2022. október 02., vasárnap, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (50)
augusztus (20)
július (33)
június (41)
május (41)
április (19)
március (27)
február (54)
január (52)
· 2021
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Bűnmegelőzési tanácsok Mindenszentekre (BRFK)

Főoldal>Krimi>Bűnmegelőzési tanácsok Mindenszentekre (BRFK)
 
Írta: Lukasik Zsófia
2012. október 27. 10:43
Rovat: Krimi
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
November 1-jén mindannyian azokra a szeretteinkre emlékezünk, akik sajnos már nem lehetnek közöttünk, és lehetőségeinkhez mérten igyekszünk kilátogatni a temetőkbe, hogy legalább néhány perc és egy lobogó gyertya lángjának erejéig jó szívvel visszagondoljunk az együtt eltöltött időkre.

Azért, hogy semmilyen kellemetlenség ne zavarhassa meg emlékezésüket, kérjük, hogy mielőtt elindulnának leróni kegyeletüket, olvassák el és szívleljék meg sorainkat, nehogy emlékezésük perceit beárnyékolja egy váratlanul bekövetkezett bűncselekmény.

 

Mielőtt a temetőbe indulnának…

Kérjük Önöket, hogy:

- mielőtt elindulnak szeretteik sírjához, ellenőrizzék, hogy a gépjárművüket, kerékpárjukat biztosan lezárták-e!

- Míg a kegyeletüket leróják a sírnál, ne hagyják a személyes irataikat, bankkártyájukat, lakáskulcsukat az autóban! Sőt, lehetőleg még üres táskát, ruhaneműt se hagyjanak a kocsi utasterében, mert az elkövetőkre az a jellemző, hogy a legkisebb értékek miatt is képesek betörni az ablakot, vagy feltörni a zárat. Az autó tehát nem biztonságos tárolóeszköz!

- Soha ne hagyják őrizetlenül a táskájukat, miközben a sírt rendezgetik, még akkor sem, ha csak épp vízért, vagy csupán a közeli konténerhez mennek is!

- Okmányaikat, értékeiket mindig a táskájuk vagy kabátjuk belső zsebeiben, maguknál tartsák!

 

- Lehetőség szerint – különösen az idősek és a hölgyek – ne maradjanak sötétedés után, főleg nem egyedül!

 

- Értéket, pénzt, bankkártyát feleslegesen ne tartsanak maguknál.

 

- A mécseseket, virágokat ne rakják ki napokkal korábban, hiszen akadnak olyan elkövetők,

akik kifejezetten ezek eltulajdonítására specializálták magukat.

 

- Fokozottan figyeljenek értékeikre, ha nagy tömeg jön össze a temetőben! Természetesen a korábbi évek gyakorlatának megfelelően a fővárosi rendőrség idén is megkülönböztetett figyelmet fordít a kegyelet napjaira, azonban az áldozattá válás megelőzése érdekében mi is kérjük az Önök fokozott odafigyelését, hogy a megemlékezés perceit ne árnyékolhassa be semmilyen jogsértés!

 

 

 

Útközben

A megemlékezés napjaiban a korábbi évekhez hasonlóan minden bizonnyal idén is nagy számban kelnek útra az emberek, hogy leróják kegyeletüket a temetőkben. A budapesti rendőrség ezért kiemelt fontosságú feladatának tartja, hogy a megnövekedett forgalom miatti kellemetlenségeket enyhítse, illetőleg mérsékelje a nagy tömeggel járó helyzetek balesetveszélyét, valamint megelőzze az események nyugalmát megzavaró bűncselekmények elkövetését.

 

A növekvő tömegközlekedés, valamint a személy- és gépjárműforgalom indokolttá teszi, hogy ebben az időszakban kiemelt figyelmet fordítsunk a gépjárműlopások- és feltörések, az alkalmi lopások, a „trükkös” lopások, valamint a zseblopások megelőzésére.

 

A nagy csomagokkal, vidékről tömegközlekedési eszközökkel a fővárosba érkezők – amennyiben van rá mód – lehetőség szerint használják ki a pályaudvari érték- és csomagmegőrzőket. A közlekedési eszközökön, és a temetők környékén fokozottan figyeljenek a zsebtolvajok, alkalmi tolvajok megjelenésére.

