2021. október 16., szombat, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (18)
augusztus (12)
július (18)
június (20)
május (26)
április (19)
március (9)
február (11)
január (11)
· 2020
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

90 éves a KMO

Főoldal>Kedvcsináló>90 éves a KMO
 
Írta: Pászti András
2013. április 11. 13:18
Rovat: Kedvcsináló
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Két nagy múltú délpesti közművelődési intézmény nagyszabású programokkal közösen ünnepli születésnapját áprilisban. A Kispesti Munkásotthon Művelődési Házat kilencven, a pesterzsébeti Csili Művelődési Központot pedig 95 éve alapították. Mindkét intézmény az elmúlt közel száz év során a városrészek kulturális életének meghatározó szereplőjeként, a helyi közösségek formálójaként, komoly népszerűségnek örvendve működött és működik ma is.

 

Szinte nincs olyan lakója a kerületnek, aki ne járt volna legalább egyszer a KMO Művelődési Házban, de azt talán kevesebben tudják, hogy az intézménynek ma is az 1923-ban átadott épület ad otthont, amely azóta többször is jelentős átépítéseken, bővítéseken korszerűsítéseken ment keresztül.

 

A XIX. században létrejövő Kispest településen működő Kispesti Munkáskör 1909-ben hozta létre a Munkásotthon Építő Szövetkezetet, hogy az akkor szokásos módon a közösség adományaiból, hozzájárulásaiból épüljön fel a munkáskör modern központja. Az építkezés során ingyen munkával is segítették az otthon létrejöttét a munkások. Az 1923. május 6-án felavatott munkásotthon Kispest egyik legszebb legmodernebb épülete lett, ahol zenei, színházi esteket rendeztek, és vendégül látták a korszak kiemelkedő szellemiségű művészeit, tudósait, többek között József Attilát is.

 

Az új Kispesti Munkásotthon. Forrás: Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény

 

A világháborúban megrongálódott művelődési házat a helyreállítást követően a Vörös Csillag Traktorgyárhoz csatolták. A hatvanas évek elején jelentős költséggel átépítették az épületet, ami ekkor nyerte el maihoz hasonló formáját. Az akkori nevén V.CS.T. Művelődési Központot, mely elsősorban a Traktorgyár dolgozóinak művelődési igényeit volt hivatott kielégíteni, 1983 nyarán zárta be a vállalat, de a Vasas Szakszervezet, a Magyar Vagon- és Gépgyár, a kerület vállalatai és szövetkezetei összefogtak egy teljes rekonstrukció feltételeinek megteremtése érdekében. A teljesen újjávarázsolt épületet 1985 végén nyitották meg, ismét Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház néven. Ekkortól a kerületi tanács, majd az önkormányzat fenntartóként működteti az intézményt, az épület azonban csak 15 évvel a rendszerváltozás után került önkormányzati tulajdonba. 2007 után közel fél milliárd forintnyi pályázati pénzből ismét komoly felújítás következett, amely során a KMO a főváros egyik legszebb, funkcionálisan a leghasználhatóbb közművelődési intézménye lett. Kispest büszkesége azóta vadonatúj közművelődési színterekkel, korszerű szcenikai megoldásokkal, modern hang és fénytechnikával, felszerelt színházteremmel várja a programokra érkező vendégeket. A KMO Művelődési Ház mára Dél-pest egyik leglátogatottabb közművelődési intézményévé vált.

 

Kultúra, Képzés, Közösség

 

Nemcsak az épület, hanem az elérhető szolgáltatások száma is rengeteget bővült az évtizedek során. A szinte mindig teltházas baba-, gyermek és felnőtt színházi valamint zenei esteken, érdekes ismeretterjesztő előadásokon, színvonalas koncerteken és a megmérettetés lehetőségét is nyújtó kerületi és fővárosi fesztiválokon, a nívós kiállításokon túl 2012 óta akkreditált felnőttképzési intézményként is működik a KMO. Családcentrikus az intézmény: tudják a szülők is Kispesten, hogy a KMO-ban a gyerekek kulturált közösségekre, megbízható barátokra és olyan hasznos programokra találnak, mint a Kolompos családi koncertek, családi vasárnapok, a rendhagyó történelem és énekórák, nyílt órák a Nyitott könyvespolcnál, valamint a Művészeti Iskolával közösen rendszeresen szervezett hangszerbemutatók.

 

Rendhagyó születésnap

 

A jeles évforduló alkalmából a két jubiláló intézmény közös szervezésben április 12-én 15 órától nagyszabású születésnapi programsorozat veszi kezdetét. Lesz komoly témákat felölelő szakmai konferencia, „ közösségi séta a közművelődésért”, futás Schirilla György vezetésével a kispesti Templom térről a pesterzsébeti Kossuth térig, közös bringázás a két kerület között , elültetik a „Kultúra emlékfáját”, időkapszula kerül elhelyezésre a jövőnek szóló üzenettel, és számtalan színvonalas program lesz a Templom téren felállított szabadtéri színpadon.

 

A jeles nap végén 18-20 óra között a Csiliben megrendezett Születésnapi Gála keretén belül a fővárosi művelődési házak ajándékműsoraikkal lepik meg a két születésnapos intézményt. Az est közösségi Születésnapi Bállal zárul, ahol vendégül látják mindazokat, akik a születésnapi események bármelyikébe bekapcsolódnak. A jó hangulatot a Calypso zenekar szolgáltatja Pesterzsébeten, ahol a KMO is ünnepel.

 

„A KMO az elmúlt 90 év alatt mindig alázattal szolgálta Kispest közművelődését, és bízunk abban, hogy teszi ezt még sokáig mindenki megelégedésére. Biztosak vagyunk abban, hogy e nagy múltú intézmény is hozzájárult ahhoz, hogy a kultúra fontos szerepet játszik a kerületi polgárok életében” fogalmazott a jubileum kapcsán Gábor Ilona, a KMO igazgatója, s hozzátette: ma már mindenki tudja Kispesten, hogy ”Kell egy hely”, ahol szívesen fogadják az embert, ahol barátokra találnak, ahol képezhetik magukat, ahol számítanak Rájuk, ahol kikapcsolódhatnak. És a KMO egy ilyen hely!

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.