2024. július 16., kedd, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június
május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

20 éve segítik a krízishelyzetbe került családokat

Főoldal>Közülünk>20 éve segítik a krízishelyzetbe került családokat
 
Írta: Szerk.
2022. június 20. 10:51
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Fennállásának 20. esztendejét ünnepelte a kerületünkben működő Családok Átmeneti Otthona (CSÁO), amely a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum részeként biztosít átmeneti jelleggel lakhatást nehéz helyzetbe került, gyermeket nevelő vagy váró családok, illetve egyedülálló szülők számára. A kispesti CSÁO egyik sajátossága, hogy ezek az emberek később szociális bérlakásokban kaphatnak elhelyezést.

Lelkesen készültek a kispesti Családok Átmeneti Otthonának munkatársai intézményük 20. születésnapjára: az épületet és annak kertjét is hetek óta csinosítgatták, hogy méltóképpen ünnepelhessék meg a jubileumot, amely kapcsán a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum intézményvezetőjével, Vighné Vincze Erzsébettel beszélgettünk. Kérdésünkre, hogy melyek voltak az eddig eltelt két évtized legfontosabb mérföldkövei, azt felelte: a második, Nagysándor József utcai telephelyük kialakítása hozta minden kétséget kizáróan a legfontosabb változásokat a CSÁO életében.

 

Hiánypótló fejlesztés

 

A telephelyet 2015-ben kezdték kialakítani és 2018-ra nyerte el végleges formáját: az épületekben négy lakás mellett helyet kapott egy közösségi helyiség és egy irodai is. „Erre a fejlesztésre az elhelyezésre váró családok nagy száma miatt hatalmas szükség volt. A bővítéssel – a Jahn Ferenc utcai telephelyünkkel együtt – egyszerre hét családnak tudunk lakhatást biztosítani egy, adott esetben másfél évig” – magyarázta lapunknak Vighné Vincze Erzsébet.

 

Kispesti sajátosságok

 

Mint mondta, ennek az intézménytípusnak a létrehozását az 1997-es gyermekvédelmi törvény írta elő a települések számára. Míg Kispesten 5 évvel később, 2002-ben nyílt meg a CSÁO első telephelye, addig sok helyen még mindig nem került erre sor. „Több településről is megkerestek minket mostanában, segítséget kérve ahhoz, hogy el tudják indítani szerződéses formában ezt a szolgálatot” – folytatta az intézményvezető, akinek szavai szerint az is ritka számba megy, hogy Kispesten az önkormányzat vállalásának köszönhetően a CSÁO-nál elhelyezett családok a másfél évet követően szociális bérlakáshoz jutnak. Ezt a lehetőséget azoknak adják meg, akik a náluk eltöltött idő alatt rendezni tudják a helyzetüket, így például rendszeres jövedelmet szereznek, a gyermekeket óvodába, iskolába járatják.A tapasztalatok szerint azok többsége, akik megkapják ezt az esélyt, igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy megtartsák a lakhatási lehetőségüket.

 

Partnernek kell lenni

 

A CSÁO-nál elhelyezettek többsége rossz, rendezetlen körülmények közt élt korábban, ezért a legfontosabb, hogy elsajátítsák és betartsák az alapvető közösségi együttélés szabályait.  Vighné Vincze Erzsébet nem tagadta, az évek alatt jó néhányszor kellett változtatniuk a házirenden, miközben a legkülönfélébb megoldandó problémákkal szembesültek, de éppen ezért komoly tapasztalatra is szert tettek a 20 év alatt. Arról is kérdeztük őt, olvasóink mivel tudják megkönnyíteni a náluk élők mindennapjait. Elmondta, a tárgyi felajánlásokat – például tisztító- és tisztálkodószereket, játékokat – a Táncsics Mihály utca 7-es szám alatt, a Család- és Gyermekjóléti Központjukban fogadják.

 

Fotók: facebook.com

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.