2024. július 21., vasárnap, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június
május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
  Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.8ed672440f68.jpg]Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.2415639998b6.jpg]Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.a2a68949db23.jpg]

Tevékeny és boldog évek a református oviban

Főoldal>Közülünk>Tevékeny és boldog évek a református oviban
 
Írta: Szerk.
2021. október 28. 10:27
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Ahogy a keresztyén értékrend szerinti nevelés, úgy a környezettudatosság felé történő „terelgetés” is szívügye a Szőlőskert Református Óvoda óvodapedagógusainak. Immáron hetedik éve, hogy foglalkoznak a többségükben kispesti gyerekekkel, akik – ha minden a tervek szerint alakul – hamarosan egy új óvodaépületet vehetnek birtokukba.

Noha az október 6-i időjárás nem fogadta kegyeibe a Szőlőskert Református Óvoda születésnapjának részvevőit, jó hangulatukon ez mit sem rontott: jelenlegi és egykori ovisok, szülők és az óvoda dolgozói közösen, a Budapest-Kispest Központi Református Egyházközség templomában ünnepelték az intézmény fennállásának hetedik esztendejét.

 

A többi közt közös énekléssel, tortázással és a gyerekeknek szóló előadással színesített közös születésnapozás az ovi olyan hagyományos programjainak egyike, amelyeknek köszönhetően az évek alatt példaértékű közösség kovácsolódott össze a gyülekezeti ház falain belül.

 

Megalapításának évében két óvodai csoporttal indultak, jó hírük pedig gyorsan szárnyra kapott, s a sok jelentkezőre való tekintettel később háromra bővítették csoportjaik számát. Jelenleg 71 gyermek jár hozzájuk. Harkai Ferenc, az óvodát fenntartó református egyházközség vezető lelkésze lapunknak elmondta, nemcsak a keresztyén elveken, hanem a környezettudatosság jegyében történő nevelésre is kiemelt hangsúlyt fektetnek az óvodapedagógusaik. „Az intézmény udvarán a közelmúltban kialakítottunk egy kis veteményest, ahol a kicsik a felnőttek segítségével sok mindent megtermelhetnek, továbbá készítettünk egy komposztálót és egy bogármegfigyelőt is. Az udvaron ezek mellett egy nagy homokozót és több kerti játékot is elhelyeztünk” – sorolta.

 

A vezető lelkésztől megtudtuk, hogy mivel az intézmény a Károli Gáspár Református Egyetem gyakorló óvodája, óvodapedagógusaik naprakész tudás birtokában vannak a különféle foglalkozásokat illetően. Éppen ezért az ovisok az alvásidőn kívül szinte mindig tevékenykednek, legyen szó mozgás- és képességfejlesztő foglalkozásokról vagy éppen szabadidős elfoglaltságokról.  

 

A fenntartó képviselőjével arról is beszélgettünk, merre viszi útjuk a gyerekeket azt követően, hogy elballagtak az óvodából. Mint mondta, a többség az egyházközség iskolájába, az Ady Endre Református Általános Iskolába jelentkezik; az iskolában ugyanazon pedagógiai elvek mentén foglalkoznak a gyerekekkel, mint a Szőlőskert Református Óvodában is.

 

„Nagy figyelmet fordítunk arra, hogy segítsük az óvodából iskolába történő átmenetet: nagycsoportos óvodásaink átjárnak futballozni az iskolába, hogy megismerjék az épületet, s szokják annak légkörét.

 

Emellett könyvtárfoglalkozásokat is tartunk az iskolában a kicsiknek, illetve több olyan programot is szervezünk, amelyekben közösen vesznek részt az óvodások és az iskolások” – magyarázta Harkai Ferenc, akinek szavai szerint nemcsak a gyerekeknek, hanem például az édesapáknak is igyekeznek örömet szerezni. Minden év júniusában, az apák napjához kapcsolódó rendezvényükön vidám, játékos feladatokkal várják az apa-fia párosokat. Erre jó eséllyel legközelebb már az intézmény új, saját óvodaépületében kerül sor. A fenntartó képviselője elmondta, jelenleg a megfelelő ingatlan keresése közben vannak.

 

Ezzel kapcsolatban nyilatkozott lapunknak Földesi Gyula, a Fidesz választókerületi elnöke is. Mint mondta, a kisgyermekek keresztény értékrendnek megfelelő, színvonalas óvodai nevelése rendkívül fontos, éppen ezért ő maga is, az önkormányzattal együttműködve igyekszik majd segíteni az óvoda székhelyváltásának ügyét. Úgy fogalmazott, örvendetes, hogy az utóbbi időben nagy figyelmet kaptak a református egyházközséghez köthető fejlesztések, jó példa erre a XX. kerületben idén átadott Makovecz-templom is, aminek megépülésével a hívek régi álma vált valóra.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.