomás, ez nem pontosan az esetszámot jelenti. De tény és való, hogy nagyon sokat dolgoznak a kollégák, a 274 mentőállomás közül az egyik legtöbbet. Ezért nem is lehetett megvalósítani sokáig a 24 órás készenléti szolgálat bevezetését, hiszen annak egyik alapfeltétele, hogy a bajtársak a 24 órás munkaidejük 33 százalékát ne tengelyen töltsék. Az országban utolsóként ugyan, de sikerült komoly átszervezésekkel megvalósítani ezt.

 

Mikor jött létre és milyen céllal az alapítvány? 

1999-ben jött létre azért, hogy a kispesti mentők mindenapjait megkönnyítsük, és a betegellátás minőségén javítsunk.

 

Milyen támogatásokat kapnak? 

Alapvetően a felajánlott adók 1 százalékával tudunk gazdálkodni, ez évente nagyjából 350 ezer forint. Ezt általában mentéstechnikai eszközökre, illetve a kollégák komfortérzetének javítására költjük. Minden támogatást szívesen veszünk, ezért fogadtuk örömmel Dódity Gabriella, a Kispesti Társaskör elnökének hívását, hogy idén, az Adventi estjükön az alapítványnak gyűjtenek. És ezért örültünk polgármester úr korábbi felajánlásának is, amely szerint még idén egy mellkaskompressziós műszert kapunk az önkormányzattól, cserébe vállaljuk, hogy rendezvényeken saját eszközökkel szűrővizsgálatokat végzünk. Ez egy nagyon drága, több mint négymillió forintba kerülő eszköz, ami nagyban megkönnyíti a munkavégzést. Erről még egyeztetések folynak az önkormányzattal, ebben is felajánlotta a segítségét Dódity Gabriella.

 

Mi az, amire ezen kívül szükségük lenne még? 

Szénmonoxid mérőre. Ezek olyan speciális készülékek, amelyek a mentődolgozók táskáján jeleznek, ha olyan házba, vagy lakásba mennek beteget ellátni, ahol esetleg szénmonoxid-mérgezés gyanúja merül fel. Ezt ugyanis előre nem lehet megmondani, hiszen egy színtelen, szagtalan gázról van szó, ezért nagyon veszélyes. Viszont, ha a műszer jelez, akkor már tudják, hogy mi állhat a háttérben és ők sem lesznek veszélynek kitéve. A műszerek darabja 100 ezer forint, nem összetévesztendő a háztartásokban használt mérőkkel. Egy korábbi kampány kapcsán napokkal ezelőtt sikerült hozzájutnunk pár darabhoz, így most a meghibásodott darabokat szerencsére tudtuk pótolni.

Régi nagy célunk, amelyhez jelentős anyagi támogatásra lenne szükségünk az állomás tetőterének szigetelése, felújítása oly módon, hogy azt hasznossá lehessen tenni. Az állomás növekvő terhelése és az elmúlt 10 év alatti kapacitás fejlesztések (több mentőegység) végett az állomás dolgozóinak száma is jelentősen emelkedett, így szükséges lenne a helyiségek fejlesztése is. Ezen felül a nyári időszakban az állomás klimatizációja is hatalmas komfortérzet-javulást eredményezhetne az ott dolgozóknak a pihenőidejük eltöltése közben. Ami a felszereléseket illeti, a mentőkön szintén számos, a betegellátást egyszerűbbé, gyorsabbá és a beteg számára komfortosabbá tévő eszközt szeretnénk beszerezni. Alábbiak a teljesség igénye nélkül: Takarók, párnák, égési kötszerek, végtagrögzítő sínek, kimentő ponyvák, mentő ollók, beteg őrző monitorok, infra hőmérők, stb. Minden, ami a diagnosztikát és a hatékony mentést elősegíti.

 

 

Milyen esetekhez riasztják legtöbbször az állomás dolgozóit? 

Nem vezetünk erre vonatkozóan külön statisztikát, de úgy látom, hogy leggyakrabban mellkasi fájdalomhoz, nehézlégzéshez és traumákhoz – akár iskolában is – hívják a kollégákat.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.