2022. december 03., szombat, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

A sikeres munkához erős nő kell

Főoldal>Közélet>A sikeres munkához erős nő kell
 
Írta: Szerk.
2014. augusztus 21. 11:10
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Aki nyitott szemmel jár, láthatja, talán soha nem fejlődött annyit a főváros, mint az elmúlt négy év alatt. Tarlós István főpolgármester számos, a Demszky-korszakból ránk maradt lemaradást pótolt be, leginkább talán a közlekedés javult. Kispesten is több fejlesztést indított el a Fővárosi Önkormányzat, nem túlzás azt állítani: kerületünk még soha nem kapott akkora figyelmet a fővárostól, mint az elmúlt négy évben. Dódity Gabriella városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettesi főtanácsadóval, a FIDESZ-KDNP kispesti polgármesterjelöltjével beszélgettünk.

Óriásplakátján azt mondja, többet tett, mint a polgármester. Mire alapozza ezt?

– A Fővárosi Közgyűlés döntései nyomán több mint 5 milliárd forint fejlesztés indult el Kispesten. Ezek között van a főváros egészét érintő fejlesztés Kispestre eső forráshányada, mint például a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer, és vannak kifejezetten olyan fejlesztések Kispesten, amelyekért önkormányzati főtanácsadóként személyesen is nagyon sokat dolgoztam. A Tarlós István-vezette főváros olyan fejlesztéseket indított el, amelyekkel a Demszky-éra nem foglalkozott, és amiben Gajda Péter polgármester fővárosi képviselőként sem ért el semmit, most viszont saját eredményeként kommunikálja például az Ady Endre út felújítását. Már hallottam olyan véleményeket, hogy kisajátítom főnököm, dr. György István főpolgármester-helyettes érdemeit. Őt idézem: a nyertes csaták hadvezéreinek neveit feljegyzi a történelem, de a csatamezőn harcoló katonákét sosem. 

 

Kispest kapujába érve láthatjuk, végre megújul az Ady Endre út. Mondhatjuk, nem nagy ügy, ráfért.

– A Demszky-korszakban sajnos nem igen foglalkoztak vele, csak toldozgatták- foltozgatták. Abból a szempontból nem nagy ügy, hogy a választópolgárok valóban joggal várják el: ez a feladatunk, oldjuk meg! Abból a szempontból viszont, hogy a főváros hány pontján található hasonló rossz állapotú útszakasz, nem túlzás azt állítani, bravúr, hogy sikerült elérnünk a felújítását. Komoly lobbi kellett hozzá.

 

Ön lobbizott ezért?

– Fogalmazzunk úgy: az átlagosnál talán jobban képviseltem Kispest érdekeit a fővárosban. Vannak, akik másként emlékeznek erre, hiszen Gajda Péter polgármester úr rendre mindenhol elmondja, hogy rengeteg levelet írt, ezért újította fel végre a főváros az Ady Endre utat. Én a városüzemeltetési főpolgármester-helyettesi kabinet tagjaként egyetlen levéllel sem találkoztam, sőt, az előző ciklusban Gajda Péter polgármester fővárosi képviselőként sem tudta elérni, hogy az Ady Endre út megújuljon. Ha akkor nem sikerült neki, akkor most sem két levél megírásán múlt volna, ezt elhihetik nekem. Biztos szerénytelenül hangzik, de a felújítás nem történt volna meg, ha nem harcolok érte dr. György István főpolgármester-helyettessel. Ám nem is ez a fontos. Az itt élőket – jogosan – csak az érdekli, hogy legalább ez a szakasz megújult.

 

Dr. György István főpolgármeser-helyettes: nem túlzás, Dódity Gabriella munkája nélkül nem újult volna meg az Ady Endre út

 

A Határ úti buszvégállomás felújítását a nyárra ígérték, mégsem kezdték még el a munkát.

– A tervekhez képest valamennyit csúszik a kezdés. A Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) a napokban írta ki a közbeszerzést, bízom benne, hogy valamennyi pavilontulajdonossal sikerül megállapodni, és mielőbb elkezdődhet az építkezés. A pavilonosok nagyobb része együttműködő, megértette, hogy a tér rendezése mindannyiunk érdeke, még akkor is, ha ez többeket érzékenyen érint. Akinek az ottani üzlet jelenti a megélhetést, nehéz helyzetbe kerül. Ezért is voltunk valamelyest elnézőbbek, és igyekeztünk még új helyiséget is találni annak, aki ezt kérte. A nyitva lévő üzletek már közterületfoglalási engedély nélkül működnek. Hamarosan kitesszük a látványterveket is a területre.

 

A szemközti területen mikor nyílik P+R?

