2024. június 17., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
szeptember (6)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
  Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.4d79d22917da.jpg]

Orbán Viktor: Brüsszelnek be kell látnia, hogy kudarcot vallott a szankciós politika

Főoldal>Közérdekű>Orbán Viktor: Brüsszelnek be kell látnia, hogy kudarcot vallott a szankciós politika
 
Írta: Szerk.
2022. július 15. 09:43
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Magyarország próbál kimaradni ebből a háborúból, de ez a konfliktus nem csak a frontokon, hanem a gazdaságban is zajlik, ez pedig megkérdőjelez mindent, amihez eddig hozzászoktunk. Emiatt most harcolni kell mindenért, amit eddig természetesnek vettünk – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kormányfő szerint a csata két fronton zajlik majd, az egyik az energia területe, a másik harc a munkaerőpiacon lesz majd, mert minden előrejelzés arra utal, hogy Európa recesszióba sodródik. Orbán Viktor elmondta, hogy az áram ára ötszörösére, a gáz ára a hatszorosára emelkedett az utóbbi időben. A miniszterelnök szerint az lenne a legfontosabb, hogy Brüsszelben belássák, hogy tévedés történt és a szankciós politika sokkal jobban sújtja Európát, mint az oroszokat.

 

„Eleinte azt hittük, hogy lábon lőttünk magunkat a szankciókkal, de most már látszik, hogy az európai gazdaság tüdőn lőtte magát, és most levegőért kapkod” – fogalmazott. Azt gondolták, hogy a szankciókkal lerövidíthető a háború, de ennek is épp az ellenkezője jött be. Lesz olyan ország, ahol nem lesz gáz és lesz, ahol nagyon magas lesz az ára. Magyarország az utóbbiba tartozik, a kérdés az, hogy az árakat mennyire tudjuk majd elviselhető szinten tartani. Ennek érdekében növekszik a hazai gázkitermelés, kiviteli tilalmat rendelnek el, Szijjártó Péter felhatalmazás kapott, hogy találjon újabb beszerzési forrásokat, növekszik a hazai lignit kitermelés és hozzá kellett nyúlni a rezsicsökkentéshez úgy, hogy az átlag felett fogyasztóknak az átlag feletti részre piaci árat kell fizetnie, vagy meg kell próbálnia beleférnie az átlagfogyasztásba. A miniszterelnök szerint erre a döntésre azért volt szükség, mert ellenkező esetben a teljes rezsicsökkentés veszélybe került volna.

 

A rezsicsökkentéssel kapcsolatban Orbán Viktor kifejtette: a kormány úgy döntött, hogy rendelkezik a pontos számokról. Magyarországon az átlagos havi fogyasztás a villamosenergia tekintetében 210 kilowattóra per hónap, földgáz tekintetében pedig 144 köbméter egy hónapban. Nyugaton a teljes rezsiár kisebb hányadot képvisel az emberek havi fizetésében, mint hazánkban, ahol a rezsi nemhogy a jövedelem harmadát, de akár a felét is elviszi. Ezért volt szükség a rezsicsökkentés politikájának bevezetésére – hangsúlyozta Orbán Viktor. A miniszterelnök kiemelte, hogy a baloldal ezzel sosem értett egyet. „Szerintük azt kell csinálni Magyarországon is, amit Nyugat-Európában: mindenki fizesse ki piaci áron, amit fogyasztott” – fogalmazott. A baloldal sohasem támogatta a rezsicsökkentést, de a jobboldali kormány bevezette ezt. Mi továbbra is meg akarjuk védeni a rezsicsökkentést – fogalmazott a miniszterelnök.

 

A kormányfő a szankciós politika kapcsán elmondta: A szankciók nem segítenek Ukrajnának, de rosszak az európai gazdaságnak. Ha így folytatják, „ki fogják nyuvasztani” az európai gazdaságot. A brüsszeli vezetőknek be kellene ismerni, hogy rossz feltételezésekből indultak ki. Fegyverszünetre, majd béketrágyalásokra van szükség, mert erre a gazdasági bajra csak a béke jelent megoldást.

 

Orbán Viktor a kata átalakítása kapcsán elmondta, hogy szükséges döntésről van szó. 2012-ben a gazdasági ügyekkel foglalkozó miniszterekkel együtt gondolták ezt ki. Régen az ilyet „maszeknak” hívták és nekik akartak lehetőséget adni. Azonban a cégek rájöttek arra, hogy ha az alkalmazottakat a katába terelik, akkor a cégeknek nincs akkora terhe. A 450 ezer katásból körülbelül 300 ezren cégnek számláznak, ami békeidőben belefér, de háború és háborús infláció idején nem. A nyugdíjrendszerről van szó, nem a költségvetésről. Az nem működik, hogy a katások sokkal kevésbé járulnak hozzá a közös kiadásokhoz. Az ország elbír 100-150 ezer katást, de 400 ezret nem, főleg nem háborús infláció idején.

 

A katások előtt számtalan lehetőség áll, hogy milyen adónemre álljanak át. A baloldali politikusokra utalva Orbán Viktor arról beszél, hogy most olyanok hangoztatják, hogy kell a kata, akik meg sem szavazták annak bevezetését. Azok számára fenn lesz tartva a kata, akikre eredetileg készült. A kormányfő elmondta, hogy a baloldal négyszer egymás után veszített kétharmaddal, ezért megértéssel figyeli az akcióikat. Április óta csendben ülnek, de most, hogy van olyan ügy, melynek vannak kárvallottjai, azonnal felülnek erre a hullámra és fel is fognak ülni minden ilyenre. Ez nem egy jó politika a kormányfő szerint.

 

A hadsereg belső mozgósítása kapcsán a miniszterelnök elmondta, hogy a háború miatt van erre szükség, hiszen a keleti határra a NATO is vezényel csapatokat, ezért nekünk is képviseltetnünk kell magunkat. A déli határon eddig lehetett a katonákkal visszatartani a migránsokat, de a háború ezt felülírta. Az illegális migránsok nemcsak, hogy egyre többen vannak, de egyre agresszívebbek is. A miniszterelnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az elhibázott brüsszeli politika, ami nem mondja ki, hogy Európa nem fogadja be őket, az oka annak, hogy a migránsok folyamatosan áramlanak, Magyarország viszont azt mondja, hogy rajtunk keresztül nem fognak Európába jutni.

 

A határvadász egységek felállításáról szóló rendelet már az asztalon van, az ő felvételük felfelé tolja a rendőrök és katonák fizetését is. A határvédő egységek a készenléti rendőrségen belül fognak dolgozni, de kisebb fókuszú kiképzéssel – fejtette ki Orbán Viktor. A háború nem érdeke Magyarországnak. Senki nem szereti ezt, de amikor az okokat keressük, nem mindig a haszonélvezőkről van szó. Ami biztos, hogy Kína nyer, Amerika nem veszít, Európa pedig szenved a háború miatt.

 

Akik nagyon sok pénzt keresnek az energiacégek és bizonyos üzletemberek. Soros György-féle emberekről van szó. A háború meghosszabbítása mögötti érdekeket különböző üzletemberek és uszítóknál kell keresni. „Ami történik az Európának katasztrófa és Magyarországnak is nagyon fájdalmas. Azon dolgozunk éjjel-nappal, hogy egy szerencsétlen európai általános helyzetből, illetve a helyzet romlásából hogyan tudunk kimaradni, illetve hogy találunk egy olyan ösvényt, amelyen haladva Magyarországot a háború negatív következményei kevésbé sújtják” – zárta a beszélgetést Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban.

 

Forrás: hirado.hu

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.