2023. június 10., szombat, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

május (2)
április
március (14)
február (26)
január (26)
· 2022
december (16)
november (31)
október (38)
szeptember (50)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Tokaj ízeit hozza el Kispestre a Lenkey Pincészet

Főoldal>Közülünk>Tokaj ízeit hozza el Kispestre a Lenkey Pincészet
 
Írta: Szerk.
2018. június 18. 09:22
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Igazi tősgyökeres kispesti családi vállalkozás működik az Esze Tamás utcában. A Lenkey család több mint 25 éve foglalkozik futómű alkatrészek felújításával, valamint fém alkatrészek gyártásával. A vállalkozást id. Lenkey Géza alapította, aki esztergályos kisiparos volt, valamint a pincészetet is ő hozta létre 1999 nyarán, amikor 10 hektárnyi területet vásárolt Tokaj-Hegyalján, Mádon és Bodrogkeresztúron. Halála után, 2001-ben fia, Lenkey Géza vette át a szőlőbirtok igazgatását. A másik fia, Csaba vezeti az esztergályos műhelyt, az ő párja, Katalin, Géza asszisztense, a húguk, Krisztina pedig az irodát vezeti Kispesten. Lenkey Gézával beszélgettünk.

Hogy tanult bele a borászatba?

Lassan 20 éve benne élek, nagyon sokat tapasztaltam ez idő alatt. Ez egy folyamatos tanulás. Mindent a saját bőrömön tapasztaltam meg.

Van olyan, amit így visszagondolva, több tapasztalattal a háta mögött ma már másképp csinálna?

Szerencsére nincs bennem hiányérzet, és nincs lelkiismeretfurdalásom sem. Azt gondolom, hogy elég jól kihasználtam a lehetőségeket. Mondjuk az igaz, hogy néha túl sokat kockáztatok. Előfordul, hogy annak megvan a böjtje. Persze van segítségem, de a végső döntéseket nekem kell meghozni. És szüret közben sokszor hirtelen kell dönteni, mert lehet, hogy ha egy nappal tovább fennmarad a szőlő, akkor leeszik a seregélyek vagy a vadak. Volt olyan, amikor kockáztattam, és sokáig kint hagytam egy szőlőterületet, és másnapra eltűnt a fürtök nagy része. Hívtam a rendőrséget, hogy ellopták a szőlőmet, de mikor letettem a telefont, láttam, hogy nagyon sarasak a tőkék. A vadak éjjel megdézsmálták. Fél hektáron 3-4 láda szőlőt hagytak. Van ilyen, kockázattam. Most viszont, hogy öregszem, próbálok biztonságosabb megoldásokra törekedni. Hogy megmaradhasson, ami érték.

Melyik évjárat volt a legjobb?

Rögtön az első, 1999. Aztán 2003 is. 2006 mérföldkő volt, az eddigi legszigorúbb terméskorlátozás mellett készültek a száraz borok, és 10 éves érlelés után kerültek forgalomba. Szerintem ilyet még nem csinált senki az országban. 2007 is jó volt, utána nehéz évek következtek, majd 2013 volt még egy jó év. Azóta nincs könnyű helyzetünk. 2014-ben elkezdtük az átállást a biológiai növényvédelemre, 2015 óta pedig teljes területen csak olyan szerekkel dolgozunk, melyek megfelelnek a biológiai-ökológiai gazdálkodás szabályainak. Azóta a terméskorlátozás miatti kevés szőlő a felére esett vissza. Ez az ára annak, hogy nem használunk felszívódó vegyszereket.

És ez a zamatában is érződik?

Én természetesen érzem, de ez egy nagyon szubjektív dolog. Mindenesetre a szőlőn is látszik, hogy vegyszerrel nem „szennyezett”.

Melyik a kedvenc bora?

Mindegyik. Én inkább úgy mondanám, hogy a 2004-es Hárslevelű szerintem életem eddigi legjobb bora. De ez már nincs forgalomban.

Minden évből van eltéve egy üveg?

Mindegyikből, leginkább emléknek, mementónak az utódok számára. Apám mindig azt tanította, hogy nem szabad eladni mindenből az utolsó darabokat is.

Az idei termés milyen lesz?

Nem tudom. Ezt majd szüret után 1-2 évvel tudjuk, amikor megkóstoljuk a borokat.

A szőlőből így nem is lehet előre látni?

A szőlőből annyit lehet látni, hogy nagyon akar. Van olyan hajtás, amin négy fürt is van. Általában egy, kettő szokott lenni, néha három. De egyre kiszámíthatatlanabb minden, mert egyre szélsőségesebb az időjárás is.

Mádra kell lemenni ahhoz, hogy Lenkey bort ihassak?

Kispesten van egy bemutatótermünk, weben is lehet tőlünk rendelni, házhoz is szállítjuk. De kaphatóak vinotékákban és éttermekben is a boraink. Mádon is szervezünk borkóstolókat. Szállást sajnos még nem tudunk biztosítani, de segítek szívesen a környékünkön lévő szálláshelyek megtalálásában.  Általában hétvégente jönnének a vendégek, ami nekem azért nehezebb, mert a fiaimmal is akkor tudok találkozni.

17 és 20 évesek, viszik tovább a családi pincészetet?

Ez majd kiderül. Egyelőre nem látom rajtuk, hogy ezzel foglalkoznának. De nem is baj, én is későn érő típus voltam.

Nem merült még fel, hogy Mádra költözik, hiszen a hét egyik felét ott tölti?

Ahogy telnek az évek, egyre jobban érzem magam ott, mostanában már én is gondolkodtam, hogy leköltözöm. De itt születtem, szeretem Kispestet, itt van a családom, a barátaim, a futballcsapatom. De Tokaj egy egészen más világ. Meglátjuk még mi lesz a birtokkal.

Tervezi, hogy eladja?

Nagyon nagy a verseny. Nagyon tehetős emberek jönnek Tokaj-Hegyaljára, presztízsbirtokokat alakítanak ki. A munkaerő elvándorol, egyre kevesebb az ember. Ez egy nagy küzdelem, nehéz mellettük talpon maradni, de mi nem adjuk fel.

Hogy látja a borfogyasztási kultúrát?

Én azt gondolom, hogy jó úton járunk, nincs minden veszve, de sok még a feladat. Épp a napokban beszélgettem barátokkal. Egyikük elmesélte, hogy külföldi ismerősök voltak náluk és a borok is szóba kerültek. Kérdezték, hogy ismerik-e a Tokajit? Mire mondták, hogy persze, fantasztikus édes borok. Rácsodálkoztak, hogy száraz boraink is vannak. És ezt még sokan nem tudják Magyarországon sem. Ha Tokaj, akkor édes. Persze egy természetes édes bor is nagyon finom tud lenni. Egy jó édes bor nem az édességről szól, hanem inkább a harmóniáról.  

A természetes édes boron azt érti, hogy nem adnak hozzá cukrot?

Hogy nem utólag van édesítve. Nálunk a szőlőtőkén, a szabad ég alatt érlelődik, édesedik a szőlő. Sok helyen biztonságos, meleg helyre viszik szikkasztani.

Hogyan képzeljük el a Lenkey családi ebédet? Van bor az asztalon?

Igyekszünk hétköznap és hétvégén is együtt ebédelni. Hétköznap édesanyám szokott főzni hagyományos, magyaros ételeket. Hétvégén én szoktam tevékenykedni a konyhában. Szeretek kísérletezni, játszani az ízekkel.  Természetesen, ételhez illő bor mindig van az asztalon.  

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.