2019. december 14., szombat, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

 Friss kommentekTwitter
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
2019. október 03. 15:41
István Na erre mondják, hogy kormányközeli mutyi! Kispest költségvetésének jelentős része került, DK-MSzP-Együtt-Párbeszéd-Momentum nevű ...
Jól járnak az MSZP-közeli cégek Kispesten
2019. október 01. 22:42
István Kezdenek kihullani a csontvázak a szekrényből. Kíváncsi lennék az aszfoltozási ügyben ki kinek mennyiért, és hogyan......?
Több millió forint tűnt el az Almavirág tér felújítása során?
2019. október 01. 22:28
István Érdeklődve olvasom Gajda Péter nyilatkozatait, hogy a Kossuth téri piac azért van ilyen állapotban, mert az ott működő vállalkozók ...
Kampány van: terveket ígérnek Gajdáék a Kossuth téri piacra
2019. május 03. 15:34
István Az alábbi levelet küldtem e- mailen Gajda Péternek Gajda Péter Kispest Polgármestere Tisztelt Polgármester Úr! 2019 április ...
A kereskedők nem hagyják annyiban, hogy nem nyithattak ki nagypénteken
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Budapest első közösségi kertje Kispesten

Főoldal>Közélet>Budapest első közösségi kertje Kispesten
 
Írta: Lukasik Zsófia
2011. november 10. 13:32
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Lakossági fórumot rendezett november 9-én, szerda este közösen a Kispesti Önkormányzat és a Városi Kertek Alapítvány. A Vass Lajos Általános Iskolában a közösségi kertek hasznával ismertették meg az érdeklődőket.

Arról, hogy pontosan mit is takar a közösségi kert kifejezés, Rosta Gábor, a Városi Kertek Alapítvány munkatársa beszélt a jelenlévőknek. A közösségi kert egy olyan kölcsönvett terület, ahol a lakosok mezőgazdasági munkát tudnak végezni.Egy ilyen kertben kis 4-5 m²-es parcellákat hoznak létre, és ezekben a minikertekben termeszthetnek zöldséget, gyümölcsöt a vállalkozó szelleműek. Rosta Gábor kiemelte, amellett, hogy ezzel egészséges élelmiszerek kerülhetnek a családok asztalára, legalább ennyire fontos az is, hogy közösségek jönnek létre a kertekben. Ezekben a közösségi kertekben ugyanis a termesztésen túl programokat is tarthatnak a használók, padok, asztalok biztosítják az ehhez szükséges eszközöket. Mindenképp jót tesz a fizikai és mentális egészségnek is, hogyha a városlakók ilyen kis parcellákban kertészkednek, a mozgás és a finom ételek mellett az egyedülléttől sem kell tartaniuk a hobbikertészeknek. A szakember elmondta, ezeket a területeket eredeti tulajdonosuktól kölcsönkérik addig, amíg az mást nem tervez vele, így a használaton kívüli telkeket tudják bevonni a termelésbe. A budapesti közösségi kertmozgalom elindítója hangsúlyozta, a fővárosban elsőként Kispesten valósulhat meg közösségi kert az önkormányzat segítségének köszönhetően az Irányi Dániel utca, Bem József utca sarkán, aki a területet rendelkezésre bocsátotta, valamint anyagilag is támogatja a programot.

 

A lakossági fórumon az előadások után kisebb csoportokban beszélgettek a szakemberek a kerületi lakosokkal arról, milyen típusú előadásokat hallgatnának meg a kertekkel kapcsolatban, mit termesztenének szívesen, és a termesztés mellett milyen programoknak örülnének a közösségi kertekben. A program végén az érdeklődők a jelentkezési lap kitöltésével kifejezhették igényüket is egy-egy parcellára, és ezt jó páran meg is tették.

Akinek felkeltette érdeklődését a közösségi kert kialakítása, az a programra jelentkezhet a varosi_kert_19@googlegroups.com e-mail címen, s ugyanitt kérdéseire is szívesen válaszolnak a szakemberek.  

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.