2024. június 24., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
szeptember (6)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
  Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.bb791a616823.jpg]

Rezsikedvezményt kaptak az együtt lakó többgenerációs családok

Főoldal>Közérdekű>Rezsikedvezményt kaptak az együtt lakó többgenerációs családok
 
Írta: Szerk.
2022. szeptember 12. 14:41
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Újabb kedvezmények lépnek életbe a rezsicsökkentéshez. Mostantól azokban a többgenerációs házakban, ahol csak egy mérőóra van, az átlagfogyasztásig már lakásonként lehet kedvezményes áron számolni a felhasznált gázt. Vagyis így megtöbbszörözhető a rezsicsökkentett áron elfogyasztott gáz mennyisége. Olyan épületekre érvényes a kedvezmény, ahol legfeljebb négy lakás van – és erről hatósági bizonyítvány is van. Ez utóbbit a helyi jegyzőtől kell kérni – hangzott el az M1 Híradóban.

Megjelentek a Magyar Közlönyben a többgenerációs családi házakra vonatkozó rezsikönnyítés szabályai. Eszerint az egy épületben található legfeljebb négy lakás mindegyikének jár az átlagfogyasztás mennyisége, azaz 63 645 MJ, kedvezményes áron. A lakások számáról a település jegyzője, kérelemre, nyolc napon belül hatósági bizonyítványt köteles kiállítani. Ezt aztán be kell nyújtani a gázszolgáltatónak, hogy az új számlákon már a több lakásra érvényesítse a rezsicsökkentést.

 

A rendeletre azért volt szükség, mert korábban nem tért ki a szabályozás azokra a családi ingatlanokra, ahol egy fedél alatt, több lakásban több generáció él. Július végén a társasházakra vonatkozóan már kiderült, hogy a központi fűtéssel rendelkező ingatlanoknál minden egyes lakásnak jár a kedvezményesen felhasználható gázmennyiség. De a családi ingatlanokra ez nem vonatkozott.

 

„Egy nagyon fontos jogalkotói csomag jött most ki, annak érdekében, hogy az ellátásbiztonság és a lakosság, illetve tágabban a mi felhasználásunk az zavartalan és biztosított áron történjen” – nyilatkozta a Híradónak Tóth Máté energiajogász. Így tehát az egy ingatlanban élő, egy mérőórát használó, de több családból álló lakóközösségek is lakásonként igénybe vehetik majd a rezsicsökkentett áron elérhető gázmennyiséget.

 

Tóth Máté kiemelte: a jegyzői bejelentéstől számított következő hónap első napjától él a kedvezmény. „Két szint esetén a két generáció esetén a kezdeményezett eljárás eredményeképpen az egyetemes szolgáltató a következő hónap elsejétől már emeletenként 1729 köbméter jogosultságot fog számlázni, tehát megduplázódik azonnal a jogosultság, ha ez mondjuk három generáció, vagy három külön egységre osztható lakásrendeltetésű helyiség, akkor ez háromszor 1729″ – magyarázta az energiajogász.

 

A könnyítés nemcsak a többgenerációs családi házakra vonatkozik, hanem azokra is, akik a családi otthonteremtési kedvezménnyel beépítették a ház tetőterét. Így megduplázható az ilyen, egy mérőórás, de tetőtér-beépítéses lakóingatlanokban a kedvezményes mennyiség. A még nem társasházaknak minősülő lakóépületekre is vonatkoznak új szabályok: ha az épületben valamelyik lakás tulajdonosa nem szeretné, hogy az épületet társasházzá minősítsék, akkor a többi tulajdonos pert indítva kérvényezheti, hogy a kedvezményes gázfogyasztás külön-külön minden lakásnak járjon. A jogi eljárás indítás dátumától kezdve pedig, így ők is a kedvezményes mennyiséget használhatják fel, lakásonként.

 

Forrás: hirado.hu

Fotó: MTI

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.