2021. október 16., szombat, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (18)
augusztus (12)
július (18)
június (20)
május (26)
április (19)
március (9)
február (11)
január (11)
· 2020
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Átadták Székelyország Tündérkertjét Kispesten

Főoldal>Közélet>Átadták Székelyország Tündérkertjét Kispesten
 
Írta: Szerk.
2015. május 28. 18:25
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
„Székelyföld hegyen-völgyön át” elnevezéssel szerveztek egész napos programot pénteken, a Székelyország Tündérkertje látványpark átadóján, amelyet önkormányzati támogatással együtt összesen 15 millió forintból valósította meg Bacsó András, a Bujdosó Székely Vendéglő tulajdonosa. A kert átadásán dr. György István, Budapest Főváros kormánymegbízottja mondott ünnepi beszédet.

Öt éve álmodta meg Bacsó András, hogy a korábban arborétumként emlegetett, a Bujdosó Székely Vendéglő szomszédságában fekvő, 859 négyzetméter alapterületű önkormányzati területre egy olyan helyet kellene kialakítani, ahol a kerületiek megismerhetik a székelység múltját, jelenét és jövőjét. A kertben a székelységhez köthető tárgyak, emlékek és leírások várják az érdeklődőket, továbbá terveznek egy igazi székelyházat, ahol szőni, barkácsolni tanulhatnak a fiatalok, de a székely származású Erőss Zsolt hegymászó emlékére egy mászófalat is emeltek. A rendezvényen részt vett Erőss édesanyja, aki meghatódott a gesztustól.  Bacsó a kerületi iskolák számára is szeretne lehetőséget biztosítani, hogy a történelem óra keretein belül személyesen tapasztalhassák meg a székely kultúra gyökereit. A családokat pedig hétvégi programokkal várja a látványkert kedvező áron. A Tündérkert megnyitója egyébként a Magyarok Világnapja programsorozat megnyitója is volt egyben. Az átadón a Vass Lajos Általános Iskola tánccsoportja lépett fel, illetve Bacsó András meghívására a szintén erdélyi származású Ambrus Attila mutatta be a fazekas mesterséget az érdeklődőknek.

 

Délután dr. György István, fővárosi kormánymegbízott mondott köszöntő beszédet, amelyben úgy fogalmazott: a Magyarországon élő, Erdélyből, Székelyföldről származó emberek számára is élmény ide eljönni, illetve a kertbe ellátogató a magyar diákokban, osztályokban felkeltheti az érdeklődést Erdély és a Székelyföld, illetve az ott élők iránt, és felkeltheti bennük azt a kívánságot, hogy egyszer maguk is felkeressék ezeket a helyeket. – Magam is székely gyökerekkel rendelkezem, így külön megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek megnyitón – mondta dr. György István.

Dr. György István, fővárosi kormánymegbízott adta át Székelyország Tündérkertjét

 

A rendezvényen a kispesti Fidesz-KDNP részéről Dódity Gabriella frakcióvezető, Ékes Gábor és Lazányi Ferenc képviselők és Mihály András KOSIE Bizottság tagja is részt vett.

 

A képviselő-testület még 2013-ban döntött arról, hogy a területet kedvezményesen, mindössze havi 10 ezer forintért adja bérbe a Székelyország Tündérkertje Egyesületnek. A következő évben összesen 900 ezer forint támogatást kapott az egyesület a Tündérkert létrehozására a legutóbbi testületi ülésen pedig Ékes Gábor (Fidesz-KDNP) javaslatára további 500 ezer forintot szavaztak meg a képviselők a beruházás támogatására.

 

A képre kattintva galéria nyílik

 

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.