2024. június 19., szerda, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
szeptember (6)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Soha nem látott festmények is helyet kaptak a szocreál képeket bemutató tárlaton

Főoldal>Kultúra>Soha nem látott festmények is helyet kaptak a szocreál képeket bemutató tárlaton
 
Írta: Szerk.
2022. július 11. 13:33
Rovat: Kultúra
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
„Szocreál képzőművészet a Rákosi-Kádár-korszakban” címmel nyílt festménykiállítás a szomszédos Pesterzsébeten: a tárlat, amely képeinek egy része még sosem volt közszemlére téve, egy napjainkra szinte teljesen elfeledett irányzaton keresztül ad betekintést szüleink, nagyszüleink mindennapjaiba. Barabás Géza festményszakértő és -kereskedővel, a kiállítás kurátorával beszélgettünk.

Hogyan született meg önben a kiállítás szervezésének gondolata?

A napjainkban élő fiatalok többsége keveset tud a második világháborút követő, rendszerváltásig tartó időszakról, az 1945 és 1989 közötti magyar történelemről, amely egyszersmind szüleik és nagyszüleik ifjúságát is jelentette. Időközben az ebből a korból származó szocialista realista – szocreál – alkotások is kivesztek a köztudatból, így e festmények elfeledetté, mellőzötté váltak. A tárlat szervezésével és a hozzá kapcsolódó, azonos című könyv 

megírásával az volt a célom, hogy ráirányítsam a figyelmet az említett korszakban uralkodó festészeti irányzatra, s hogy a festményeken keresztül betekintést nyújthassak a látogatóknak – különös tekintettel a fiatalokra – az elődjeik mindennapjaiba.

 

Azt olvastam, hogy a korabeli művek után kutatva több mint 3200 önkormányzathoz is küldött felhívást. Eredményesnek bizonyult a keresésben ez az irány?

Az önkormányzatoktól nagyon kevés visszajelzést kaptam, és ha kaptam is, szinte kivétel nélkül azt válaszolták, hogy semmilyen tárgyuk nem maradt meg a korszakból – nemhogy festmény, de még egy zászló sem. Azoknak az önkormányzatoknak, amelyeknek volt saját múzeumuk, sikerült megőrizniük néhány alkotást.

 

Ha jól sejtem, a festmények többsége magányszemélyektől származik.

Valóban, nagy részük magángyűjteményekből való, ugyanakkor része a tárlatnak a Magyar Nemzeti Múzeum kilenc nagyméretű festménye is, ez pedig igazi kuriózumnak számít, mivel utóbbi képek korábban még sosem voltak kiállítva; a múzeum raktárából kerültek ide. A saját gyűjteményemben is voltak Rákosi- és Kádár-korszakból származó festmények, amiket annak idején azért vásároltam meg, mert tetszettek; akkoriban még nem merült fel bennem a kiállítás ötlete. Tudatosan egy éve kezdtem vásárolni először szocreál festményeket, nem sokkal később pedig bővítettem a kört a korszakban készült naturalista képzőművészeti (népi realista, katolikus realista, polgári realista) alkotásokkal, melyeket nem parancsra, hanem kedvtelésből készítettek a művészek. Tájképeket, csendéleteket, városképeket ebben az időszakban is szívesen festettek, legfeljebb nem vásárolta meg tőlük az állam. Készültek avantgard festmények is ebben a korszakban – hol a tiltott, hol pedig a tűrt kategóriába tartoztak –, de nehézkes volt az eladásuk, s ha mégis sikerült, vagyont még véletlenül sem kereshettek általuk a festők.

 

Korábban azt nyilatkozta, vannak egyéb tervei is a kiállításhoz kapcsolódóan. Mit lehet ezekről tudni?

A kiállítótérben 55 festmény kapott helyet, többnek sajnos nem tudtunk helyet szorítani. A tárlathoz kapcsolódó, 100 darab példányszámban magánkiadás útján megjelent könyvben azonban 98 festményt – köztük több, a Magyar Nemzeti Galéria és a Magyar Nemzeti Múzeum tulajdonában álló alkotásokat –, valamint 12 rézkarcot és 7 korhű zászlót mutatunk be. Terveim szerint a kiállított festményeket, a könyvben megjelent szakértői (történész, jogtörténész, muzeológus, árverési szakértő) írásokat hangoskönyv formában is elérhetővé teszem ingyenesen, a legnépszerűbb videómegosztó platformra feltöltve, amelyeket elsősorban középiskolásoknak, főiskolásoknak, gyűjtőknek és a művészeteket szerető közönségnek szánok kulturális-történelmi ismeretterjesztő jelleggel.

 

Milyen visszhangja van eddig a tárlatnak?

Örvendetes, hogy a kiállítás híre a sajtóban messzire szállt: jó néhány cikk foglalkozott vele már eddig is, több online újságban, napilapban, rádióban is adtam interjút a tárlattal kapcsolatban. Remélem, sokan keresik majd fel az augusztus 6-ig látogatható kiállítást a pesterzsébeti Gaál Imre Galériában, hiszen olyan művészileg értékes alkotásokat vehetnek szemügyre, melyek közül sok évtizedekkel ezelőtt – 50, 60 vagy akár 70 éve – volt kiállítva utoljára, több festmény pedig még sohasem volt közszemlére téve.

 

Az ingyenesen megtekinthető „Szocreál képzőművészet a Rákosi-Kádár-korszakban” című tárlatnak a pesterzsébeti Gaál Imre Galéria ad helyet. A tárlat augusztus 6-ig látogatható minden héten keddtől szombatig, 10 és 18 óra között. 

 

A főképen és a két következő fotón látható festmények a Magyar Nemzeti Múzeum tulajdonát képezik.

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.