 

Az áldozattá válás elkerülése érdekében fordítsanak fokozott figyelmet értéktárgyaikra és irataikra, azokat soha ne hagyják felügyelet nélkül!

A temetők parkolóiban is veszélyben vannak autóink!

A temető közelében leparkolt járművük ajtaját és ablakait is mindig zárják be, mielőtt az autót elhagyják, még akkor is, ha várhatón csupán rövid időt vesz majd igénybe az emlékezés. Az indító kulcsot mindig tartsák maguknál, hogy azt illetéktelen személy ne tudja megszerezni! Amennyiben lehetőség van rá, parkoljanak arra kijelölt, őrzött parkolóban. Ha pedig sötétedés után, az esti órákban érkeznek, ha lehetséges, olyan helyet igyekezzenek választani, ahol jó a közvilágítás, illetőleg a parkolóhely belátható és forgalmas. A kocsijuk biztonsága érdekében – még ha valóban rövid látogatásról legyen is szó – alkalmazzák ilyenkor is a hétköznapokon is használatos mechanikai és elektronikus vagyonvédelmi biztonsági rendszereiket, eszközeiket.

Amennyiben mégis észlelték, hogy feltörték, vagy ellopták járművüket, úgy haladéktalanul értesítsék a rendőrséget a mobiltelefonról is ingyenesen hívható 107-es, vagy 112-es segélyhívó számokon, mielőtt bármihez hozzáérnének. A bűncselekmény helyszínét ne változtassák meg! Ennek célja, hogy eredeti állapotban megőrizzék a helyszínen lévő nyomokat, amíg azok rögzítése meg nem történik. Ha a helyszín megváltoztatása elkerülhetetlen (pl.: elsősegélynyújtás, közveszély elhárítás stb.) azt a kiérkező rendőrjárőrnek, illetve a helyszíni szemle bizottság vezetőjének jelezni kell.  

Kerékpárjainkra is figyelnünk kell a sírkertek környékén!

Az őrizetlenül hagyott vagyontárgyak, mint például a kerékpárok, csomagok, táskák, illetőleg egyéb értékek sajnos még ezekben a napokban is könnyű prédát jelentenek az elkövetőknek, amelyeket fizikai erőszak alkalmazása nélkül is, könnyedén eltulajdoníthatnak. Néhány jó tanács a kerékpárlopások megelőzésére:

- Lehetőség szerint a temetőhöz minél közelebb, jól látható, forgalmas helyen zárják le kerékpárjaikat!

- A kerékpárról mindent (pl.: sebességmérő órát, lámpát, kulacsot, pumpát stb.) vegyenek le, és vigyék be magukkal!

- Még indulás előtt, otthonukban jegyezzék fel kerékpárjaik azonosításra alkalmas jellemzőit, ismertető jegyeit (típus, vázszám, méret, szín, felszerelések, sérülések, stb.)! Az eltűnt kerékpárt ugyanis a rendőrségnek ezen ismertető jegyek alapján van módja felkutatni. Jó tudni, hogy gravírozással, illetve az egyre elterjedtebb, ún. mikropontos jelölési rendszer alkalmazásával egyedi azonosító jelekkel is elláthatják kerékpárjaikat.

- Még ha csak pár percre hagyják is őrizetlenül kerékpárjukat, akkor is használjanak legalább két, jó minőségű, masszív zárat! A lakat (zár) lehetőleg olyan legyen, amely a vázat és a kerekeket is átéri! A kerék és a váz legyen mindig együtt, egy stabil tárgyhoz (pl. fa, kerékpártároló, korlát, stb.) rögzítve!

 

Amennyiben kerékpárjaikat mégis ellopták, a lehető legrövidebb időn belül értesítsék a rendőrséget a 107-es, illetve a 112-es segélykérő telefonszámon. A rendőrök kiérkezéséig a helyszínt ne hagyják el, azt lehetőleg kerékpárlopás esetén se változtassák meg!

 

Reméljük, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság a korábbi évekhez hasonló fokozott biztonsági intézkedései, és bűnmegelőzési tanácsaink együttesen biztosítják majd a nyugodt, békés megemlékezés lehetőségét, és mindenki számára zavartalanul telnek majd az ünnepnapok!

 

 

Budapesti Rendőr-főkapitányság

 

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.