2024. április 20., szombat, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

március
február
január (2)
· 2023
december (14)
november (7)
október (7)
szeptember (6)
augusztus
július
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

A kerületi ingatlanok árai

Főoldal>Közérdekű>A kerületi ingatlanok árai
 
Írta: Galambos Zsuzsanna
2011. július 01. 08:00
Rovat: Közérdekű
 
Kispesten a KSH 2009. januári felmérése szerint 61.610 lakos él. A lakások száma 27.225. A jellemző négyzetméterárak mellett az ingatlan valódi piaci értékét az egyéni adottságok is meghatározzák. Az átlagtól nagymértékben eltérő ingatlanárral is találkozhatunk a kínálati piacon.

2008 év vége óta a gazdasági válsággal együtt az ingatlan kínálat erősen megnőtt, viszont  a fizetőképes kereslet csökkent, ezért az árak az elmúlt években csökkenő tendenciát mutattak. Ez az egész országra jellemző, tehát nem kispesti sajátosság.

 

Ami fordulatot hozhat

 

2011-ben, ami az ingatlan értéknövekedését, könnyebb értékesíthetőségét vagy bérbeadását is elősegítheti Kispesten, az az, ha a Kőbánya-Kispest metró és vonzáskörzetében helyezkedik el az ingatlan. Bár nagyvárosi lesz a környezet, amikor elkészül a beruházás, és aki nyugalomra vágyik, nem biztos, hogy ide fog költözni, de a felújított, kulturált és infrastruktúrával jól ellátott környezet és a tömegközlekedési-, szórakozási, vásárlási lehetőségek sokaságát kínáló területrész komfortos és kényelmes lakhatást biztosít majd a nyüzsgő, városi élet kedvelőinek. Ez bizonyára 2011. őszén már érezhetően jó hatással lesz az ingatlanpiacra ezen a területen.

 

Mivel Felső Kispest is a vonzáskörzete ennek a városrésznek, és itt a kerületi átlag (360 m2) feletti telekméretek is jellemzőek, ezért ezen a földrajzi ponton elhelyezkedő ingatlanok is nagyobb érdeklődésre tarthatnak majd számot.

 

*Felső Kispest ingatlanjainak átlagos négyzetméter ára 2011.májusban: 203.000 Ft.

 

 

Kispest kertváros

 

Jellemző telekméret a 100 nöl, és a házak utcafronti elhelyezéssel kerültek megépítésre. Sajnos az elmúlt években a gyakori betörések híréről lehetett hallani ezen a területen, de remélhetőleg nem ez lesz a jellemző kép a területről, hiszen ez a rész élhető, nagyon kellemes kertvárosi környezet. Közlekedési lehetőségét tekintve, az Üllői, Ady Endre, Nádasdy és Nagykőrösi út közelsége miatt mindenki talál megfelelő útvonalat tömegközlekedéssel is. Kispest kertvárosi részében ami meghatározza az ingatlan árát, az főleg az ingatlan Nagykőrösi úttól való távolsága.

 

*Kispest kertvárosi ingatlanok átlagos négyzetméter ára 2011.májusban: 210.330 Ft.

 

Kispest Óváros

 

Kispest óvárosa központi fekvésű területével, árnyas fákkal szegélyezett nyugodt utcáival, családias hangulatú tereivel, templomaival nagyon patinás és közkedvelt részét képezik Kispestnek. Ez a népszerűség megmutatkozik az ingatlanárakon is.

 

*Kispest kertvárosi ingatlanok átlagos négyzetméter ára 2011.májusban: 243.000 Ft.

 

A lakótelep

 

Sajnos ez az a terület, amelyet leginkább érintett a gazdasági válság és a növekvő energiaárak

negatív hatása. A távfűtés árának emelkedése és az egyén igényeihez nem alakítható fogyasztás sok vásárlót visszatart attól, hogy panel lakásban éljen. Vannak nagyon jó példák Kispesten is a panelházak gazdaságossá tételére. A panelprogrammal sok ház szigetelése, fűtéskorszerűsítése, nyílászárócseréje megoldódott. Az igazi megoldást az jelentené, ha még több ház felújítása megtörténne, és ha ilyen pályázatokra lehetősége nyílik a lakásfenntartó szövetkezeteknek és társasházaknak, akkor a lakók közös összefogásával, (mert enélkül lehetetlen a megvalósítás) megtörténne a lakások felújítása. Mivel ez az egyetlen olyan lakhatási lehetőség, amely 7-9,5 M Ft között kínál családoknak lakhatási lehetőséget, ezért nagy szükség van ezeknek az épületeknek a korszerűsítésére.

