2023. szeptember 26., kedd, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

augusztus
július
június
május
április
március (14)
február (26)
január (26)
· 2022
december (16)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Idén még több pénz marad a családoknál

Főoldal>Közérdekű>Idén még több pénz marad a családoknál
 
Írta: Szerk.
2018. január 03. 18:59
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Emelkedik a gyed valamint a családi pótlék összege, növekszik a minimálbér illetve a nyugdíj, csökken a halhús és az internet áfája. Ez mindössze néhány azokból a kedvező változásokból, amelyeket 2018-ban vezet be a kormány. A cél ezúttal is az, hogy megkönnyítsék a munkavállalók, a családok életét.

Január 1-jétől nő a gyermekgondozási díj (gyed), valamint a diplomás gyed összege. Az emelkedés a minimálbér növekedésének köszönhető, amely idén januártól 8 %-kal, bruttó 138 ezer forintra nő, ez immár a duplája a 2010-es összegnek. A gyed maximális összege 2018-ban már elérheti a bruttó 193.200 forintot, míg a diplomás gyed az alapképzésben résztvevő hallgatóknál 96.600 forintra, a mesterképzésben résztvevők esetében 126.350 forintra emelkedik.
A kormány további egy évvel bővíti a diplomás gyed jogosultsági idejét. Vagyis az érintettek 2018-tól a gyermek két éves koráig vehetik igénybe az ellátást. Emellett a csecsemőgondozási díjra (csed) a vér szerinti apa a korábbiakhoz képest több élethelyzetben is jogosult lehet.

A kormány idén is kiemelt figyelmet fordít a gyermeket vállalókra, ezért a kétgyermekesek havi adókedvezménye harmincezerről harmincötezer forintra nő.  

De az idősek is kapnak támogatást: az év végi nyugdíjkiegészítés, nyugdíjprémium és a tízezer forintos Erzsébet-utalvány után januártól 3 százalékkal, átlagosan havi mintegy 4 ezer forinttal nőnek a nyugdíjak. Ezzel az emeléssel 2018-ban már 28,5 százalékkal haladja meg a 2010-es szintet, a nyugdíjak vásárlóértéke pedig mintegy 10 százalékkal múlja majd felül a nyolc évvel korábbit. Ezekből a számokból is látszik, hogy a kormány nem csak megőrizni, hanem növelni is tudta a nyugdíjak értékét.

Januártól 1-től a munkabérekre rakodó adóteher is csökken. A szociális hozzájárulási adó a tavalyi 22 százalékról, 19,5 százalékra mérséklődik a 2016 novemberében aláírt hatéves bérmegállapodás eredményeként. Így a munkaadóknál 200 milliárd forint marad. Folytatódik a munkahelyvédelmi akció is, amelynek bevezetése óta a vállalkozások 590 milliárd forintot takarítottak meg.

2018-tól több ágazatban emelkednek a bérek: magasabb fizetésre számíthatnak például a rendvédelmi dolgozók, valamint a felsőoktatási és az állami vállalatok alkalmazottai.

A kormány céljai között szerepel az is, hogy az alapvető és legfontosabb élelmiszereket minél kisebb forgalmi adó (áfa) terhelje, ennek köszönhetően a halhús adókulcsát 27 százalékról 5 százalékra csökkentették január 1-től. Ez azért is fontos, mert Magyarországon a halfogyasztás messze elmarad az európai átlagtól, pedig a halfogyasztás számos jótékony hatással bír a szervezetre, segít az egészségmegőrzésben, amelyre szintén kiemelt figyelmet fordít a kormány.  

A sertéshús áfáját már korábban csökkentette a kormány, 2018. január 1-től azonban már a  sertés élelmezési célra alkalmas vágási melléktermékének és belsőségének áfakulcsa is 5 százalékra mérséklődik.

Kevesebbet kell fizetnünk idén az internetért is, hiszen a korábbi 18 százalékról 5 százalékra csökkentette a kormány az internetszolgáltatás áfáját, így ez az adónem az Uniós országok között Magyarországon lesz a legalacsonyabb.

Az áfacsökkentéseknek köszönhetően egy átlagos családnál legalább évi 35-40 ezer forinttal több pénz marad. Az adócsökkentés másik nagy nyertese az agrárium, hiszen ezáltal az élelmiszergazdaság és a mezőgazdaság több lehetőséghez jut, visszaszorul a feketegazdaság, miközben az emberek többet tudnak vásárolni, így nő a fogyasztás.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.