2021. október 26., kedd, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (18)
augusztus (12)
július (18)
június (20)
május (26)
április (19)
március (9)
február (11)
január (11)
· 2020
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

A koronavírus nem csökkentette a kispesti ingatlanárakat

Főoldal>Közérdekű>A koronavírus nem csökkentette a kispesti ingatlanárakat
 
Írta: Szerk.
2021. július 09. 10:09
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Koronavírus ide vagy oda, az ingatlanárak sok nagyvárosban, illetve településen magasabbak most, mint egy évvel ezelőtt. Bár a XIX. kerületben volt jele az áresésnek, összességében drágulásról beszélhetünk – derült ki az ingatlannet.hu elemzéséből.

20 százalék feletti a kispesti házak drágulása

 

Az ingatlannet.hu statisztikai adatai szerint a kispesti ingatlanárak egy hangyányival sem olcsóbbak a koronavírus-járvány három hulláma után. Úgy tűnik, hogy az árak előre menetelésének még egy olyan kaliberű esemény se tud gátat szabni, mint a Covid-19. Kispesten belül a növekedés mértéke viszont lakóingatlan-típusonként eltérő.

 

Ha a 2020. március és 2021. május között időszakot és a XIX. kerületben eladó házak átlag négyzetméter árát tekintjük, azt látjuk, hogy tavaly márciusban 413 ezer Ft/m2-ről indultak és idén májusban már fél millió Ft/m2-re ugrottak. Tehát ezen 15 hónap alatt átlagosan 21 százalékkal drágultak. A XIX. kerületi téglalakások átlagos kínálati ára csak 1 százalékkal emelkedett, 629 ezer Ft/m2-ről 634 ezer Ft/m2-re.

 

A görbéket elnézve nem lehetetlen, hogy a közeljövőben Kispesten tovább duzzad majd mind a családi házak, mind pedig a téglalakások átlagára. Olyan nagy léptékű felfelé ívelésre, mint ami a koronavírus megjelenése előtt jellemezte a hazai ingatlanpiacot, valószínűleg nem számíthatunk. Az év második felében is csak bátortalan áremelkedés várható, mely alkalmanként stagnálásba csaphat át.

 

 

Családi házak vs. téglalakások

 

Az ingatlannet.hu által készített diagrammon szabad szemmel is jól látszik, hogy a családi házak átlagára nagyobb ütemben emelkedett, mint a téglalakásoké. Ez a jelenség nemcsak Kispesten, hanem országszerte több településen is jellemző. Hátterében pedig nagy meglepetésünkre a világjárvány áll. 

 

A karantén után egyre népszerűbbek lettek a kertes családi házak a vásárlók körében, szemben a szűk terekkel rendelkező belvárosi kislakásokkal. A házak a kereslet élénkülésével együtt folyamatosan drágultak, míg a téglalakások veszítve népszerűségükből szinte csak stagnáltak.

 

A ingatlanvásárlók vonzónak tartják a vidéket

 

A bezártság után a vásárlóknak nemcsak az ingatlantípusra vonatkozó preferenciarendszere változott meg, hanem az elhelyezkedésre vonatkozó is. A járványidőszak előtt a nyüzsgő belvárosok voltak a nagy slágerek, most pedig a nyugalmas kertvárosok a favoritok.

 

Ezek a változások persze nem tartanak majd örökké, könnyen lehet, hogy a tanév kezdetével és az irodai munkák visszaállásával újra a belvárosi kislakások lesznek a slágerek. Továbbá az állami kedvezményeknek köszönhetően fellendülő lakásépítés, valamint a rozsdaövezeti beruházások is a lakáspiacot támogatják.

 

Mindenesetre a befektetőknek érdemes mérlegelni, hogy mi és mennyire fontos, emellett pedig számolni kell a változásokkal is. Lehet, hogy most home office-ban nem fontos a munkahely közelsége és jó ötletnek tűnik egy vidéki településre zöld környezetbe költözni, de ha vissza kell menni az irodába, iskolába, sokkal kényelmesebb lehet egy belvárosi ingatlan.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.