2024. július 12., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június
május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

„A hit cselekedetek híján meghal” - augusztus 20. Kispesten

Főoldal>Közélet>„A hit cselekedetek híján meghal” - augusztus 20. Kispesten
 
Írta: Pászti András
2013. augusztus 21. 10:00
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
„A történelem arról árulkodik, hogy mi magyarok mindig is tiszteltük és elfogadtuk, sőt befogadtuk más népek kultúráját, hagyományát. István király tudta, hogy nem csak a kereszténység felvétele elengedhetetlen, de életmódváltásra is szükség van. Szigorú törvényei tiltották a megélhetési rablást, a lopást, hite szerint mindenkinek munkából kell megélnie!” – idézte fel beszédében Szent István király intelmeit Tóthné Szabó Éva, Kispest alpolgármestere az augusztus 20-i kerületi ünnepségen. A Nagyboldogasszony templomban megtartott ökumenikus istentisztelet után a Nyugdíjasház kertjében a kerületi szervezetek, intézmények a KMO műsora után koszorúzták meg államalapító királyunk szobrát.

Szent István király és az államalapítás ünnepén az önkormányzat, a pártok – a Fidesz, a KDNP és a szocialisták, illetve a kerületi intézmények, civil szervezetek képviselői helyeztek el koszorút első királyunk szobránál Tóthné Szabó Éva (Fidesz-KNDP) alpolgármester beszéde és az ünnepi énekes-verses műsor után. Az alpolgármester asszony beszédét az alábbiakban közöljük:

 

Pártok és kerületi szervezetek is koszorúztak (képünkön a Kispesti Fidesz szervezet képviselői)

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Ünneplő Közönség!

 

Augusztus 20-a a legősibb ünnepünk, István király szentté avatásának, a keresztény magyar állam megalapításának emléknapja. Szent István volt az, aki a pogányságból kiutat mutatott a magyarságnak, és keresztény hitre térítette, ezzel megteremtett egy értékrendhez való kötődést. István ezt nem taktikából tette, hanem meggyőződésből, mintegy szellemi parancsra.

 

Magyarország szuverenitását és önbecsülését mindig is a kiállás hozta meg: a nemzetért való kiállás. Talpon maradni, magunk ura lenni és eközben ízig-vérig európai maradni soha nem ölünkbe hulló ajándékok voltak itt a Kárpát-medencében. Kiállás nélkül elhullottunk volna, mint ahogy számos nemzet el is hullott a történelem során.

 

Szent István tudta, hogy egy nemzet ereje nem csak a földi gazdagságától függ, hanem attól a szellemi-lelki tápláléktól is, ami nem más, mint a hit ereje. István azt is tudta, és intelmeiben egyértelművé tette, hogy a „hit cselekedetek híján meghal”. Milyen igaz, mindannyian emlékszünk minden idők legnagyobb árvízére, amit az ország nemrégiben élt át és szenvedett meg. Hívó szó nélkül fiatalok, idősek, tehetősek és szegények cselekedték meg, amit a haza, az ország megvédése érdekében meg kellett cselekedni. Ennek a példátlan összefogásnak az eredménye, hogy a valaha ismert legnagyobb árhullám úgy hagyta el az országot, hogy nem esett kár emberéletben, sőt komolyabb sérülés sem történt. Sikerünk kulcsa az összefogás volt.

 

Szent István nyitott volt, befogadó, ezért adta fiának, Szent Imre hercegnek azt a tanácsot, hogy „légy türelmes, a jövevényeket jóakaratúan gyámolítsd, és becsben tartsd!”, vagyis tudta, hogy nyitott országnak kell lennünk, be kell engednünk a felénk barátsággal érkezőket. Így feltehetjük azt a kérdést: befogadó vagy kirekesztő a magyar nép? A történelem arról árulkodik, hogy mi magyarok mindig is tiszteltük és elfogadtuk, sőt befogadtuk más népek kultúráját, hagyományát. István király tudta, hogy nem csak a kereszténység felvétele elengedhetetlen, de életmódváltásra is szükség van. Szigorú törvényei tiltották a megélhetési rablást, a lopást, hite szerint mindenkinek munkából kell megélnie! Mit mondana nekünk ezen a különleges napon, amikor már elillan a nyár, beérett a gyümölcs, amikor a learatott gabona megjelenik az új kenyérben. A kenyérben, ami fontos az életünkben, de nem feledjük, a kenyér „Krisztus teste”.  

 

Talán azt mondaná, amit törvényeiben: „tartsd mindig eszedben, hogy minden ember azonos állapotban születik, és hogy semmi sem emel fel, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlölség”. István ebben a szellemben élt, tudatosan és felelősségteljesen vezetett el egy országot, benne minket, magyarokat Európába. Legyűrte a kétkedést, kishitűséget, cinizmust, mely felé irányult. Gyötrelmek között ugyan, de megtette vállalását, nem hátrált meg. Pedig hányan és hányan várták bukását, azt a kedvező pillanatot, amikor kimondhatják, elbukott, vége, vissza lehet állítani az elavult, korhadt, minden törvény nélküli anarchiát, káoszt. Nem sikerült! Ez tette lehetővé, hogy ma együtt ünnepelhetjük gyermekeinkkel, unokáinkkal Magyarországot, és egyben reméljük, hogy velük együtt, az ő tudásukkal méltán kivívhatjuk Európa tiszteletét.

Jókai Anna Kossuth-díjas írónő szavaival szeretném zárni beszédemet, melyek szerint „a korona nem billenékeny divatékszer a koponyán, nem múzeumi tárgy, hanem arany-aura, az Istentől megáldott uralom szimbóluma. Fényében – s nem az árnyékában! – reménykedik, dolgozik és imádkozik a magyar nemzet.”

 

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.