2022. május 23., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április (19)
március (27)
február (54)
január (52)
· 2021
december (23)
november (24)
október (13)
szeptember (18)
augusztus (12)
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Székely sziget Kispesten

Főoldal>Közülünk>Székely sziget Kispesten
 
Írta: Lukasik Zsófia
2012. október 06. 11:13
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
A Bujdosó Székely Vendéglő neve 15 év alatt fogalommá vált Kispesten. A székelyes ételek elkészítése mellett a kultúra népszerűsítését is magára vállaló étterem tulajdonosa, Bacsó András sosem fogy ki az ötletekből, ha a székely kultúra terjesztéséről van szó. A korábban profi jégkorongozóval jövőbeni terveiről beszélgettünk.

 

Ön erdélyi születésű ember. Mikor költözött át Magyarországra?

BACSÓ ANDRÁS: Huszonkét éve jöttem át Magyarországra Erdélyből, Csíkból, mint jégkorongozó. Az UTE csapatában játszottam, de két év után felhagytam a jégkoronggal, és akkor indult a vállalkozói életem.

 

Hogyan lett Újpestből Kispest?

B. A.: Először a kőbánya-kispesti metróállomásnál nyitottam zöldséges üzletet. Kispestre költöztem, megnősültem, marosvásárhelyi származású feleségemet is a zöldséges üzlet kapcsán ismertem meg, ugyanis hozzám járt vásárolni. Egy idő után lehetőségem nyílt megvásárolni ezt a területet, ahol most a vendéglőm áll. Régi vágyam volt egy olyan hely, ahol vállalkozóként tudok tenni valamit a székelységért. Nyugodtan mondhatom, hogy a Bujdosó Székely Vendéglő székely nevéhez hűen kalákában épült fel. Nagyon sok barátom segített, és évről –évre toldottunk az épülethez mindig egy kicsit. Szépen lassan alakult ki olyanná, amilyen most, sok személyes tárgyammal, képekkel, emlékekkel díszítve.

 

Az étlapon is visszaköszön a székely ízvilág?

B. A.: Természetesen. A konyha főnöke a feleségem, aki szinte kizárólag székely ételeket készít. Nagyon finom például a tárkonyos pityóka leves, de a juhtúrós puliszkát is bárkinek merem ajánlani.  Nemrég nyitott meg kis üzletünk a vendéglő mellett, ahol pedig előre csomagolt székely jellegzetes finomságokat lehet vásárolni. De a Bujdosó Székely nemcsak az ételekről szól. Havi rendszerességgel tartunk programokat, például minden hónap első péntekén egy erdélyi széket mutatunk be. Nemrég rendeztük meg szüreti mulatságunkat, amely idén is nagy sikernek örvendett. Emellett fél éve a Budapesti Székely Kör is – melynek ügyvivő elnöke vagyok –rendszeresen itt tartja rendezvényeit, egyszóval bővelkedünk a programokban. Igyekszem segíteni a székelyeket, ahogy csak tudom.

 

Vannak további tervei is a Bujdosó Székelyben?

B. A.: Nagyon sok dolgot szeretnék még megvalósítani a vendéglőben. Tervem, hogy létrehozzak itt egy olvasósarkot, ahol csupa híres erdélyi író könyvét vehetik majd kezükbe a hozzánk betérők. A kispesti gyerekeket is meg szeretném ismertetni a székely kultúrával. Bízom benne, hogy nemsokára megkezdődhet egy délutáni székely rovásírás tanfolyam, és ha sikerül bővíteni a területünket, akkor talán beindulhat egy másik régi vágyam is, a székely –magyar cserediák üdültetés.

 

Miért érzi fontosnak a székely hagyományok ápolását?

B. A.: Székely ember vagyok, természetes számomra, hogy ápoljam őseink kultúráját. Ehhez az is hozzá tartozik, hogy minél szélesebb körben mutassam be az embereknek, milyen kincs van a birtokunkban. A saját életemben is igyekszem eszerint élni. Minden évben elzarándokolunk Csíksomlyóra, de a kispesti hitéletben is részt veszek, a Nagyboldogasszony templom gyülekezetéhez tartozom. Karácsonykor az étterem szokta biztosítani a nagy székelykáposzta adományt a plébánia számára. Erdélyi szülőhazám után Kispest lett a választott otthonom, ahol valóban otthon is érzem magam. A magam módján igyekszem ezt meghálálni.

 

 

Bujdosó Székely Vendéglő

1191 Budapest,Szabó Ervin u. 37.

Nyitva mindennap 10-től 11 óráig

Pénteken és szombaton élőzene

 

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.