2023. május 29., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április
március (14)
február (26)
január (26)
· 2022
december (16)
november (31)
október (38)
szeptember (50)
augusztus (20)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Szinte mindent elintézhetünk majd a kormányablakban

Főoldal>Közérdekű>Szinte mindent elintézhetünk majd a kormányablakban
 
Írta: Szerk.
2015. október 17. 07:00
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Hamarosan kormányablak nyílik Kispesten, ahol az eddigieknél sokkal többféle ügyet intézhetünk majd, egyszerűbben és gyorsabban. Az újdonság előnyeiről dr. György Istvánt, Budapest kormánymegbízottját kérdeztük, aki arról is beszélt, hogy a kormány jövőre gördülékenyebbé és olcsóbbá teszi a hivatali ügyintézést. Kiemelte, céljuk, hogy az állampolgárok is azt érezzék, hogy szolgáltatást nyújtanak számukra a közigazgatási intézmények.

– Milyen változásokat tapasztalnak majd a kispestiek miután megnyílik a kormányablak?

A kormányablakokban az állampolgárok lakóhelyükhöz közel, egy helyen intézhetnek el jelenleg mintegy 450 különböző fajta ügyet, köztük olyanokat, amelyekhez eddig távolabbi kerületekbe kellett utazniuk. Míg a kispestieknek 2010 elején Európai Egészségbiztosítási Kártya igénylésért a Teve utcába, tulajdoni lapért a Budafoki útra, családi pótlék igénylésért a Fiumei útra kellett befáradniuk, addig a létrejött kormányablak rendszernek köszönhetően most már a helyi lakosoknak gyakorlatilag csak a kerületükben működő, vagy munkába menet útba eső kormányablakig szükséges elmenniük. Az intézhető ügyek száma folyamatosan növekszik, számuk 1000 fölé emelkedhet a következő esztendőben. Minden kerületben és több  forgalmas bevásárlóközpontban is lesz kormányablak, 2016. első júliusára 30 nyílik a fővárosban; Kispesten már zajlik az okmányiroda átalakítása, a helyiségek teljes felújítása, és novemberben megnyitjuk a Városház téri kormányablakot.

 

 

– Az ügyintézés nem lesz egyszerűbb?

Egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb is lesz a kormány tervei szerint. Fontos cél a bürokráciacsökkentés, hogy az állampolgárok úgy érezzék, a hivatalok nem „bonyolítják”, hanem elintézik az ügyeket. Lázár János miniszter úr jelentette be nemrég, hogy a tervek szerint január 1-jétől számos eljárási díj csökken vagy megszűnik. Ezekről megkérdeztük a lakosságot, országszerte közel 400 ezer állampolgár nyilvánított véleményt, a kormány ez alapján készítette elő a javaslatokat. A jövőben ingyenes eljárások közé tartozhat például a diákigazolvány kiállítása, a felvételi eljárás, az erkölcsi bizonyítvány kiállítása, valamint a vállalkozóknak az adóhatósági igazolás és cégiratok kiállítása.  Szintén tervezik, hogy az ellopott okmányok helyett az állam térítésmentesen állítsa ki az újakat, továbbá öröklés esetén a tulajdonjog bejegyzését is díjmentessé teszik. Az is cél, hogy általános ügyintézési határidők jelentősen rövidüljenek.

 

Galériánk néhány már működő kormányablakról. Novembertől a kispesti is hasonló lesz.

 

– Ezeket már sokan régóta várták…

Igen, jogosan. Azt, hogy ezek valóra váljanak, hosszú előkészítés előzte meg. Elsőként megalakult a jogi és szervezeti háttér, létrejöttek a kormányhivatalok és járási hivatalok. Emellett az elmúlt években egy nagy informatikai fejlesztést is végrehajtott kormány a hatékony ügyintézés informatikai hátterének megteremtése érdekében. Ahhoz ugyanis, hogy ezer különböző ügytípust egy helyen el lehessen intézni, megfelelő informatikai infrastruktúra is kell. Országosan az Európai Unió támogatásával több mint 10 milliárd forintot fordított a kormány erre a célra a „A járási hivatalok integrálása a kormányhivatalok ügyfélszolgálati rendszerébe” (EKOP-2.1.23) és „A járási hivatalok informatikai infrastruktúrájának fejlesztése” (EKOP-1.2.26) nevű programok keretében. Nemcsak új számítógépeket jelent ez, hanem olyan központi rendszereket is, amelyek lehetővé teszik például az internetes időpontfoglalást, és annak az alapjait is megteremtik, hogy a jövőben akár otthonról, az interneten keresztül is elintézhessük ügyeinket. Természetesen ehhez az is kell, hogy az ügyintézők és a hivatali dolgozók által használt rendszer is megbízható és korszerű legyen. Ezzel a fejlesztéssel most ezt is megvalósíthattuk.

 

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.