2024. május 27., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
szeptember (6)
augusztus
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
  Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.4420caa07d55.jpg]Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.03ddd96c1258.jpg]

Tanácsok az őszi, biztonságos kerékpározáshoz

Főoldal>Közérdekű>Tanácsok az őszi, biztonságos kerékpározáshoz
 
Írta: Szerk.
2022. augusztus 30. 11:20
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Kevés jobb dolog van annál, mint egy napsütötte őszi napon kerékpárunk nyergében szelni a szebbnél szebb színben pompázó fák és bokrok szegélyezte utakat. A kedvtelésből biciklizők mellett egyre többen vannak olyanok, akik pénztárcabarát módon szeretnének eljutni munkahelyükre, iskolájukba, ezért úgy döntenek, két kerékre pattannak. Elsősorban nekik, rutintalan kerékpározóknak gyűjtöttünk össze alapvető tanácsokat, melyeket megfogadva a bringázás számukra is kellemes élmény lesz.

Noha magától értetődőnek tűnik, sokan mégis hajlamosak megfeledkezni róla: ősszel reggel és este hidegebb van, mint napközben, ezért fontos, hogy ezt figyelembe véve induljunk útnak kerékpárunkkal. A réteges öltözködés nemcsak a hűvös menetszéltől véd, hanem lehetőséget ad arra is, hogy nekivetkőzzünk, ha éppen melegünk van. Mivel az évnek ezen szakában gyakran esik az eső, érdemes esőkabátot is a táskánkba tenni. Lábunkra húzzuk jó minőségű, vízálló cipőt, kezünkre pedig kerékpáros kesztyűt, amely amellett, hogy biztosabb kormányfogást ad, melegen tartja ujjainkat a hideg, nyirkos időben is.

 

Óvatosan, figyelmesen!

 

Az utak ilyenkor sokszor nedvesek, nyálkásak, sokhelyütt falevelekkel borítottak, ezért óvatosan és figyelmesen, a hirtelen kormánymozdulatokat kerülve érdemes közlekedni. A pocsolyákat igyekezzünk elkerülni, hiszen azok nem ritkán méretes kátyúkat rejtenek, ezekből pedig sajnos rengeteg akad a kispesti utakon.

 

Kezdőknek fékezéskor érdemes az első és a hátsó féket is használni, azt azonban fontos tudni, hagyományos kerékpárral akkor lehet leggyorsabban megállni, ha olyan erővel fékezzük az első kereket, hogy még éppen nem emelkedik meg a hátsó kerék. Csúszós úton nő a féktávolság, ezért ilyenkor „pumpálva”, a fékkart többször meghúzva célszerű fékezni, ezáltal eltávolítva a nedvességet és a szennyeződést a fékpofáról és a felniről.

 

Látni és látszani

 

Ősszel borús, esős időben, szürkületben különösen nagy figyelmet kell fordítani a láthatóságra: lehetőleg jól látható ruházatban üljünk biciklire; a fényvisszaverő mellény vagy ilyen ruházat használata lakott területen kívül sötétedés után vagy rossz látási viszonyok közt kötelező. Rendszeresen ellenőrizzük, működik-e kerékpárunkon a világítás elől és hátul is.Esős, saras időben a kerékpárunk fokozott igénybevételnek vannak kitéve, ezért mindig figyeljünk oda tisztaságára: az alkatrészeket ilyenkor gyakrabban kell zsírozni, olajozni, illetve az sem árt, ha a megszokottnál sűrűbben tisztítjuk a bringát.

 

 

A rendőrség intelmei

 

„Sok baleset oka a szabálytalan kanyarodás, ezért lényeges, hogy a művelet megkezdése előtt a kerékpáros mindig nézzen hátra, és ne feledkezzen meg az irányjelzésről sem. Az elsőbbségi szabályokat mindig tartsák be, és győződjenek meg róla, hogy az elsőbbséget megkapták. Amennyiben kisgyermeket szállítanak a kerékpáron, azt fokozott elővigyázatossággal tegyék! Tíz évnél nem idősebb utast a kerékpár pótülésén kizárólag 16. életévét betöltött személy szállíthat!” – olvasható a Magyar Rendőrség hivatalos oldalán.

 

A lap felhívta a figyelmet arra is, hogy a kerékpáron a bevásárló táskákat úgy kell elhelyezni, hogy az ne akadhasson a kerék küllői közé. Rendkívül fontos, hogy a kerékpárosok tartsanak megfelelő oldaltávolságot a járművektől, ezzel elkerülhetők az ajtó-rányitásból adódó balesetek. „Kérjük továbbá a gépkocsivezetőket, amennyiben kerékpáros előzésébe kezdenek, azt alacsonyabb sebességgel, kellő körültekintéssel és megfelelő oldaltávolság tartásával tegyék, hiszen egy szemből érkező gépkocsi közeledése miatt sem veszélyeztethető a kerékpáros testi épsége!” – hangsúlyozták.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.