 

*Panellakások átlagos négyzetméter ára Kispesten 2011.májusban: 158.770 Ft.

 

Fotó: lakótelep

 

 

Wekerletelep

 

Egyedülálló településrészünk, amelynek világviszonylatban sem sok párja van. A Kós Károly tervei alapján több mint 100 éve megvalósult kerületrész ma már műemlékvédelem alatt áll. Ritka a családiház, de gyakori a 2-4-6-12 lakásos és ennél nagyobb társasházból álló ingatlan. Wekerletelep zöldterületekben gazdag. Az itt lakó közösség hagyományokat tisztelő és ápoló, gazdag közösségi élettel. Az ingatlan árak magasabbak, mint a kerület többi részén, de tudni kell az itt vásárlóknak, hogy az ingatlan felújítása során felmerülő költségei is várhatóan magasabbak lesznek. Sok itt például a béleletlen kémény, az elavult gázkészülék, az elhasználódott nyílászárók és az elektromos vezetékek cseréje is sok helyen aktuális már. A salétromos falak és a szigetelés hiánya is gyakori, de általánosítani nem szabad ebben a tekintetben sem, mert vannak szép példák is ezeknek a társasházaknak a méltó módon való korszerűsítésére.

Wekerletepen a forgalmas Határ úti, Ady Endre úti része és Nagykőrösi út meletti része kevésbé keresett, itt kedvezőbb áron lehet találni megvásárolható ingatalnokat.

 

*A wekerletelepi ingatlanok átlagos négyzetméter ára 2011. májusban: 308.670 Ft.

 

 

Fotó: Wekerletelep/ Kós károly tér

 

 

Új építésű ingatlanok

 

 

Kispesten több 4-6-12 lakásos új építésű társasház is felépült az elmúlt években, de van olyan társasház is, amelyek befejezetlenül állnak még ma is, vagy egyáltalán el sem lett kezdve. A legnagyobb befejezett beruházás a 165 lakásos Csinszka kert lakópark, ahol mai napig folyik a lakások értékesítése.

 

* Újépítésű társasházi ingatlanok átlagos négyzetméter ára 2011. májusban: 313.000 Ft.

 

Nem emeltem ki egyik területen sem az üzletek, bevásárlási lehetőségek közelségét, a több generációs hagyományokra visszatekintő piacot, amely bár felújított állapotában sem lett európai színvonalú, de mégis kitűnően kiszolgálja az igényeket. Az Egészségügyi Intézetet, az óvodákat, iskolákat sem emeltem ki területenként. Ezek az intézmények és szolgáltatások Kispest bármely részéről megközelíthető közelségben vannak, így területrészenként nem befolyásolják nagymértékben az ingatlanárakat.

 

Az ingatlanpiaci elemző portálokon 212.000-216.000 Ft/ m2 a kispesti ingatlanok összesített átlagára.

A budapesti középmezőnyben helyezkedik el a kerület az átlagárak tekintetében.

 

A vásárlási kedv fellendülését a bankok által kínált csekély és korlátozott hitelfelvételi lehetőségek nem támogatják. Az előtakarékossági lehetőségek viszont igen, hiszen nem kell 2-4 évet várni egy ingatlan megvásárlására, ameddig a megtakarítási időszak lejár, az állami támogatás mellett már közvetlenül a szerződéskötés után lehetőség van hitelfelvételre. Ez pedig már forint alapú hitel, fix törlesztőrészletekkel, összegét nem befolyásolja a devizaárfolyam.


 

* Az átlagárakat nem reprezentatív felmérésünk alapján több ingatlanértékesítőportál 2011. májusi ingatlankínálatából végeztük.


 

1 Hozzászólás
1.RádióKispest2011. július 03., vasárnap 12:23:15
Na ezeket (is) Jó tudni :) Meg is osztom gyorsan :)
Oldal 1 / 1
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.