2023. május 29., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április
március (14)
február (26)
január (26)
· 2022
december (16)
november (31)
október (38)
szeptember (50)
augusztus (20)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Orbán Viktor is részt vett a pesterzsébeti Makovecz-templom felszentelésén

Főoldal>Közérdekű>Orbán Viktor is részt vett a pesterzsébeti Makovecz-templom felszentelésén
 
Írta: Szerk.
2021. szeptember 26. 18:35
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
„Minden egyes új templom bástyát jelent a nemzet szabadságáért és nagyságáért folyó küzdelemben” – fogalmazott Orbán Viktor Pesterzsébeten, a református Összetartozás-templom felszentelésén. A Makovecz Imre tervei alapján készült templom megépítését a kormány 640 millió forinttal támogatta. Az építkezés ügyéhez a kispesti Fidesz téglajegy-akciójával járult hozzá.

Az idén átadott, a pesterzsébeti Mátyás király téren álló református Összetartozás-templom felszentelésén Orbán Viktor úgy fogalmazott: templomaink világítótornyok – amikor egy új épül, növekszik a fény a világban. Mi, magyarok ezer éve templomépítő nemzet vagyunk, ilyen nemzetből viszont már egyre kevesebb van Európában.„Nyugat-Európa ma a kulturális és civilizációs talaj- és egyensúlyvesztés fázisában van. A nagy történelmi szerep és küldetés, amit a keresztény-keresztyén európai civilizáció az elmúlt 500 évben betöltött, most gyengül és szertefoszlik. Feladta küldetéstudatát, kulturális és szellemi örökségét. Egyszerűen eldobta jövőjét. Ilyenkor eszembe jut, hogy hányan és hányszor akartak bennünket felzárkóztatni oda, ahol ma már nem építenek templomokat, csak mecseteket” – magyarázta ünnepi beszédében.

 

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a keresztény alapokon nyugvó demokráciában az államnak nemcsak feladata, de kötelessége is a hagyományos közösségekért felelősséget vállalni, a családtól a gyülekezeteken át a nemzetig bezárólag.

 

Mint mondta, minden egyes új templom bástyát jelent a nemzet szabadságáért és nagyságáért folyó küzdelemben. Ezért az Orbán-kormány 2010 óta Magyarországon, a Kárpát-medence magyarlakta területein 150 templomot építtetett és több mint 3000 hazai és külhoni templomot újíttatott meg. Az idén 80 éves Pesterzsébet-Szabótelepi Református Egyházközség s annak gyülekezete a megalakulását követő második évben, 1943-ban már igyekezett egyszer saját templomot emelni, a 2. világháború azonban gátat szabott a terveiknek.

 

Álmuk közel 70 évvel később kezdett valóra válni: 2011-ben Földesi Gyula akkori pesterzsébeti alpolgármester (napjainkban Pesterzsébet és Kispest választókerületi elnöke, a Fidesz regionális igazgatója – a szerk.) ötlete és közbenjárása nyomán vették fel a kapcsolatot Makovecz Imre Kossuth- és Ybl Miklós-díjas magyar építésszel, arra kérve őt, hogy tervezze meg a gyülekezet régi vágyát, egy saját templomot.  A mester halála után tanítványa, Dósa Papp Tamás építész folytatta a munkát, s tervezte meg az épületet, amelynek kivitelezését a magyar kormány 640 millió forinttal támogatta. Az építészeti terveket Pesterzsébet Önkormányzata finanszírozta, továbbá jelentős adományt tett a Fővárosi Önkormányzat is.

 

A templomépítést szívügyének tekintette a gyülekezet néhai lelkipásztorának, Bagdy Istvánnak lánya, Bagdy Emőke professzor asszony is. Az elismert klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta egy évi jövedelmét ajánlotta fel, valamint élére állt egy országos gyűjtésnek is, amelyből 70 millió forint gyűlt össze az Összetartozás-templom megépítéséhez. Az ügy mellé állt a kispesti Fidesz is, téglajegy-akcióval segítve annak megvalósítását. A templom alapkövét 2018-ban rakták le a pesterzsébeti Mátyás király téren, ahol az építkezés utolsó fázisa néhány hónappal ezelőtt fejeződött be.

Borítókép: pesterzsebet.hu

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.