2022. május 23., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április (19)
március (27)
február (54)
január (52)
· 2021
december (23)
november (24)
október (13)
szeptember (18)
augusztus (12)
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Székely ízek, székely hagyományok Kispesten

Főoldal>Közülünk>Székely ízek, székely hagyományok Kispesten
 
Írta: Szerk.
2016. február 23. 14:46
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Nem csak az ízekkel, hanem megannyi más módon is őrzi Erdély és Székelyföld hagyományait az 1997-ben megnyílt kispesti a Bujdosó Székely Vendéglő. Érdemes meglátogatni.

Jövőre lesz húsz esztendeje, hogy megnyílt Kispesten a Bujdosó Székely Vendéglő. Már belépve is érzi az ember, hogy valami egészen különleges helyre csöppent: szól a magyar nóta, mosolygós fogadtatás. Olyan, mint ahogy a Csíkszeredából az anyaországba érkező tulajdonost, Bacsó Andrást fogadták Kispesten.

Bacsó jégkorongozóként érkezett Budapestre, évekig az Újpesti Dózsában játszott és emellett sokáig zöldséges-vegyeskereskedőként tevékenykedett.

„Így ismertem meg a feleségemet is, aki tőlem vásárolt zöldséget. Viszont e tevékenység más szempontból is fontos volt: a mai vendéglő épülete egy kedves barátomé, Elemér bácsié volt. Itt tárolhattam a zöldségeket. Viszont 1995-ben sikerült megvásárolnom a házat, hogy aztán két év felkészülés és munka után megvalósíthassam az álom: megnyithassam a Bujdosó Székely Vendéglőt” – mondta lapunknak Bacsó András visszaemlékezvén a kezdetekre.

Azóta sok dolog történt, gyermek született és a család is beilleszkedett. „Kispest a második otthonom, hiszen Székelyföldet nem lehet elfelejteni. De már ide köt minden: a család, a barátok, a munka, a templomi közösség is” – fejtegette.

Az étterem alapvetően az erdélyi-székely tradíciókat és ízek világát szeretné bemutatni az anyaországiaknak: a menüben megtalálható a csorba húsgombócleves, hargitai cseréptálas, miccs. Van amit erdélyi híres emberekkel is összekötöttek, így kerülhetett fel az étlapra a Benedek Elek cimbora palacsinta és a Tamási Áron kedvence is. „Itt készítünk mindent és csak minőségi alapanyagokból dolgozunk. A konyha ízvilágának kialakításában nagyon sokat köszönhetek a feleségemnek. Viszont már a leányom is besegít. Nagyon büszke vagyok rájuk.” – mesélte mosolyogva Bacsó.

Tavaly óta pedig az étterem mellett átadott Székelyország Tündérkertje emlékparkban megcsodálhatjuk a székely építészeti és kulturális különlegességeket, és megismerkedhetünk az erdélyi hírességekkel is, a jó idő beköszöntével mindenképp érdemes tehát ellátogatni a Szabó Ervin utca 37-be egy kis gasztronómiai és tradicionális hagyományőrzésre.

 

A hagyományok őrzésének és továbbadásának egy új módját is választotta Bacsó András: a vendéglő melletti területen felépülhetett a Székelyország Tündérkertje elnevezésű látványpark. Itt lehetőség nyílik megismerni Erdély, azon belül is Székelyföld hagyományait, állat- és növényvilágát, népművészetét, s mindezt látványos és szórakoztató módon.

„Öt-hat éve született meg az ötlet, hogy hasznosítani lehetne a vendéglő melletti parlagon heverő telket” – mondta Bacsó, s hozzátette: idén Pünkösd után – a szintén csíkszeredai – Böjte Csaba testvér fel is szenteli a Tündérkertet.

A park alkalmas lesz arra is, hogy történelem, földrajz, állat- és növényismereti órákat is tartsanak benne, de az ott található színpadon drámai és zenei előadásokra is lehetőség nyílik.

„Szeretném, ha majd kulturális napokra is sor kerülne, hiszen minden adott hozzá: a színpad, a kézműves házikó, egy búbos kemence is” – fejtette ki Bacsó, így hosszabb és célirányos programokkal lehetne bemutatni Erdély szépségeit az anyaországiaknak.

A sportot szeretők is megtalálhatják itt a számításukat, hiszen egy kisebb mászófal is került a kertbe, mellette egy Erőss Zsoltnak emléket állító táblával, hiszen Budapesten – ahogy Bacsó András fogalmazott – méltatlanul sehol nem emlékeztek meg az erdélyi magyar hegymászóról. 

 

 

Kérem tekintse meg galériánkat a Bujdosó Székely Vendéglőről, illetve a Tündérkertről!

 

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.