– Egyelőre nem sikerült visszavásárolnunk a területet a tulajdonostól, nem tudtunk az árban megállapodni. A korábban 80 millió forintért megvásárolt, most 120 milliót érő telekért félmilliárdos vételárat kért. Ezért kényszerajánlatot tettünk. A Határ úti végállomás felújításának idején ide kerülnének át a buszok, a beruházás végeztével pedig a területet tartós bérletbe vennénk, többek között P+R parkolóként szolgálna, majd idővel a tulajdonjog visszakerülne a fővároshoz. Ezzel mindenki jól járna, várjuk a tulajdonosok válaszát.

 

Akkor a Pannónia úti lakók is fellélegezhetnek, hiszen eltűnik a házuk elől a sok parkoló autó.

– Elképzelhető, hogy a Pannónia út mentén hamarosan meg is kell, hogy szüntessük a parkolást, hiszen a Baross utcai lakók kérésére kivezetjük a buszokat a rendkívül szűk utcából. A járművek a Pannónia útról a Határ úton át közelítik majd meg a végállomást, ehhez a kereszteződéshez közlekedési lámpát kell telepítenünk. Pár hónapig eltart a tervezés, előkészítés. Egyébként a KÖKI Terminálban tavasszal megnyitottuk Budapest legnagyobb P+R parkolóját, amit sajnos nem használnak ki a kispestiek.

 

A Határ úti üres teleknek mi lesz a sorsa?

– Jelenleg az a telek is magánkézben van, mint olyan sok más „gödör” Kispesten. Az önkormányzat nem tud vele mit kezdeni. Nemrég hallottam, hogy a kispesti polgármester a Kossuth téri, szintén magántulajdonban lévő üres telken parkot szeretne létesíteni. Az elképzelés szép, de nem gondolom, hogy közpénzből magántulajdonban lévő telekre kellene költenünk. Már így is sok millió forintjába került a kispestieknek a gödör, csak a daru elbontásáért fizetett hatmilliót az önkormányzat. A hibát akkor követték el, amikor a bevétel érdekében eladták Kispest központjának egy részét, ami azóta ott éktelenkedik.

A Sibrik-felüljáró felé is nehézkes a közlekedés.

– Minden felújítás áldozattal jár. Újjáépítjük a híd teljes szerkezetét, emellett mindkét oldalon járda és kerékpárút is lesz. Januárra elkészül a híd Kőbánya felé tartó oldala, ezután folytatódik az építkezés a másik oldalon.

 

Nemrég bemutatta a megújuló Kossuth tér 3D-s látványterveit. Erről mit lehet tudni?

– Kispest a Fővárosi Önkormányzattól nyert támogatást a Kossuth téri piac parkolójának rendbetételére és egy pingpong- és sakkasztalokkal, sportpályákkal ellátott igényes, sportolásra, pihenésre alkalmas közösségi tér kialakítására. Ez jó, de azt gondolom, a kerület nem várhat tovább: rendbe kell hoznia a rendkívül elhanyagolt állapotban lévő piacot is.

 

Számos úton túlzott a forgalomterhelés: Derkovits utca, Határ út, Üllői út.

– Ezekről is beszélni kell. Mind az Üllői út, mind a Határ út forgalomterhelésének megoldása milliárdos költségű feladat. Ezzel foglalkozni kell, és foglalkozik is vele a Fővárosi Önkormányzat. Nemrég szerveztünk találkozót a wekerleiekkel, főpolgármester-helyettes úr és a BKK vezérkarának részvételével. A hosszú távú megoldás mellett rövid távon, kisebb intézkedésekkel már könnyebbé lehet tenni a mindennapokat; például az engedély nélkül behajtó teherforgalom ellenőrzésével. De a Derkovits utcai lakókkal közösen tavaly jó eredményeket értünk el a sebességkorlátozással is, a teherautók teljes kitiltásával és azzal, hogy a lakók védelme érdekében az itt közlekedő járatokon állítottuk forgalomba Budapest első, CNG-meghajtású, csendes és környezetkímélő autóbuszait.

 

Minek köszönhetik a kispestiek a kitüntetett figyelmet?

– Önkormányzati főtanácsadóként most adódott az a helyzet, hogy érdemben tehettem, ezért tettem is a kerületért. Mivel lassan negyven éve élek Kispesten, úgy érzem, ez kötelességem is.

 

A Fővárosi Önkormányzat fejlesztései Kispesten

  • Ady Endre út felújítása
  • Sibrik-felüljáró felújítása
  • Határ úti végállomás felújítása
  • Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer bevezetése
  • Kossuth téri parkoló és közösségi tér rendbetétele
  • Budapest legnagyobb P+R parkolója a KÖKI Terminálban
  • Budapest első, CNG-meghajtású buszai Kispesten álltak forgalomba

 

2 Hozzászólás
1.csiki2014. szeptember 07., vasárnap 22:32:49
Örömmel látnám Kispest Polgármesterének !!! Hajrá Fidesz !!!!!
2.János2014. szeptember 24., szerda 11:22:39
Megkaptam nyomtatva is. Nekem úgytünik, hogy ez a program Tarnai úr régi polgármester jelőlti programjának elég gyenge másolata.
Oldal 1 / 1
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.