2024. június 17., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
szeptember (6)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
  Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.7f2485f8f21d.jpg]

Százmilliárdos mértékben emelkedik az önkormányzatok támogatása

Főoldal>Közérdekű>Százmilliárdos mértékben emelkedik az önkormányzatok támogatása
 
Írta: Szerk.
2020. június 10. 14:28
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Jelentős mértékben, 16 százalékkal, azaz 118 milliárd forinttal több támogatást tervez a kormány az önkormányzatoknak az immár az Országgyűlés előtt lévő 2021. évi költségvetés tervezetben. Emellett emelkedik a családtámogatásokra, nyugdíjakra és a honvédelmi kiadásokra fordítható források mértéke.

Minden fontos területre, így az önkormányzatok támogatására is több forrást fordít a kormány a 2021. évi költségvetésben, amelynek vitája a mai napon kezdődött meg az Országházban. A Pénzügyminisztérium arról tájékoztatta lapunkat, hogy jövőre 16 százalékkal, 118 milliárd forinttal emelkedik a helyhatóságok támogatása az ideihez képest, így éri el az erre szánt forrás a 857 milliárd forintos összeget. Emellett az állam számos beruházást és munkahelyteremtő fejlesztést indít 2021-ben is, és a kormány továbbra is futtat az önkormányzati beruházások támogatására is programokat, ahogy az elmúlt éveken is tette a Modern Városok Program és a Magyar Falu Program keretében. Ezek együttesen mintegy 140 milliárd forintos forrás jelentenek, és ezek mellett továbbra is részesülnek az önkormányzatok az uniós fejlesztési forrásokból is, amelyek összértéke megközelíti a 400 milliárd forintot – írta lapunknak a Pénzügyminisztérium. Emellett – mivel a kormány 5 százalék körüli gazdasági növekedéssel tervez – az önkormányzatok iparűzési adóbevétele is emelkedni fog, amely szintén az anyagi mozgásteret növeli. Egyébként az önkormányzatok iparűzési adóbevétele 2014 óta 60 százalékkal emelkedett.

 

Szó sincs „kivéreztetésről”

Az ellenzéki pártok és médiumok azóta, szinte egy emberként állítják, „a kormány kivérezteti az önkormányzatokat”, mióta a kabinet bejelentette, hogy a kormány, a bankok, a multinacionális vállalatok és a pártok mellett az önkormányzatoknak is részt kell venni a koronavírus elleni egészségügyi védekezésben. Utóbbiak a gépjárműadó bevételek átcsoportosításával, amely egy-egy önkormányzat éves költségvetésének elenyésző részét teszi ki. Tehát a híresztelésekkel ellentétben ez nem kormányzati elvonás – hangsúlyozta a Pénzügyminisztérium.

 

Emellett pedig figyelembe kell venni az önkormányzatok részére kiutalt támogatásokat is: másfélszeresére emelkedik a helyi önkormányzatok működésének általános támogatása, de az egyes köznevelési feladatok, valamint a szociális és gyermekjóléti feladatok ellátásra is több támogatást kaphatnak a kormánytól a helyhatóságok. Megemelkedik a gyermekétkeztetés és a kulturális feladatok támogatása is.

 

Minden kiemelt területre több forrás jut

Minden kiemelt területre több forrás áll majd rendelkezésre az Országgyűlés elé benyújtott jövő évi költségvetési tervezet szerint, mint idén. A polgári kormány az utóbbi években rendre folyó év tavaszán tervezi meg a következő évi büdzsét, ezzel is a stabilitást és a kiszámíthatóságot elősegítve. A mostani tervezet kiemelt feladatként kezeli az emberek védelmét, a gazdaság újraindítását és az ország biztonságát és nem szakít, sőt tovább erősíti a korábban is hangsúlyozott értékeket. Ilyen a teljes foglalkoztatottság elérésére való törekvés, az adócsökkentések és a családok kiemelt támogatása. Tehát a koronavírus- járvány okozta gazdasági válsághelyzetben sem a megszorítások eszközéhez nyúl a kormány, szemben a 2010 előtti balliberális kormányok gyakorlatával. A most benyújtott tervezetet július elején fogadhatja el az Országgyűlés.

 

Fontos az egészségügyi és gazdasági védelem is

Közel 3000 milliárd forintos forrással egészségbiztosítási és járvány elleni védekezési alapot is létrehoz a kormány, de a gazdaság védelme és újraindítása, valamint a munkahelyek megőrzése érdekében célul kitűzött feladatokra is több mint 2500 milliárd forint áll majd rendelkezésre. Csak összevetésképpen: a költségvetés-tervezet teljes kiadási főösszege mintegy 23 ezer milliárd forint, e két kiemelt célra pedig összesen mintegy 5,5 ezer milliárd forint jut.

 

Európában a legmagasabb családtámogatások

A polgári kormány 2010 óta két és félszeresére növelte a családtámogatásokra fordított kiadásokat, ez jövőre 2295 milliárd forint lesz. Ez a GDPhez viszonyítva 4 százalékos arányt jelent, amely az egész Európai Unióban a legmagasabb. A családtámogatások körében folytatódik az Otthonteremtési és Babaváró program, de növekszik a gyermekétkeztetésre fordítható támogatások összege is, és teljes körűen ingyenessé válik a tankönyvellátás.

Az idősebb generáció is magasabb támogatásra számíthat, hiszen 2021-től megkezdődik a 13. havi nyugdíj fokozatos visszaépítése: minden évben negyed havi plusz ellátásban részesülnek a nyugdíjasok, így 2024-re visszakaphatják azt, amelyet a balliberális kormány 2010 előtt, válság idején elvett tőlük.

 

A honvédelmi kiadások is bővülnek

A Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program során elindított fejlesztések és a honvédelmi dolgozók anyagi megbecsülésének javítása érdekében 778 milliárd forintra emelkednek a honvédelmi kiadások, amely 30 százalékos növekedést jelent egy év alatt.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.